termos-temizligi

Termos Temizliği Nasıl Yapılır? (5 Pratik Yöntem)

Kimileri için en iyi yol arkadaşı olan termoslar, gereken temizlik koşulları sağlanmazsa tadınızı kaçırabilir. Üstelik kalıcı leke oluşumuyla bir daha kullanılmaz hale gelmesi de cabası. Peki, termosunuzu etkili şekilde temizlemenin yöntemini öğrenmek ister misiniz? O halde yazımızı okumaya devam ediniz.

Hayatı kolaylaştıran termosların ‘temizliği de kolay olsaydı keşke’ diyenlerden misiniz? Haklısınız. Termos temizliği birçoğumuz için zorlayıcı olmaktadır. Doğru, etkili ve pratik yöntemi bilmemek işleri daha karmaşık hale getirebilir. Neyse ki termos temizliğinin de kolay yolları var.

Termosu, herhangi bir mutfak gerecini temizlediğimiz gibi temizlememiz doğru değildir. Termosun yapımında kullanılan malzemeler ve korunaklı yapısı sebebiyle, özel yöntemler uygulamamız gerekmektedir. Genelde kullandığımız suların sert olması, termosun iç yüzeyinde beyaz tortular oluşturabilir. Ayrıca termosta uzun saatler boyunca taşıdığımız çay, kahve gibi içecekler sararmalar şeklinde lekeler bırakabilir. Tüm bu lekeler, düzenli temizlik yapılmadığı zaman kalıcı hale gelecektir.

Daha da önemlisi; çoğu termosun tabanı ya da girişi dar olduğu için, diplerine kadar etkili bir temizlik yapılamamaktadır. Bu da zamanla bakteri oluşumuna sebep olarak, sağlığımızı tehdit etmektedir.

Termos Temizliği İçin Pratik Yöntemler

Sık Kullanımlarda Termos Temizliği

Eğer termosunuzu gün içinde sık kullanıyorsanız ve içeceğinizi bitirdikten hemen sonra temizleme imkânınız varsa, klasik yöntem işinize yarayacaktır.

Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler; ılık su, bulaşık süngeri ve deterjanı.

Termosunuzun içine bir miktar bulaşık deterjanı koyun. Ve daha sonra içine yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin. Termosun kapağını kapatarak, hızlıca çalkalayın. İçeride deterjan ve ılık su iyice karışıp, yumuşak bir çözücü haline gelecektir. Ayrıca çalkalanmanın etkisiyle, termosun içi kirden arınacaktır. Bu şekilde az kirlenen termosunuzu hızlı ve pratik bir şekilde temizleyebilirsiniz. Çalkalama işleminden sonra, termosun içini temiz suyla birkaç dakika kadar yeniden çalkalayınız. Bu işlem esnasında suyu birkaç kez yenileyiniz.

Daha Zor Lekelerde Termos Temizliği

Birinci Yöntem: Termosunuzu hemen yıkamaya fırsatınız olmadıysa, lekeler bir süre bekleyerek zorlaştıysa, bu kez fırçadan yardım alabilirsiniz. Temizleme fırçası olarak bebek biberonu temizleme fırçası -daha etkili olması bakımından- tercih edilebilir.

Öncelikle termosunuzun içini suyla çalkalayın. Daha sonra ılık su ve bulaşık deterjanı karışımını koyup yeniden çalkalayın. Çalkalama işleminden sonra termosu boşaltın, içine tekrar ılık su ekleyin ve fırçayla termosun içini iyice ovun. Bu işlem kurumuş ve kalıntı olmuş lekeler için oldukça etkilidir. Fırçayla ovalama işlemi bittikten sonra, termosunuzu temiz suyla durulayın.

İkinci Yöntem: Fırçalama yöntemini, bulaşık deterjanı kullanmadan da yapabilirsiniz. Bu kez içerideki kalıntıları çözdürmek için daha doğal bir seçenek olan karbonata yönelebiliriz. Karbonatlı temizlik etkili olduğu kadar sağlıklı ve ekonomiktir. Fakat karbonatı termos temizliğinde kullanmanın en önemli avantajı, termos dibinin yanlarında birikmiş kalıntıları aşındırarak temizlemesidir.

Karbonatı termosun içine dökün. Yaklaşık yarım tatlı kaşığı karbonat yeterli olacaktır. Ardından fırçalamaya başlayabilirsiniz. Kalıntıların çıktığından emin olduysanız, temiz suyla termosu durulayınız.

Üçüncü Yöntem: Yine doğal ama daha etkili bir yöntem arayışındaysanız, sirke ve karbonat ikilisi ihtiyacınızı karşılayabilir. Termosun içine bir miktar sirke dökünüz. Evinizde bulunan herhangi bir sirke işinize yarayacaktır ancak, elma sirkesinin daha iyi bir çözücü olduğunu söyleyebiliriz. Biraz sirke ve ardından bir yemek kaşığı karbonatın çıkaramayacağı kalıntı yoktur. Üstelik bu yöntem size hem sağlıklı hem de oldukça ekonomik bir seçenek daha sunar.

Termosun dibine bir miktar sirke ve bir yemek kaşığı karbonat döktükten sonra, termosun kalanını kaynar suyla doldurun. Bu işlemi yaparken termosun içinde hazırladığınız karışımın köpürdüğünü göreceksiniz. Karışım termosun içerisindeki kalıntıları yumuşatırken, birkaç saat beklemelisiniz. Bu şekilde daha etkili bir sonuç alırsınız.

Karbonat ve Kaynar Su ile Temizleme Videosu

Sürenin sonunda, yine temizleme fırçasıyla termosun dibini ve yanlarını iyice ovalayın. Kirlerin temizlendiğinden emin olduğunuzda temiz suyla termosu durulayınız.

Dördüncü Yöntem: Termos temizliğinde etkili olan ancak fazla bilinmeyen bir diğer yöntem ise, diş protezi temizleme tableti kullanmaktır. Diş protezi temizleme tabletleri özellikle bakteri oluşumunu önleyici etkiye sahiptir. Bu sebeple termos içinde etkili temizlik sağlamak için kullanımı tavsiye edilir. Ayrıca, diş protezi temizleme tableti aşındırıcı özelliği ile termos dibindeki kalıntılar için çözdürücü de olabilmektedir.

Termosunuza aldığı her iki su bardağı için bir temizleme tableti koymalısınız. Daha sonra yapacağınız işlem yüzünden etrafın ıslanması için, termosu lavabonun içine koyunuz. Ardından tabletleri de içine koyarak, üzerine soğuk ya da sıcak fark etmeksizin su ekleyiniz. Sıcak su, tabletlerin daha çabuk çözünmesini sağlayacaktır; ancak musluk suyu da işinize yarar. Bu şekilde birkaç saat ya da gece boyunca bekletiniz. Ertesi gün, termosun içindeki karışımı dökünüz ve bu kez ılık su koyunuz. Temizleme fırçası ile termosun dibinde yumuşayan kalıntıları iyice ovalayınız.

Tüm bu işlemlerden sonra, termosu temiz suyla durulayabilirsiniz.

Beşinci Yöntem: Diş protezi temizleme tableti kullanarak uyguladığımız aşamaların aynısını, yemek sodası kullanarak da uygulayabiliriz. Burada yemek sodası kullanırken, ölçümüz bir yemek kaşığı olabilir. Yemek sodası uygularken de bir gece bekletmek yeterli olacaktır. Daha sonra yapılacak olan işlemler yine sırasıyla; fırçalamak ve durulamaktır.

Termos Kokusu Nasıl Giderilir?

Termosta hem kalıntılar hem kötü koku varsa, pirinç ve tuz yöntemini uygulamanızı tavsiye ederiz.

Öncelikle kokuları gidermek için termosu birkaç günlük bir aşamadan geçirmek gerekiyor. Termosa bir çorba kaşığı tuz koyunuz ve birkaç gün bu şekilde bekletiniz. Süre sonunda, termosun dibindeki tuzu boşaltarak, içini bir yemek kaşığı pirinçle doldurunuz. Üzerini suyla doldurup iyice çalkalayınız. Tuz, kokuları giderirken; pirinç ise kalıntıları aşındırmaya yardımcı olacaktır.

İşlemin sonunda termosunuzu ılık ve temiz su ile durulayabilirsiniz.

Termos Temizliğinde Önemli Kurallar

  • Termosu, asitli ve kimyasal temizlik maddelerini kullanarak kesinlikle temizlemeyiniz.
  • Termosun dış yüzeyini temizlerken sert malzemelerden üretilmiş süngerler ya da ovalama teli kullanmayınız. Her zaman yumuşak bezleri tercih ediniz.
  • Her kullanımdan sonra ılık su ve az miktarda bulaşık deterjanıyla çalkalayınız.
  • Termosunuzun çorba ve mama gibi gıdaları saklamak için uygun olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Bakteri oluşumunu önlemek için bu tip gıdaları muhafaza ettikten sonra vakit kaybetmeden temizleyiniz.
  • Koku oluşmaması için önceden kahve koyduğunuz termosa hemen arkasından çay ya da başka bir içecek koymayınız. Mutlaka duru suyla çalkalayınız.
  • Temizlik işlemi bittikten sonra termosunuzu kuruması için kapağı açık halde bırakınız.

Termosu Diğer Mutfak Gereçlerinden Ayıran Fark Nedir?

Özellikle sporcular, doğada uzun vakit geçirmeye sevenler, iş temposu gereği vaktinin çoğunu yolda geçirenler, bebeğini dışarıda besleyen anneler, sınav döneminde uykusuz kalan öğrenciler, piknikçiler… Termos kullanmayı tercih eden herkesin ortak amacı aynıdır. Dilediği yerde, dilediği ısıda kahvesini / suyunu ya da çayını yudumlamak, herkes için oldukça değerlidir. Hatta bazen hayati bir ihtiyaç bile sayılabilir. Bize bu lüksü yaşatan termosun çalışması prensibi ise şöyledir:

Termos, yalıtım maddesiyle kaplanan ve içine konan sıvıları, kendi ısılarıyla muhafaza edebilen bir kaptır. Bu sebeple, içecekleri soğuk ve sıcak olarak saklayabilir; gün içinde yanımızda kolaylıkla taşıyabiliriz. Termosun yapısı gereği içinde camdan bir silindir bulunmaktadır. Cam malzeme kullanılır çünkü cam ısıyı uzun süre tutar. Camın üzerine bir yüzey daha gelmektedir. Bu da ısıyı tutan bir malzemeden yapılır. Bu cam kap alttan ve yanlardan desteklendikten sonra, bir de maden bir silindirin içine yerleştirilir. Böylece camın kırılması engellenmiş olur. Bu pratik kabın mucidi, James Dewar sayesinde 1892’den beri termos kullanılmaktadır.

İşte bu tüm bu sebeplerden termos, hem yapısı hem kullanım amacı nedeniyle mutfağımızın en değerli eşyalarından biridir. Bu yüzden de iyi bir temizliği hak etmektedir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın