Su Isıtıcısı Nasıl Temizlenir?

Su Isıtıcısı (Kettle) Nasıl Temizlenir?

Su ısıtıcısı, evlerde yaygın şekilde kullanılan; ‘kettle’ olarak da bilinen bir mutfak ürünüdür. Gün içerisinde çok sık kullanıldığı için de hızla kireç bağlayabilir. Kireç bağlamasının şiddeti su ısıtıcısının yüzeyi ve suların kireç durumuna göre değişmektedir. Ancak yine de evinde su ısıtıcısı olup da sıkıntı yaşayan herkes aynı soruda buluşur: Isıtıcının içi ve dahası kireçleri nasıl temizlenir?

Yazımızda size detaylı bir şekilde su ısıtıcısı temizleme yöntemlerinden bahsettik.

Su Isıtıcısını Doğal Yöntemlerle Temizleme

  • Sirke ile Temizlik

Doğal temizlik denildiğinde elbette akla ilk önce sirke gelmektedir. Elma ya da üzüm sirkesi kullanarak, ısıtıcınızı etkili bir şekilde temizlemeniz mümkündür. Sirkenin, su ısıtıcısının içerisine yerleşmiş ve katılaşmış kireçleri çözmekte birebir olduğu söylenebilir.

Sirkeli temizlik için su ısıtıcısının içerisine, yarım su bardağı kadar sirke ve kireç kaplı bölümü dolduracak miktarda su ekleyiniz. İçerisinde bu karışım varken, ısıtıcıyı çalıştırarak, karışımın kaynamasını sağlayınız. Su kaynadıktan sonra, bir süre ısıtıcının içerisindeki karışımın ılıklaşmasını bekleyiniz. Bu aşamada kireçlerin kendiliğinden kabararak çözüldüğünü ve kolayca çıkabildiğini görebilirsiniz. Eğer yerinden çıkmayan kireçler olursa, elinize temiz bir bez alarak, kireçleri siz de yerinden kazıyabilirsiniz.

Bir başka yöntem de, ısıtıcıyı sirkesiz temiz suyla çalıştırıp, daha sonra sirke eklemektir. Kireçlenmenin durumuna göre sirkeli karışımın ısıtıcının içerisinde bekletilme süresi 6 ya da 8 saate kadar uzayabilir.

Sirkeli temizleme işleminiz bittikten sonra, ısıtıcının içerisine temiz su koyarak, bir de o şekilde çalıştırın. Böylece ısıtıcının içini sirkeden arındırabilirsiniz. Sirkenin kokusundan rahatsız oluyorsanız, bu işlem sonrasında koku da kaybolur. Ayrıca sirkeli temizlik sırasında evinizde ağır bir koku olabilir. Bu nedenle evinizi havalandırmayı unutmayınız.

Not: Aynı işlemi marketlerde satılan beyaz sirke ile de yapabilirsiniz. Sirkelerin geneli kimyasal temizlik maddelerine alternatif olabilecek kadar etkili ürünlerdir.

  • Limon Tuzu ile Temizlik

Etkili ve doğal temizlik malzemelerinden bir diğeri ise limon tuzudur. Genelde aktarlarda satışı olan limon tuzu, günümüzde marketlerde de kolaylıkla bulunabilmektedir. Isıtıcının içerisine yerleşmiş kireçler için limon tuzu da güçlü bir temizlik malzemesidir. Bu yöntemi uygularken, ısıtıcının içerisini yarı yarıya suyla doldurup içerisine 1 yemek kaşığı kadar limon tuzu eklenmelidir. Karışımın kaynamasından sonra, ısıtıcıyı birkaç kez çalkalayarak, kireçlerin yerinden çıkması sağlanabilir. İşlem sonrasında limon tuzundan arındırmak için, ısıtıcıyı temiz suyla birkaç kez daha çalıştırmak gerekebilir. Limon tuzunun sirkeye göre avantajı, kokusuz olmasıdır.

  • Limon Suyu ile Temizlik

Limon tuzu etkili de limon suyu etkili değil mi? Tabi ki limon suyu daha hafif kireçleri temizlemek için yeterince etkilidir. Bu yöntem için, bir tam limonun suyunu sıkarak, ısıtıcının içerisine dökünüz. Bu şekilde 30 dakika kadar beklemeniz yeterlidir. Arkasından ısıtıcının içerisine temiz su ekleyerek, kaynayana kadar çalıştırınız. İşlemden sonra ısıtıcının içerisi tertemiz olacaktır.

  • Karbonat ile Temizlik

Isıtıcınızın hafif kireçlenmeleri varsa, karbonattan faydalanabilirsiniz. Uygulama için kettle’ın içerisine 2 yemek kaşığı kadar karbonat dökünüz. Daha sonra üzerine sıcak su ekleyerek, 1 ya da 2 saat bekleyiniz. İşlemin ardından ısıtıcının içerisini suyla çalkalayabilirsiniz.

Su Isıtıcısını Kimyasal Yollarla Temizleme

Su ısıtıcısını markette bulunan kimyasal temizlik maddeleriyle de temizleyebilirsiniz. Bu ürünler, tamamen kireçlenmeyi ortadan kaldırmak için geliştirilmiş özel içeriklere sahiptir. Mutlaka ürünlerin kullanma talimatını dikkatli şekilde okumak ve birebir uygulamak gerekir.

Ayrıca kimyasal malzemeler, her ne kadar su ısıtıcısında kullanılmak için uygun da olsa, temizleme işlemi bittikten sonra mutlaka cihazınızın içerisini arındırınız. Kimyasal ürünler iyice arındırılmadıklarında, besinlerimize bulaşma ve sağlığımıza olumsuz etki etme riski vardır. Kimyasal ürünleri kullanırken, eldiven kullanmayı / evi havalandırmayı unutmayınız.

Su Isıtıcısının Dış Yüzeyini Temizlemek

Su ısıtıcısının dış yüzeyini temizlemek için, sıvı bulaşık deterjanı ya da arap sabunu kullanmak iyi bir seçenektir. Isıtıcının dış yüzeyini önce deterjanlı bezle, daha sonra nemli bezle iyice silin. Çelik yüzeyi olan ısıtıcınız varsa, az miktarda zeytinyağı kullanarak cihazınızı parlatabilirsiniz.  Dış kısmını temizlerken telle ovulmasını, çizik oluşması ihtimalini göz önünde bulundurarak tavsiye etmiyoruz.

Temizleme Yöntemleri Hakkında

Su ısıtıcısının hem elektronik bir ev eşyası hem de mutfak ürünü olması nedeniyle, kişiler temizleme yöntemleri konusunda kararsız olabiliyor. Kimyasal malzemeler kullanmanın doğru olup olmayacağından emin olmak isteyebilirsiniz. Ya da hangi doğal ürünlerin işe yarayacağını öğrenmeye ihtiyacınız olabilir. Kaldı ki su ısıtıcılarının temizliği genel anlamda zor olduğu için (kapaklı olan bölümü özellikle), genelde ertelenir ve bu da zamanla kirlerin / kireçlerin daha kalıcı şekilde yerleşmesine neden olur. İşte bunların önüne geçmek için tüm yöntemler hakkında fikir sahibi olmak, size uygun olanı seçmekte fayda var.

Su Isıtıcısı Temizliği Neden Önemli?

Sizin için en pratik olan temizleme yöntemini seçtikten sonra, düzenli aralıklarla ısıtıcınızı temizlemenizin birçok avantajı vardır. Öncelikle ısıtıcının içerisine yerleşmiş kireç yüzeyleri, çayımıza – kahvemize karışır. Kireçlenme faktörü, içeceklerimizin lezzetini direkt olarak olumsuz etkilemektedir. Kireçlenmenin insan sağlığına olumsuz bir yanı yoksa da yüzeye yerleşen kireçler bir zaman sonra kireç tortusu oluşturur. Ve maalesef kireç tortusunun insan sağlığı için zararsız olduğu söylenemez. Kireç tortusu demek, bakteri oluşumu demektir. Bunun dışında kireç içme suyunu sertleştirerek, vücutta başka sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir.

Ayrıca kireçlerinden arındırılmış bir ısıtıcının, suyu kaynatma süresi de hızlanır. Bu da uzun vadede enerji tasarrufu; yani ekonomik anlamda avantaj demektir. Ve son olarak, düzenli şekilde kettle temizliği yaparak, cihazınızın daha uzun ömürlü olmasına katkınız olur.

Tüm bu unsurlar göz önüne alınırsa, düzenli su ısıtıcısı temizliği yapmak, sandığımızdan da önemlidir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın