Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur?

Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur?

Eğer tropikal balıkların ve mercanların hayranıysanız tuzlu su akvaryumu kurmak sizin için eğlenceli bir hobi olabilir. Bu yazıda “tuzlu su akvaryumu nasıl kurulur” sorusuna cevap ve tuzlu su akvaryumları için bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.

Tuzlu su akvaryumu tatlı su akvaryumu gibi oldukça sabır isteyen bir uğraştır. Ancak sonunda her şey hazır olduktan sonra balıklarınızı seyretmenin keyfi başka bir şeye benzemez. Bu yüzden tuzlu su akvaryumu kurmaya karar verdiyseniz öncelikle sabırlı olmalı ve çıkabilecek olumsuzluklara sakin olarak tepki verebilmelisiniz. Zaten her hobi insanı sakinleştirmeye ve günlük sorunlardan uzaklaştırmaya yöneliktir. Eğer sinirlerinize hakim olamıyorsanız o uğraş hobi olmaktan çıkar ve sizi rahatlatacağına iyice gerer.

Tuzlu su akvaryumunu evinizin hangi köşesine yerleştireceğinize karar verdikten sonra ayırdığınız alanın ölçülerinde bir su tankı almakla işe başlayabilirsiniz. Tankın altına yine akvaryum mağazalarında bulabileceğiniz ve her türlü akvaryum malzemesini depolamak için kullanabileceğiniz kapaklı dolap mobilyalardan satın alarak dağınıklığı engelleyebilir ve aradığınız akvaryum malzemesini kolayca bulabilirsiniz.

Akvaryum tankını ve çakılları temizlemek için yaklaşık olarak 3 litre suya 1 çay kaşığı çamaşır suyu katarak hazırlayacağınız suyu kullanabilirsiniz. Bu su ile su tankının her köşesini iyice temizleyin. Çakıllarınızı bir leğene döküp iyice suya gömülünceye kadar çamaşır sulu sudan ekleyin ve beklemeye bırakın. Eğer canlı bitki yerine plastik bitkiler aldıysanız onları da bu suyun içine koyabilirsiniz. Tüm bu malzemelerin çamaşır suyu karıştırdığınız suyla temizlenmesinin nedeni ilerde balıkların ya da canlı yosunların ölümüne yol açabilecek bakterilerden kurtulmasını sağlamaktır. Akvaryumunuzu bol su ile durulayın ve çamaşır suyu kalmadığından emin olun. Aynı işlemi çakıllara, kayalara ve plastik yeşilliklere uygulayın. Canlı yeşilliklerinizi asla çamaşır suyu karıştırdığınız suya koymayın.

Çaıl taşlarını akvaryumun zeminine yerleştirdikten sonra filtreyi takabilirsiniz. Seçtiğiniz akvaryum filtresinin kutusundan çıkan kurulum talimatlarına göre filtreyi takın. Acele etmeyin ve filtreyi dikkatlice monte edin. Değişik filtre modellerinin farklı montaj biçimleri olabilmektedir.

Akvaryumu yavaşça su ile doldurun. Eğer şebeke suyu kullanacaksanız balıkların yaşabileceği ortamı oluşturmak için suyun kireç ve içerisinde bulunan klor gibi kimyasal maddeleri düzenlemenize yardımcı olacak bir akvaryum solüsyonu satın almanız gerekebilir. Tuzlu su akvaryumu için nasıl bilr su solüsyonuna ihtiyacınız olduğunu akvaryumu satın aldığınız mağazaya sorabilirsiniz.

Çakılları yerleştirip, akvaryumu suyla doldurup filtreyi çalıştırdıktan sonra yeşilliklerinizi dilediğiniz dekorasyona uygun olarak yerleştirebilirsiniz.

Tuzlu su akvaryumunun tatlı su akvaryumundan yaşayan balık ve canlı türleri dışında tek farkı suyunun içerisindeki tuz oranıdır. Bu tuz oranına bağlı olarak akvaryum mağazasından satın aldığınız tuzu suya dökün. Suya ne kadar tuz eklediğinizi gösteren “tuz seviyesi göstergesi” aksesuarını almanızı tavsiye ederim. Bu sayede sudaki tuzun eksikliğini anında görebilir ve gerekli müdahaleyi zamanında yapabilirsiniz.

Tuzu ekledikten sonra akvaryum filtresini çalıştırın. Daha sonra termometreyi ve ısıtıcıyı yerleştirin. Pek çok tropikal balık türü 23-25 derecelik sıcaklıkta suda yaşamaktadır. Ancak siz yine de balıkları satın aldığınız mağazaya aldığınız balıkların en iyi hangi sıcaklık aralığında yaşayabildiğini sorun.

Tropikal balıklarınızı ya da mercan gibi diğer canlılarınızı satın almadan önce akvaryumu filtresi, termometresi ve ısıtıcısı çalışır halde en az 3 gün çalıştırın. Tüm değerlerin balıklar için uygun seviyelerde olup olmadığını kontrol edin. Suyun içinde bulunan kimyasal maddelerin oranını test ettikten, suyun sıcaklığını ve içerisindeki tuz seviyesini kontrol ettikten sonra balıklarınızı akvaryuma koyabilirsiniz.

Tuzlu su akvaryumlarında su hareketi mutlaka gerekmektedir. Bu yüzden akvaryum ölçülerinize uygun bir su motoru almalısınız. Motorun fazla büyük olmamasına dikkat edin.

Protein skimmer satın alarak organik birikintilerin nitrata dönüşmeden akvaryumdan atılmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu saydıklarımıza ek olarak tuzlu su akvaryumu kurulumu için dikkat edilmesi gereken diğer noktaları aşağıda bulabilirsiniz.

Tuzlu Su Akvaryumu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Tuzlu su akvaryumu direk güneş alan yerlere kurulmamalıdır.
  • Akvaryumunuzun yakının elektrikli cihazları çalıştırmak için bir priz olması gerekmektedir.
  • Tuzlu su paslanmaya yol açacağı için metal akvaryum malzemeleri almaktan kaçının.
  • Akvaryumu yerleştirdiğiniz zemin tam olarak düzgün değilse bu akvaryumun bir köşesinde bulunan basıncı arttıracağından sızıntıya yol açabilir. Akvaryum zeminin tam olarak düz olaması için ince bir strafor kullanabilirsiniz.

,

Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur? İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. balıkcı 16 Nisan 2011 #

    Sakın 1 kaşık çamaşır suyu katmayın. Ne olursa olsun çamaşır suyu katmak zararlıdır. Bu sitede bazı hatalar var.

Bir cevap yazın