Süet Nasıl Temizlenir?

Süet Nasıl Temizlenir?

Süet, genellikle keçi, oğlak veya dana derisinden üretilen, yüzeyinde hata bulunan derilerin zımparalanmasıyla elde edilen bir deri çeşididir. Hatalı derinin yerini alan, bu dokusu yumuşacık kumaş türünün, eldiven, ceket, çanta, ayakkabı ve diğer birçok üründe kullanımına çokça rastlarız. Fakat süet olduğunu gördüğümüzde, çoğumuz ürünü çok beğensek de temizliğinin nasıl olması gerektiği sorusuna takılıp, alıp almamakta kararsız kalırız. Ve hemen arkasından ikinci soru bastırır: “ayakkabıya su değerse, yağmura yakalanırsam ne olur?” Süetin, tozu, kiri daha çok tuttuğu ve yağmurlu zamanlarda tercih edilecek en iyi kumaş türü olmadığı doğrudur.

Ama aslında yöntemler bilinirse, süet ayakkabılar da bir kaç küçük hamle ile temizlenebilirler. İşte size öneriler:

Kurutun

Sabah evden çıkarken hava günlük güneşlikti ve iş çıkışı birden boşanan yağmura, ayağınızdaki süet çizmelerinizle girmek zorunda kaldınız. Eve vardığınızda ıslak ve kirlenmiş çizmelerinizle baş başa kaldınız. Moralinizi bozmayın. Öncelikle bırakın çizmeniz, montunuz ya da ıslanan diğer süet eşyanız kurusun. “Ama üzerinde çamur var” diyeceksiniz. Fark etmez. Kurumadan yapacağınız herhangi bir şey, leke ya da izi geçirmeyecek, aksine daha kötü gözükmesine neden olacaktır. Süet kumaş kururken garip şekiller alabilir. Bunu önlemek için süet ürününüzün içini doldurun; örneğin, ceketse kollarını ya da ayakkabıysa içini.

Süet Fırçası Edinin

Geriye kalan diğer her şeyi temizlemek için kullandığınız o bezleri ve araç gereçleri unutun! Süet en iyi süet fırçasıyla temizlenir. Süet fırçalar genellikle bir tarafı yumuşak öteki tarafı daha sert olacak şekilde üretilir. Temizleyeceğiniz ürünü önce yumuşak kıllı taraf ile sonrasında da sert taraf ile yumuşak hareketler ile fırçalayın. Kumaşın yırtılmasını ya da zarar görmesini engellemek için, kumaşı doğru yönde fırçalamaya özen gösterin.

Üzerinde Oluşan Lekeleri

Süetinizin üzerinde leke oluştuğunda beklemeden lekeyi çıkarın. Lekenin ne kadar uzun süre kalmasına izin verirseniz, kumaşa o kadar işler. Lekeyi çıkarmadan önce, ürünü temiz bir havluyla silerek temizleme işlemine hazır hale getirin. Sonrasında silgi kullanarak lekeyi çıkarmayı deneyin. Renkli silgiler iz bırakabileceklerinden, renksiz, beyaz silgiler tercih edilebilir. Eğer silgi lekeyi çıkarmakta etkisiz kalırsa, tırnak törpüsünü hafifçe lekenin üzerinde gezdirerek lekeyi çıkarın. Oluşan leke eğer yağ lekesiyse, yağ dökülen yere biraz karbonat döküp, yağı çekmesi için bir süre bekletin ve sonra temizleyin.

Süetinizin üzerinde oluşan zor çıkacak inatçı bir leke ise, deri ve/ya süet satan birçok mağazada bulabileceğiniz özel deri kumaş temizleyicilerinden alın. Bu ürünlerin kimyasal olmaması, doğal ya da doğala yakın olması lekeyi temizlemek isterken, ürünün bir daha kullanamayacağınız şekilde elinizde kalmasını engeller. Bunun dışında bir diğer seçenek ise, süet temizleme kabul eden kuru temizleyicilere ürünü teslim etmektir. Diğer yöntemlere göre daha masraflı olabilir fakat bu gibi durumlarda gözünüzün arkada kalmamasını sağlayacak güvenli bir seçenek aradığınızda cankurtaran görevi görecektir.

Süet Koruma Spreyi Kullanın

Böyle bir ürün olduğunu biliyor muydunuz? Bu sprey, ayakkabı kirlenmeden önce kullanılmalıdır. Kullanımı çok basittir ve şişelerinin arkasında da mutlaka bulabilirsiniz. Ürünü belli bir uzaklıktan süet eşyanıza sıkın ve kullanmadan önce kuruyana kadar bekleyin. Bu işlemi belli aralıklarla tekrarlarsanız, süet giysi ve eşyalarınızın yeni görüntüsünü muhafaza etmekte zorlanmazsınız.

Süet Eşyanızı Kullanırken Daha Çok Özen Gösterin

Hassas bir kumaş olan süet, her güzel şey kadar narindir. Yapacağınız basit işlemlerle süet ayakkabı, çanta ve aksesuarlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Elde olmayan durumlar haricinde yağmurlu ve nemli havalarda süet kullanmamak başta gelen önerilerden olacaktır elbette. Parfüm, kolonya ya da saç spreyi gibi süete zarar verebilecek kimyasalları ürün üzerinde kullanmaktan kaçının.

Ürünü kullanmayacağınız ve saklamayı düşündüğünüz durumlarda, süetinizi ince beyaz kağıt yaprakları arasına sarabilirsiniz. Bu işi gazeteyle yapmak, süetin üzerine akabilecek mürekkepten dolayı önerilmez. Ve saklarken, muhafaza edilmesi gereken ortamlar kesinlikle güneş almamalıdır. Güneş, kumaşa direkt olarak zarar verir ve renk değişimlerine yol açabilir. Serin ve karanlık dolaplarda saklamanız ürünün orijinalliğini korumasında yardımcı olacaktır.

, , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın