tukenmez-kalem-lekesi

Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Cebinizde duran tükenmez kaleminiz sızdırdı ya da kolunuz henüz kurumamış bir mürekkebe bulaştı. Aksilik! İş yerinde giydiğiniz gömleğinizde oluşan lekeyi nasıl çıkarabileceğinizi düşünüyorsunuz. Endişelenmeyin, tam da bu konuda sizler için hazırladığımız pratik önerilerimiz var.

Tükenmez kalemin lekesi, kendisi kadar alışkın olduğumuz bir görüntü. Giysilerimizde olmadıysa ellerimizde oluyor; hiç değilse koltuklara bulaşıyor. Bu gibi durumlarda aceleyle alınan önlemler bazen işleri daha da zorlaştırabiliyor. Tükenmez kalem lekesi gibi zor lekelerle mücadele ederken, ne yapmamız gerektiği kadar ne yapmamamız gerektiğini de bilmekte fayda var. Yazımızda size her yüzey ve ortamda tükenmez kalem lekesini nasıl çıkarabileceğinizi anlattık. Önce, bu zor lekenin sahibi tükenmez kalemi bir tanıyalım.

Tükenmez Kalemin Özellikleri

Tükenmez kalem, günlük yaşamda oldukça sık kullandığımız bir yazım aracıdır. İçerisindeki şeffaf boruda bulunan özel ve yoğun kıvamdaki mürekkebini, kalem ucunda bulunan bilye sayesinde kâğıda aktarmaktadır. Hem kullanımın basit olması hem de kolayca ulaşılabilmesi sayesinde herkesin sıklıkla kullandığı bir kalemdir.

Tükenmez kalemin nasıl keşfedildiğini ve nasıl bu kadar yaygınlaştığını merak ediyorsanız, tarihte çok eskilere; 1888 senesine kadar gitmeliyiz. Amerikalı denizci John Loud’un derileri işaretlemek için ucunda bilye olan bir kalem icat etmesiyle, tükenmez kalem ilk halini aldı. Ardından yıllar sonra 1935 senesinde, gazeteci ve kimyager kardeşler bu icadı geliştirerek Arjantin Başkanı’na tanıttılar. Başkanın da beğenisiyle, fabrika kuruldu ve hızlı üretim başladı. 1940’lara gelindiğinde tükenmez kalem Amerika’ya ve oradan da dünyanın her yerine satışları yapılan, çok rağbet gören bir kalem haline geldi.

En fazla karşılaştığımız tükenmez kalem mürekkepleri siyah, mavi ve kırmızı olmakla beraber gelişen teknoloji ile başka birçok renkte tükenmez kalemler; hatta silgiyle silinebilen tükenmezler bile üretilmiştir.

Tükenmez kaleme, neden tükenmez dendiğini açıklamak gerekirse; çünkü tükenmez kalem, zor tükenmektedir. İçerisinde yaklaşık iki ya da üç kilometre uzunluğunda çizgi çizebilecek kadar mürekkep bulunmaktadır. Standart bir tükenmez kaleminin, içerisinde bulunan ince plastik borunun boyutları; içerdekinin 2 milimetre, dışarıdakinin 3 milimetre, toplam uzunluğu ise 120 milimetre kadardır.

Görüldüğü üzere tükenmez kalem, tükenmemesi için uzun süre dayanıklı kalması amacıyla tasarlandığından olsa gerek, ufak kazalarda bulaşan mürekkep lekeleri bizi endişelendirebiliyor. İşin tekniğini, yöntemini bilmek ise hayat kurtarıyor.

Tükenmez Kalem Lekesi Çıkarmanın Yolları

Günlük hayatımızda; okulda, işyerinde çok sık kullandığımız tükenmez kalem bazen kazayla leke bırakırken bazen de evde küçük çocukların oyunlarına malzeme olabiliyor. Çocuklar, evlerde duvarlara resim yapabiliyor, eşyaların üzerini karalıyor ya da giysilerine kalemin mürekkebini bulaştırabiliyor. Bu gibi durumlarda, lekelerden kurtulmanın bazı kolay yöntemlerini size aşamalarıyla anlatacağız.

İlk Müdahale

Öncelikle tükenmez kalemden bulaşan lekenin nasıl bir leke olduğunu anlayın. Çok çeşitli türde tükenmez kalemler olduğu gibi, onları çıkarmanın da çeşitli yolları vardır. Örneğin alışılagelmiş, klasik şekilde üretilen tükenmez kalemlerde yağ bazlı mürekkep kullanılırken, başka bir türünde ise su bazlı mürekkepler tercih edilir. Su bazlı olanlar her zaman daha kolay çıkmaktadır.

Eğer lekenin nasıl bir kalemden bulaştığı anlaşılmıyorsa, önce yağ bazlı leke çıkarma formüllerine (aşağıda geçen yöntemler) başvurunuz. Ayrıca leke tekstil bir ürüne bulaştıysa mutlaka yıkama talimatlarını da dikkate almalısınız.

Leke oluştuğu anda müdahale ederseniz, temizlenmesi daha kolay olacaktır. Henüz mürekkep kurumadan, ıslakken temizlenirse hemen sonuç alırsınız.

Yöntemler

Tükenmez kalemden bulaşan leke henüz kurumadan, ıslak bir havluyla mürekkebin emdirilmesi doğru bir hamle olacaktır. Böylece mürekkebin fazlalığını almış olursunuz. Sonra, deterjan ve su ile oluşturduğunuz karışımı lekeli bölgeye kâğıt havlu ya da bez yardımıyla tampon yaparak uygulayınız. Ancak, deterjanın ağartıcı özellikte olmamasına dikkat etmelisiniz. Dolayısıyla kumaş renginin bozulmasını önlersiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Koltuğu Bulaşmışsa?

Mürekkep henüz koltuk kumaşının derinliklerine işlemeden, harekete geçseniz iyi olur. Koltuğunuzdaki tükenmez kalem lekesini çıkarmak için öncelikle lekeli kısmı saç spreyi ile ıslatınız. Lekeli kısım iyice ıslandıktan sonra; bir kap dolusu suya, amonyak, sirke ve arap sabunu karıştırıp temiz bir bezle siliniz.

Deri koltuklarda ise yarım bardak sirke ve sütü karıştırıp silerseniz, mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Deri koltuklardaki mürekkep lekesini temizlemek için aseton da iyi bir seçenektir. Ancak koltuğunuzun yüzeyini aşındırmamaya dikkat etmelisiniz. Bir diğer yöntem ise, deri koltuğunuzun üzerine saç spreyi sıkarak, deterjanlı bezle silmek ve üzerinden diş macunu geçmektir. Macunu biraz beklettikten sonra çok bastırmadan fırçalamanız gerekiyor. En son aşamada nemli ve temiz bir bezle koltuğunuzu siliniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Öncelikle yapmamanız gereken; lekeli bölgeyi sıcak suya sokmaktır. Bu lekeyi daha da yayacak ve çıkarılması iyice zor bir hale getirecektir. Leke yoğunsa kağıt havluyla alınız. Daha sonra suyla karıştırdığınız deterjanla lekeyi siliniz. Hemen ardından da ılık suyla yıkayınız.

Gömleğinize bulaşmış tükenmez kalem lekesini çıkartırken de saç spreyinden yararlanabilirsiniz. Lekeyi fark ettiğiniz anda gömleği ters çevirerek, lekenin arkasından sprey sıkınız. Bu işlemi yaparken kumaşın altına kâğıt havlu yerleştirmeniz gerekiyor. Bu mürekkebin düzgün bir şekilde akmasını sağlayacaktır.

Sirke, kumaştan tükenmez kalem lekesi çıkarmak için iyi bir seçimdir. Öncelikle bir miktar sirkeyi bir kabın içerisine koyunuz. Temiz bir bezi sirkeye batırdıktan sonra, iyice sıkınız. Daha sonra sirkeli bezi, leke olmuş bölümün üzerine tampon yaparak bastırınız. Sirke, lekeyi yavaş yavaş sökecektir. Leke tamamen kaybolana kadar, bu işlemi arka arkaya tekrarlayınız. Bazen kumaştan mürekkep lekesini çıkarabilmek için ispirtodan da faydalanılabilir. Ancak ispirtonun kullanımı tehlikeli olduğu için, gereken önlemleri almalı ve çok dikkatli olmalısınız.

Eğer kumaş renkliyse, size ilginç bir önerimiz var: Hardal tozu. Hardal tozunun tükenmez kalem lekelerinde etkisi oldukça güçlü. Hardal tozunu sulandırarak krem haline getirin ve lekeli bölgeye sürün. Yaklaşık 15 ya da 20 dakika bekledikten sonra kumaşı ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Cildinize Bulaşmışsa?

Yapılacak en hızlı ve etkili yöntem; limon kolonyası ya da limon kullanmaktır. Elinize, yüzünüze veya çocuğunuzun cildine bulaşan tükenmez kalem lekeleri için kesinlikle limon kolonyası ya da limonun kendisi anında etki ediyor. Yapmanız gereken yalnızca cildinizde lekeli olan kısma bunlardan birini sürüp, ovalamaktır. Ardından cildinizi limondan arındırmak için suyla durulayabilirsiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Duvardan Nasıl Çıkar?

Evde küçük çocuğu olan herkes bilir ki; o evin duvarları, kapıları tükenmez kalem lekeleri ile süslenecektir. Madem bunun önüne geçemiyorsunuz, o halde lekenin önüne geçiniz.

Öncelikle temiz bir bezi nemlendirin. İçerisine karbonat koyun ve dairesel hareketlerle lekeli bölgeleri silmeye başlayın. Karbonatla duvar temizliği, duvarın boyasına zarar vermeyeceği için güvenilir bir yöntemdir. Ancak silerken çok fazla bastırmamaya özen göstermelisiniz.

Duvar kâğıtlarına gelince; alkolle, amonyakla ya da sirke ile ıslattığınız pamukla lekeleri siliniz. Eğer alkol ya da amonyak kullanacaksanız, kesinlikle cildinize temas etmemesine dikkat ediniz.

Önerilen bir başka yöntem ise; tükenmez kalem lekesi henüz yeniyse kurşun kalem silgisi ile silmeyi denemektir. Bu da etkili olabilen bir seçenektir.

Tükenmez Kalem Lekesi Ahşap Eşyalara Bulaşmışsa?

Burada en etkili yöntem zamanında müdahale ederek, sabunlu su ile ahşap yüzeyi kuvvetli bir şekilde silmektir. Bazen kurşun kalem silgisi de işe yarayabilmektedir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın