Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Bakteriler her yerde… Kapı kollarından tezgahlara, tuvalet ve çevresinden lavaboya kadar her yerde bakteriler bulunur. Tabii bunu bir korku filmine çevirmeye gerek yok ancak bakterilerin çoğalması sağlık için riskler oluşturur. Tuvalet ve çevresi sağlığa zararlı bakterilerin en çok bulunduğu yer olduğu için burada hijyenin sağlanması özellikle önemlidir. Çamaşır suyundan tuz ruhuna kadar çeşitli malzemeler ile bu hijyeni sağlamak mümkün. Ancak eğer bu ağır kimyasalları kullanmak ve solumak istemiyorsanız tuz, sirke ve karbonat gibi ürünlerle tuvalet temizliğini tam olarak yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle hem çamaşır suyu, dezenfektan spreyler ve çeşitli deterjanlar ile hem de kimyasal olmayan ürünlerle tuvalet temizliğini nasıl yapabileceğinizi paylaşacağız.

Kimyasal Temizlik Malzemeleri

Temizlik işlemine başlamadan önce tuvaletin etrafındaki, lavabo tezgahının üzerindeki, duş kabininin içerisindeki malzemeleri kaldırın. Bu işlem sayesinde hem daha rahat hareket edecek, hem bu eşyaların bulunduğu yerlerin altını ve etrafını da temizleyebilecek, hem de kimyasal malzemelerin bu ürünlere sıçramasını önlemiş olacaksınız.

Bu işlemin ardından temizlik eldivenlerinizi takın. Tuvaletler bakterilerle doludur ve böylece ellerinizi mümkün olduğunca temiz tutarsınız. Bu eldivenleri ayrı bir yerde tutmaya özen gösterin. Aksi takdirde yanlışlıkla bulaşıkları yıkarken ya da başka bir iş yaparken kullanabilirsiniz ki bu pek de iyi olmaz.

Bir süngeri sıcak suyla ıslatın ve lavabo tezgahı, tuvalet oturağı ve kapağı gibi yerleri bununla silin. Böylece kirler ve lekeler yumuşayacaktır. Bu sayede işiniz kolaylaşacak, bir sonra ki adımlar o kadar da zorlayıcı olmayacaktır.

Tuvalet temizliği için geliştirilmiş bir malzemeyi(hipoklorit içermeyen) tuvaletin içine ve iç kenarlarına uygulayın. Uygulamadan önce malzemenin kullanım talimatlarını okumanızda fayda vardır. Bazı malzemelerin bir süre bekletilmesi, ardından bir sonra ki adıma geçilmesi gerekmektedir.

Önemli (Klor gazı tehlikesi): Başta çamaşır suyu olmak üzere, temizlik ürünlerinin içeriğinde “hipoklorit” olabiliyor. Hipoklorit malzemesi su veya başka bir kimyasal ile karıştığında ise klor gazı çözünür hale geliyor ve o gazın solunması ise ciddi sağlık sorunlarına (ciltte, ağızda, akciğerde tahriş gibi) neden olabiliyor. Bu nedenle klorsuz çamaşır suyu kullanılması veya çamaşır suyu kullanılmaması öneriliyor.

Tuvalet fırçası ile iyice ovalayın ve ardından sifonu çekin. Böylece hem tuvaletin içi hem de fırça durulanmış olacaktır. Bu esnada fırçalamaya devam edebilirsiniz, çünkü sadece suyun hareketi kirin giderilmesine yetmeyebilir. Eğer inatçı lekeler varsa tamamen temizlenene kadar temizleyici uygulama, gerekiyorsa bekletme, ovalama, sifon çekme döngüsüne devam edebilirsiniz.

Tuvaletin içerisini temizledikten sonra geri kalanına geçebilirsiniz. Sprey şeklinde bir dezenfektanı tuvalet kapağının üstüne, altına, tuvaletin dış cephesine, oturağın en alt kısmına ve çevresindeki yüzeye sıkın. Ardından kağıt havlu ya da bez ile silin.

Sifon kısmını da temizlemeyi atlamayın, çünkü bu kısma her seferinde dokunursunuz ve burada bakteriler olursa direkt elinize geçer. Dezenfektan sprey ile bu kısmı güzel bir şekilde temizleyin.

Tuvaletin etrafındaki zemini de temizlemelisiniz. Öncelikle yerdeki saçları ve döküntüleri süpürmekle işe başlamalısınız. Ardından dezenfektan sprey sıkıp havlu peçete ya da bezle silebilirsiniz.

Son olarak temiz bir eldiven giyip, daha önce toparladığınız eşyaları temizleyebilirsiniz. Bazılarının tozunu alabilir, suya karşı dayanıklı olanları ise ıslatıp nazikçe ovaladıktan sonra havlu peçete ile kurulayabilirsiniz. Tüm işlem sona erdiğinde ise eldivenlerinizi çıkarıp ellerinizi güzel bir şekilde yıkamalısınız.

Tuvalet temizliğinde kullanacağınız kimyasallar sizin, çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız için zararlı olabilir. Bu malzemeleri mutlaka çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin, kullanım talimatlarına uygun hareket edin ve temizlik esnasında bu malzemeleri solumamaya özen gösterin.

Eğer hassas ve alerjik bir bünyeniz varsa kimyasal olmayan ürünlerle temizlik yapmaya çalışın.

Tuvalet fırçasını sadece tuvaletin içinde kullanın. Asla oturak kısmında, kapağında ya da diğer kısımlarında kullanmayın. Eğer böyle bir şey yaparsanız tuvaletin içinde ki mikroplar diğer kısımlara yayılabilir.

Tuvaletin dış kısımlarını silmek için kağıt peçeteler idealdir. Tek kullanımlık oldukları için mikropların yayılma riski daha azdır, temizleyiciyi iyi bir şekilde emerler ve tuvalette şerit şeklinde izler bırazmazlar. Eğer bez kullanacaksanız da işiniz bittiğinde çok iyi  ve mutlaka tek başına yıkayın, başka şeylerle birlikte yıkamayın.

Temizlik yaptığınız sürece banyo camının açık olduğundan böylece banyonun havalandığından emin olun.

Lavabodaki musluklar tuvalet sonrası ellerinizin temas ettiği ve bakterilerin yaşaması için oldukça müsait olan yerlerdir. Bu nedenle muslukların temizliğine de ekstra özen göstermelisiniz.

Kimyasal Olmayan Ürünler

Evde bulabileceğiniz ürünlerle tuvalet temizliği yapabilmek için gereken malzemeler sirke, tuz, sünger, temizlik bezi, karbonat ve bunları karıştıracağınız bir leğen ile püskürtmeli plastik bir şişedir. Püskürtmeli şişe için eski bir temizlik malzemesinin ambalajını iyice temizledikten sonra kullanabilir veya devamlı kullanacaksanız bir yapı marketten satın alabilirsiniz.

Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırdıktan sonra püskürtmeli şişeye doldurun. Bu karşımı tuvalet içi, oturak, lavabo, lavabo tezgahı, duş küveti, duş camları ve hijyen sağlanması gereken tüm yüzeylere sıkın. Kokusu hoş olmayacaktır ama en azından çamaşır suyu gibi sirke solumanın sağlık açısından bir tehlikesi yok.

Daha sonra sirkeli suyu sıktığınız yüzeyleri temizlik beziyle silin. Sirke bakterilerin ve küfün öldürülmesi için etkili bir temizlik malzemesidir. Ayrıca pahalı kimyasal temizlik malzemelerine göre çok ucuzdur ve çevre dostudur.

Lavaboda ve lavabo musluğu kenarında biriken sabun artıklarını ve su lekelerini temizlemek için 1 çay kaşığı tuzla 4 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı süngerle temizlenecek bölgelere sürün ve etkisini göstermesi için 5 dakika bekleyin. Daha sonra su ile durulayın.

Lavabo temizliği nasıl yapılır yazısında lavabo temizliği ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Banyo zemin kaplamalarının ve duş küvetinin temizliği için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı yüzeye döktükten sonra ıslak sünger ile ovalayarak silin. Bir süre bekledikten sonra su ile durulayın.

Tuvalette tam olarak hijyen sağlamak için banyonun tamamını olmasa bile klozet kapaklarını, tuvalet içini ve oturağı sirke ile 2 günde bir temizleyin.

Sirke ile çamaşır suyu karıştırılmamalı, bir arada kullanılmamalıdır. Çünkü ikisinin bir araya gelmesi ile zehirli klor gazı açığa çıkar ve bu da sağlığınıza oldukça zararlıdır. Hatta ölüme bile neden olabileceği söylenmektedir. Ayrıca eğer temizlik için sirke kullanacaksanız çamaşır suyunun tamamen durulandığından, çamaşır suyu kullanacaksanız da sirkenin tamamen durulandığından emin olmalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın