Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları

Aşağı yukarı yılın her ayı bulunabilmesine karşın özellikle soğuk kış aylarında kullanılan hoş kokulu, tatlı bir baharat olan tarçın hem tat vermek hem de sağlık amacıyla kullanımda uzun bir geçmişe sahip.

İki çeşit tarçın var; Çin ve Sri Lanka (Seylan) tarçını. İkisi de birbirine çok benzemekle birlikte Seylan tarçını daha tatlıdır ve marketlerde bulması daha zor. Çin tarçını esas olarak Çin, Vietnam ve Endonezya üretilirken Seylan tarçını, Sri Lanka, Hindistan, Madagaskar, Brezilya ve Karayip ülkelerinde üretiliyor.

Tarçının faydaları kabuğundan elde edilen yağın içinde bulunan bileşenlerden ileri geliyor. Aynı zamanda tarçına eşsiz aromasını veren bu bileşenler cinnamaldehyde, cinnamyl asetat ve cinnamyl alkol. Bunlar dışında tarçın kabuğu yağında pek çok farklı uçucu madde bulunmaktadır.

Tarçının Faydaları

Anti-Mikrobiyal: Tarçından elde edilen yağ bakterilerin çoğalmasını engelleme, mantar ve Candida gibi yaygın görülen hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Laboratuvar çalışmaları tarçın yağının (her zaman olmamakla birlikte) ilaçlara direnç gösteren mantar türlerine karşı etkili bir tedavi sağladığı yönünde sonuçlara sahip.

Tarçının antimikrobiyal özelliği gıda sektöründe besinlerin bozulmalara karşı korunmasında da kullanılmasını sağlıyor. International Journal of Food Microbiology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre 100 ml havuç suyuna damlatılan 3 damla tarçın yağı havuç suyunun besin değerini kaybetmeden ve bozulmadan 60 güne kadar dayanmasını sağlamış.

Kan Şekeri: Tip 2 diyabet hastaları için tarçın kan şekerinin normal düzeyine çekilmesine yardımcı olarak kullanılmakta. Bazı araştırmalara göre tarçın içinde bulunan bileşenlerin sadece insülin reseptörlerini uyarmadığı aynı zamanda çalışmaları için enzimlerin salgılanması ve dolayısıyla hücrelerin glikozu kullanma yeteneğinin artmasını sağladığı belirlenmiş. 60 tip 2 diyabet hastası üzerinde yapılan araştırma sonucunda 40 gün boyunca günde 1-6 gram arası tarçın kullananların kan şekerinin %20’ye kadar düştüğü saptanmış.

Beyin Fonksiyonları: Tarçın yemeklerde baharat olarak tat verme ya da yağı ile değil kokusuyla da vücutta pek çok olumlu değişime neden oluyor. Association for Chemoreception Sciences’ın bir konferansında sunulan araştırma sonuçlarına göre tarçın kokusu hafızayı ve dikkati arttırıyor, özellikle bilgisayar başında çalışanlarda tanımlama, akılda tutma ve işleme süreçlerini hızlandırıyor. Aynı etkinin tarçın aromalı sakızlarla da sağlandığı belirlenmiş.

Kalp Hastalıkları: Demir, kalsiyum, lif ve mineral manganez yönünden çok zengin olan tarçın pek çok farklı kalp ve damar hastalığından korunmaya yardımcı oluyor. Özellikle kalsiyum ile lifi birleştiren içeriği tuzun vücuttan daha hızlı atılması dolayısıyla kolon kanserine karşı koruma, safranın daha hızlı atılması kolesterolün yükselmesini engelleyerek ateroskleroz ve kalp hastalıklarını engellemede etkili sonuçlar sağlıyor.

M.Ö 2700 yılında beri geleneksel Çin tıbbında kullanılan tarçının faydaları yukarda saydıklarımızla sınırlı değil. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, nezle ve grip belirtilerinin hafifletilmesi gibi yararları bir kaç diğer faydası.

Tarçının Yan Etkileri

Tarçın genel olarak güvenli bir baharat olarak biliniyor ve alerjik etkileri bulunmuyor. Ancak daha yoğun olan tarçın yağını gebelik ya da emzirme gibi hassas dönemlerde kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Tarçının Besin Değerleri

2 çay kaşığı (yaklaşık 5 gram) tarçında;

  • 13 kalori
  • 0.91 mg manganez
  • 2.76 gram lif
  • 52.10 mg kalsiyum bulunur.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın