Tüküren Kırmızı Kobralar

Tüküren Kırmızı Kobralar

Tüküren kırmızı kobralar bilimsel olarak “Naja Pallida” olarak adlandırılırlar. Bu kobralar düşmanlarına ya da saldırılara karşı kendilerini savunmak için dişlerinden zehir püskürtme yeteneğine sahiptirler. Bu yılanlarda zehir, zehir bezlerinin üzerinde yer alan kasların kasılmasıyla kendilerine özgü bir şekilde düşmana doğru fırlatılır. Genellikle Afrika’da yaşayan tüküren kırmızı kobraların zehirli tükürükleri ölüme veya felce neden olabilir. Tükürerek düşmanlarını zehirleyen bu yılanlar aynı zamanda ısırarak da zehirleyebilmektedir.

Zehrin Mesafesi

ABD merkezli Doğal Toksinler Araştırma Merkezi’nin (NTRC) araştırmalarına göre tüküren kırmızı kobraların 90-150 cm arası uzaklıklara kadar tükürebildikleri gözlemlenmiştir. Bu şekilde tükürerek avcılarını zehirleyen yılanlardan bazılarının zor durumlarda 2 metreye kadar tükürebildikleri söylenmektedir. Zehir tüküren kırmızı kobraların tükürükleri kırmızı, sarı veya gri renkte olabilir.

Kırmızı Kobraların Yaşam Alanları

Kırmızı kobralar genellikle Kenya ve Somali çöllerinde, Batı Afrika’da Etiyopya ve Tanzanya bölgelerinde yaşarlar.

Tüküren Kırmızı Kobraların Beslenmesi

Tüküren kırmızı kobralar kuş, yumurta, küçük memeliler ve diğer yılanlarla beslenirler. Diğer yılanlar gibi tüküren kobra yılanları da avlarını yakalamak için değişik saklanma taktikleri kullanırlar. Tüküren kobra yılanları avlarını tek lokmada yiyerek mide asitleri ile yavaş yavaş sindirirler.

Tükürme

Doğal Toksinler Araştırma Merkezi’ne göre tüküren kırmızı kobra yılanları 8 metre etrafındaki canlıları yaptıkları ani ataklarla zehirleyebilirler. Uzun bir menzile sahip bu yetenekleriyle tüküren kırmızı kobralar insanlar için büyük bir tehlike oluşturabilir. Bu yılanlar zehir bezlerinde bulunan zehirli maddeleri kasları yardımıyla dışarı fışkırtılır. Zehir bezlerinde bulunan bu kaslar bezleri sıkar ve zehrin tüküren kobra yılanlarının dişlerinin ucunda yer alan deliklerden dışarı çıkmasını sağlarlar.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın