tirnak-batmasi-nasil-gecer

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batması, tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonundaki ya da yan kısmındaki  deriye gömülmesi ile oluşan ve acı veren durumdur. Acı ve iltihaplanma tırnak kıvrımının deriye battığı noktada olur. İltihaplanmanın ilerleyen evresinde iltihaplı bölgede ekstra bir doku ya da dışarı akan sarı bir iltihap sıvısı oluşabilir. Eğer iltihaplanmış tırnak batması tedavi edilmezse daha da ilerleyebilir ve bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Daha da ileri durumlarda, her ne kadar az görülen bir durum olsa da, tırnak batması olan tırnağın kemiği de iltihaplanabilir ve enfeksiyon kapabilir.

Tırnak batması bebeklerde ve çocuklarda yaygın değil iken, yetişkinlerde ve gençlerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. 20’li ve 30’lu yaşlarında olan genç yetişkinler daha fazla risk altındadır. Tırnak batması herhangi bir tırnakta görülebilir; ancak baş tırnakta daha yaygın görülür.

Tırnak Batması Neden Olur?

  1. Ayağı fazla sıkan, dar kalıplı ayakkabılar ve yüksek topuklular ayak parmaklarını sıkıştırır ve tırnağa baskı yaparak anormal biçimde büyümesine sebep olur.
  2. Tırnakların biçimsiz kesilmesi tırnak kenarlarının deriye gömülmesine sebep olur. Bu yüzden tırnaklar düz kesilmeli yuvaklar kenarlarlı bırakılmamalıdır.
  3. Tırnakta mantar enfeksiyonu gibi bozukluklar tırnak yapısının kalınlaşmasına ve genişlemesine sebep olur.
  4. Tırnağın yan tarafında oluşan şiddetli bir yaralanma ya da futbol oynamak gibi tekrar eden tırnak zedelenmeleri de tırnak batmasına neden olur.
  5. Eğer aile üyelerinizin birinde tırnak batması varsa, sizde de tırnak batması olma olasılığı yüksek. Kimi insanların tırnakları normalden daha yuvarlak ya da tırnak kemiği normalden daha “çıkkın” olabilmektedir ki bu da tırnak batmasına sebep olmaktadır.

Tırnak Batması Semptomları ve İşaretleri

Tırnak batması çoğunlukla ayak baş parmağının dışa bakan ucunu etkileyen bir bozukluktur. Yine de tırnak batması ayağın her parmağında ya da tırnağın üstünde veya altında oluşabilir. En yaygın belirtiler; acı, kızarıklık ve tırnak ucunda şişmedir.

  • Tırnak batması oluşumunun ilk safhasında, ayak tırnağının sonu kızarmaya başlar ve acı veren bir şişlik oluşur. İlk zamanlar irin ya da sıvı iltihap yoktur. Dokunulduğu zaman ateşiniz olmamasına rağmen tırnak batması olan bölgede ısı vardır.
  • Bir sonraki safhada, tırnağın keskin tarafında ekstra bir dokulaşma ve deri kaplaması görülür. Sarımsı bir renkte sıvı iltihap oluşmaya başlar. Bu tırnağın derinin yüzeyine baskı yapması sonucu formunu bozmasına vücudun gösterdiği bir tepkidir. Ortaya çıkan iltihaplanma her zaman enfeksiyon değildir.
  • Kimi zaman da enfeksiyon oluşmaya başlar. Bu durumda var olan şişlik daha da kötüleşir ve bölgede beyaz ya da sarı renkli irin görülebilir. Yaygın olmasa da enfeksiyonlu tırnak batması ateşe sebep olabilir.

Tırnak Batması Nasıl Geçer

Eğer tırnak batmasının erken safhasındaysanız, evde uygulayacağınız tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileştirici ve enfeksiyonu önleyici olma konusunda başarılı olabilir.

  • Ayağınızı sıcak suda günde 4 kez bekletin. Ayağınızı bekleteceğiniz suya sabun, tuz ya da antibakteriyel ilaçlar eklemenize gerek yoktur.
  • İltihaplanmış bölge de dahil olmak üzere ayağınızı günde 2 kez sabunlu suyla iyice yıkayın. Günün geri kalan kısmında ayağınızın temiz ve kuru kalmasına özen gösterin.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar ya da dar kalıplı sıkı ayakkabılar giymekten uzak durun. Tırnak batması geçene kadar sandalet gibi rahat ve açık ayakkabılar giymeyi değerlendirebilirsiniz.
  • Deriye batmakta olan tırnağın köşesini kaldırmaya çalışın. Tırnak ile deri arasına bir parça pamuk sararak sağlam duracak şekilde yerleştirin. Aralarında boşluk olması gerekmektedir. Bu acı veren bir işlem olmasına rağmen evde tedavinin en önemli kısmıdır. Ayağınızı sıcak suda beklettikten hemen sonra araya koyduğunuz pamuğu biraz daha ileriye itin ve pamuğu her gün değiştirin. 7-15 gün içinde tırnağınız büyüyecek ve batma problemi geçecektir.
  • Bu aşamalarda bölgenin acımasına yönelik ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Bunları 3 gün boyunca düzenli olarak yapmanıza rağmen herhangi bir gelişme olmadıysa doktora görününüz.

Doktor öncelikle tetanoz aşınızı kontrol edecektir, 5 yılı geçtiyse tetanoz iğnesi uygulayacaktır. İltihaplanmanın kemiğe gelip gelmediğini anlamak için röntgen çekilir. Operasyonda lokal anestezi uygulanır ve tırnak batması olan bölge iğne ile uyuşturulur. Doktor öncelikle tırnağın iyileşmesi için üst kısımdaki yeni doku oluşumunu kaldırır. Gerekli bulduğu noktalarda tekrar tırnak batması olmaması için doktor, bölgedeki bazı hücreleri kimyasal ilaçlar yardımıyla öldürebilir. Operasyon sonrası düzenli olarak yara kontrol edilir ve pansuman yapılır. İltihapı kurutması için antibiyotik kullandırılır.

tirnak-batmasi

Operasyon Sonrası

  • Doktorun müdehale sonrası sardığı sargıyı en az 2 gün boyunca koruyun.
  • Günün ardından temiz su ve sabunla iyice yıkayın ve tekrar antibiyotikli gazlı bezle sarın. Bunu her 2 günde bir yara iyice iyileşene kadar tekrarlayın.
  • Doktor operasyonun sonunda 3 ile 5 gün içinde yarayı tekrar muayene etmek isteyebilir. Doktorunuzun verdiği tüm talimatlara uyun ve uygulayın. Yarayı sargılı ve kuru tutmaya çalışın.
  • İlk 3 gün ayağınızı mümkün olduğunca kalp seviyesinde yukarıda tutun. Bu önlem ağrıyı azaltacaktır. Ağrınız için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesici varsa kullanın eğer önermediyse sizde alerji yapmadığını bildiğiniz bir ağrı kesici alabilirsiniz.
  • İlk 3 gün ayakta kalmamaya özen gösterin. Öteki türlü iyileşme süresi uzayacaktır.

Tıbbi müdahale ne zaman gereklidir?

Tırnak batması her zaman ileri evreye geçebilir ve enfeksiyon oluşabilir. Bu sebeple doktora gitmekte büyük fayda vardır. Enfeksiyon olmasa da iltihap oluşmuşsa eğer;

  • Eğer tetanoz aşısı vurulmanızın üzerinden 5 yıl geçmişse,
  • Evde iyileşmesine yönelik 3 gün tedavi uygulamanıza rağmen geçmediyse,
  • Diabet hastasıysanız, AIDS’ seniz, kemoterapi görmekteyseniz,

muhakkak doktora görünmelisiniz. Doktorunuza tırnak batmasının nasıl oluştuğunu (rahatsızlık başladığında bölgede yara var mıydı gibi) ve başka tıbbi bir rahatsızlığınız olup olmadığını (diabet, alerji gibi ya da son tetanoz aşınızı ne zaman vurdurduğunuz gibi) söyleyiniz. Doktorun fiziki muayenesi ateşiniz olup olmadığını, bölgedeki iltihaplanmanın hangi boyutta olduğunu, ayak parmağının röntgen filminin çekilmesi gibi tetkikleri kapsamaktadır. Enfeksiyon varsa ya da diabet hastasıysanız doktorunuz kan tahlili de isteyecektir. Enfeksiyonun (varsa) ne derecede olduğunun ve nasıl bir tedavi uygulanacağının kararı verildikten sonra tedaviye başlanır.

Tırnak Batmasını Önleme

  • Tırnak batmasına karşı en etkili önlem tırnakların düz bir biçimde kesilmesidir. Tırnak kenarının ucu uzun olmalıdır, yuvarlak biçimde ve aşırı kısa olmamalıdır. Bu kesim şekli tırnak ucunun, tırnağın kenarına batmasını ve gömülmesini önleyecektir.
  • Ayağı aşırı sıkan dar kalıplı ayakkabılardan uzak durunuz. Ayak şeklini daha rahat ve esnek kavrayan ayakkabılar tercih ediniz.
  • Ayaklarınızı kuru ve temiz tutmaya özen gösteriniz.
  • Tırnak batması operasyonla iyileştirildikten sonra yeni tırnak 12 ay içinde çıkacaktır.

Kaynak:

, ,

Tırnak Batması Nasıl Geçer? İçin 4 Yorum Yapılmış

  1. osman 09 Eylül 2015 #

    Bende de o sorun vardı çektirdim yine battı. Batan yere pamuk ya da peçete ufak bir biçimde olacak şekilde ıslatarak batan bölge tarafına tampon olacak şekilde tırnağın altına yerleştirin. Bu şekilde rahatlayacak ve tırnak ete batmayacaktır, ete değil de dışa doğru düz bir biçimde uzayacaktır.

  2. Nvn Kryt 27 Mart 2016 #

    En kısa yolu: çam sakızı yapıştırmak.

  3. ahmet 24 Ağustos 2016 #

    14 yaşındayım bende de oldu ve bu öneriler çok iyi geldi, Allah razı olsun. Çok teşekkürler.

  4. feyza 28 Eylül 2016 #

    Ben de bu yöntemi kullandım, çok teşekkürler, ancak ben şöyle yaptım: sıcak suda beklettim ayağımı, sonra o tırnağı makasla ileri ittim, acıdığı zaman bıraktım ve bunu birkaç gün tekrarladım.

Bir cevap yazın