Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir eve taşınmak, heyecan verici olduğu kadar stresli bir iştir. Düzenli planlanmadığında, oldukça yorucu olabilir. Her ne kadar günümüzde ev taşıma konusunda profesyonel hizmetler yaygın olsa da, ‘taşınmak’ yalnızca güvenli şekilde eşya taşımaktan daha detaylı işlemler içerir.

Taşınmak tüm ayrıntılarıyla bakıldığında, oldukça karmaşık görünebilir. Bunun için taşınma sürecine ait tüm basamakları teker teker ele almakta fayda var. Yapılacaklar listesi belirlemek, iyi bir başlangıç olur.

Taşınma sürecinde size kolaylık sağlayacak püf noktaları yazımızda derledik.

Nakliyat ve Eşya Listesi

Eşyaları Sadeleştirin!

Öncelikle, nakliyat aşamasını doğru bir şekilde planlamalısınız. Nakliyatın gerçekleşmesini istediğiniz tarihler hangileri, belirleyin. Tüm eşyalarınızı listeleyin. Kategorilerine ayırıp, genel başlıklar halinde hepsini not alın. Bu sayede yeni evinize götürmeye ihtiyaç duymadığınız eşyalarınızla vedalaşabilirsiniz. İçlerinde hala işe yarar durumda olanları, ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir ya da ikinci el eşya sitelerinde satışa sunabilirsiniz. Ayrıca çok eşya, nakliyatta daha çok ödeme yapmanıza neden olabilir. Eşyalarınız hafiflerse, daha az bir ücret ödeyebilirsiniz. Bu nedenle, gerçekçi olun ve işinize yaramayacak eşyalarınızdan kurtulun!

Paketlemeyi Kim Yapacak?

Taşınmanıza 2-3 hafta kala, nakliyatta yardım alacağınız firmayı araştırmaya başlayın. Eğer şehir içinde adres değişikliği yapacaksanız 1 hafta yeterli olabilir. Paketleme işlemini onlar mı yapacak yoksa siz mi? Anlaşmanızı belirleyin ve duruma göre yavaş yavaş paketlemelere başlayın. Bazı firmalar, ev sahibinin paketlediği eşyalardan sorumlu olmadıklarını belirtirler. Paketleme yapmadan önce bu bilgileri öğrenmekte fayda vardır.

Araştırma Yapmalı!

Nakliyat firmalarını incelediğinizde, karar vermekte zorlanabilirsiniz. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapacağınız gibi, yakın zamanda taşınan arkadaşlarınızın deneyimlerine kulak verebilirsiniz. Güvenilir bir nakliyat firması bulmak önemlidir.Firmayla ilgili internette yer alan kullanıcı yorumlarına da göz atabilirsiniz. Firmayla şartları konuşurken, evinizin kat durumu, asansörlü olup olmadığı konusunda bilgi vermelisiniz.

Koli Toplamaya Başlayın

Taşınma hazırlığına başlamadan önce etraftan irili ufaklı koliler, kutular toplamaya başlayın.  Hassas ya da kırılabilecek ve beyaz eşyalar için koruyucu naylonlardan alabilirsiniz. Eşyalarınızı mutlaka kategorilerine ayırarak paketleyin. Ve kolilere yerleştirirken, üzerlerine içerisindeki eşyalar hakkında küçük notlar almayı unutmayın. Önceliği olanlarda ‘önce beni aç’ şeklinde not alırsanız, aradığınız şeyleri bulmak için bir sürü koli açmak zorunda kalmazsınız. Temel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun ve önceliği olan eşyalarınızı mutlaka ayırın. Örneğin evde çok sık kullanılan eşyaları en sona bırakabilirsiniz. Evin içerisinde giydiğiniz terlikleriniz, kahve makineniz ya da diş fırçanızı sona bırakabilirsiniz. Yoksa taşınma sürecinde kahvesiz kalabilir ya da dişlerinizi temizlemeden birkaç gün geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Eşyaları paketlemeye mevsimsel olanlardan ve nadiren kullanılanlardan başlayabilirsiniz.

En Son Paketlenmesi Gereken Eşyalar:

Elektrikli eşyalar, işimize yarama ihtimali olan aletler (çekiç, tornavida vb.), temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kâğıdı), makas –bıçak ve ilaçlar, kişisel bakım ürünleriniz, telefon ve bilgisayar.

Kolilerinizin alt kısmını sağlamlaştırmanız gerekiyor. Bunun için çok ağır olmayan koliler hazırlayarak, alt kısımlarını birkaç defa bantlayın. Kolinizin sağlam olduğundan ve alt kapaklarından açılmayacağından emin olun. Özellikle kırılabilecek eşyaların olduğu kolileri, daha özenli doldurun. Gerekirse iki kat koli yapın ve bantlayın.

  • Kolilerin Ağırlığı Nasıl Olmalıdır?

Kolilerin içerisine yerleştirilen eşyaların limitleri önemlidir. Kolileri fazla zorlamayın. İçerisine alabileceği kadar eşya koymalısınız. İçerisine fazla eşya konduğunda hem taşıması zorlaşacak hem de kolilerin yırtılma riski olacaktır. Kolilerin içerisine çok fazla eşya koymak yerine, doğru şekilde istifleme yaparsanız, taşınma sürecinize olumlu katkısı olacaktır. Ortalama 25 – 30 kiloyu aşmayan ağırlıkta koliler hazırlamanızda fayda vardır.

  • Koli Hazırlığı Nasıl Olur?

Kolileri doldururken, o odaya ait önünüze gelen her eşyayı kullanmayın. Örneğin mutfak araç gereçlerinin yerleştirildiği koliye, gıda ürünlerini koymanızı tavsiye etmiyoruz. Her ne kadar ikisi de aynı odanın malzemesi olsa da kategorileri farklıdır. Aynı şekilde elektrikli aletlerin konduğu bir koliye, tekstil ürünleri konmamalıdır. Alacağınız notlar, genel başlıklar yerine ‘Yazlık Tişörtler’ ya da ‘Ayşe’nin Kitapları’ şeklinde olursa, yerleşme aşamasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır.

Giysileri naylon poşetlere yerleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde hem neme karşı daha dayanıklı olacaklar hem de tozlanmayacaklar. Şeffaf poşetler kullanırsanız, nerede – hangi giysiler var, görmeniz de kolay olacaktır. Katlayıp yerleştirmekten kaçındığınız, kırışıklık olmamasına özen gösterdiğiniz giysilerinizi askılı elbise kolisine yerleştirebilirsiniz.

Taşınma gününüz geldiğinde, nakliye firması çalışırken, kolilerinizle ilgili hatırlatmalar yapabilirsiniz. Eşyaların tamamı araca yerleştirildikten sonra, evinize yeniden dönüp, unutulmuş herhangi bir eşya kalıp kalmadığına bakmalısınız.Nakliye firmasının paketlediği eşyaları ekip evden ayrılmadan kontrol etmenizde fayda var. Böylece hasar gören eşyalar olup olmadığını değerlendirmek daha sağlıklı olur.

Eşyaları araca yerleştirirken, ağır olanlardan başlamak ve arkasından diğer daha hafif olan kolilere yönelmek gerekmektedir.

Ambalaj Malzemesine Dikkat!

Eğer büyük eşyalar için paketlemeyi firma yapacaksa, eşyaların araçta taşınırken zarar görmemesi için, kaliteli ambalaj ürünleri kullanılması gerekir. Çoğunlukla eşyalar arabada ileri – geri salınırken çarpma veya sürtünmeden dolayı hasar alabilirler. Bu nedenle firma seçerken, ne tür ambalaj malzemesi kullandıklarını öğrenmelisiniz.

Yerleştirmeye Nasıl Başlamalı?

Yerleşeceğiniz evdeki odalardan birini tamamen depo alanınız olarak kullanmalısınız. Kolilerin tümünü orada muhafaza ediniz. Evin diğer odalarını yerleştirdikten sonra, en son aşamada bu odayı düzenleyebilirsiniz. Kolileri yerleştirmeniz zaman alabilir. Bu konuda kendinize süre tanıyın ve toplamda 1 haftaya bölüştürerek, eşyalarınızı yerleştirin.

Mutfak Eşyalarını Paketlemek

Mutfakta çok fazla sayıda ve çoğu ‘kırılacak’ türde olan eşyalar bulunmaktadır. Bu nedenle taşınma sürecinde çok daha titiz davranmak gerekir. Çoğu kişide taşınma sırasında mutfakta takım halinde olan (örn. tabaklar) eşyaların zarar görmesi endişesi vardır. Bu nedenle paketleme aşaması, eşyaların güvenle nakledilebilmesi için oldukça büyük önem taşır.

Kırılma riski bulunan eşyaları iyice sarmalısınız. Yeterince sarılmayan eşyalar koliye yerleştirilmemelidir. Çünkü taşıma sonunda kırılan eşyalarda 2 türlü ‘sorumlu’ vardır. Birincisi; eğer koli sağlamsa ve içerideki eşyalarda kırılma olduysa; bunun nedeni ‘taşımacı’ değil, koliye yerleştiren kişinin eşyayı doğru paketleyememesidir. Fakat eğer kolilerde ezilme ve hasar varsa, bu taşımacının hatasıdır.

Değerli ya da hatırası olan cam eşyalarınızı paketlerken ambalaj kâğıdıyla sardıktan sonra tencere içlerine istiflemeniz, daha güvenli olacaktır. Tencerenin kapağını da kâğıtla sardıktan sonra, tüm tencereyi de paketleyerek, koliye yerleştirin.

Taşınma Sırasında Buzdolabı Hazırlığı

Taşınma tarihiniz netleştikten sonra, buzdolabınıza büyük miktarda bozulacak gıdalar almayı azaltın. Ve taşınma tarihinize 1 gün kala, buzdolabının fişini çekin. Fişi çektikten sonra, içerisindeki gıdaları çıkartarak, buzdolabınızın içerisini güzelce temizleyin. İçerisindeki kokunun çıkması, nemin gitmesi için bir süre kapılarını açık bırakarak, havalanmasını sağlayınız. Nakliyat firmasından, buzdolabını mutlaka dik taşımalarını rica edin. Yeni evinize yerleştikten 1 saat sonra, buzdolabınızın fişini takarak, çalıştırabilirsiniz.

Gıdaların Taşınması

Cam kavanozların içerisinde koruduğunuz gıdaları, taşınma sürecinde naylon poşetlere aktarabilirsiniz. Poşetli olan gıdaların ağzını güzelce kapadıktan (bantladıktan) sonra, onları da kâğıtla sarmanızda fayda vardır. Taze sebze ve meyveleri ya da buzdolabında durması gereken bozulabilecek ürünleri, taşınma tarihinize kadar tüketmeye / az satın almaya özen gösterin. Taşınma gününüzde, yanınızda bulunması için bir miktar atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

Gıda malzemeleri gibi küçük eşyaları paketlerken şeffaf poşetler kullanmak, hangi poşette ne olduğunu kolayca görebilmek açısından, ideal olur.

Taşınma Sürecinde Ev Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Yeni evinize taşınmadan önce evin temizliği bitmiş olmalıdır. Özellikle, banyo ve mutfağın sterilizasyonu sağlanmış olmalı, camlar silinmelidir. Genel tüm temizlik işlerinin yapılması gerektiği gibi; tadilat, onarım ve boya gibi önemli kalemler de tamamlanmalıdır.

Sıralamada ise genel tadilat işleri ve ardından mutfak- banyo temizliği gibi ince işler olmalıdır. Banyo temizliği sırasında, klozet kapağı ya da duş başlığı gibi şeyleri siz de değiştirebilirsiniz. Yeni bir eve yerleşirken banyoda bazı yenilemeler (sorun olmasa da) yapmakta fayda var.

Taşınma sırasında, nakliyeci ekip içeriye ayakkabıyla gireceği için temizlediğiniz yerler yeniden kirlenebilir. Bunun önüne geçmek için, kapının girişine örtüler serip, herkesin ayakkabısını oraya silmesini rica edebilirsiniz. Bir başka çözüm de nakliyeci ekibe terlik ya da galoş kullanmalarını rica etmek olabilir. Elbette çalışırken bu seçeneklerden hangisi onlar için sorun yaratmayacaksa, onu kullanmalılar. Yerlerin temizliği için eşyaların güvenli taşınması riske atılmamalıdır.

Evi daha önceden detaylı temizlemiş olduğunuz için, taşınma işleminde yerlerin bir miktar kirlenmesi problem yaratmayacaktır. Eşyaları yerleştirirken yeniden genel bir yer temizliği yapmak vaktinizi çok almaz. Kısa sürede yerler tertemiz olur.

Eğer evde böcek olması ihtimalinden şüpheleniyorsanız, en başından ilaçlamayı yaptırmalısınız. Temizliği sonraki aşamaya bırakın.

Yeni evinizi temizledikten sonra, ayrıldığınız evin de kaba bir temizliğini yapmayı unutmayınız. Çöplerinizi atınız ve kir kalıntılarınızı temizleyiniz.

Unutulmaması Gereken Önemli Bir Konu: Abonelikler

Taşınmanızın gerçekleşeceği son ayda, doğal-gaz, telefon ve diğer aboneliklerinizi iptal ettirin ve kullandığınız miktarı ödediğinizi kanıtlayan belgelerinizi de muhafaza edin. Böylece sonrasında yapılan kullanımların sorumluluğunu almanıza gerek olmaz.

Anahtar Teslimi

Anahtarlarınızı eski ev sahibinize yedekleriyle beraber teslim etmelisiniz. Yeni taşındığınız evde de anahtarları tüm yedekleriyle teslim almakta fayda var. Güvenliğinden emin olmak için taşındığınız evdeki anahtar kilidini komple değiştirebilirsiniz.

Adres Değişikliği

Taşındıktan ve yerleştikten sonra, gerekli yerlerde ev adresinizi güncellemeyi unutmayınız.

,

Taşınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. elvida 05 Haziran 2013 #

    Aradığım hiç bir şeyi bulamadım . O yüzden hiç tavsiye etmem.

Bir cevap yazın