Ülser Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Ülser Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Kanayan ülserin diğer adı peptik ülserdir. Sindirim sisteminde mukozik tabakanın artık mide ya da bağırsak çeperini koruma işlevini bazı bölgelerde kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Bu durum eğer mide çeperinde oluştuysa buna gastrik ülser denir. Ülser yutakta oluştuysa yemek borusu ülseri, onikiparmak bağırsağında meydana gelsiyse duodenal ülser adı verilir. Eskiden ülser kanması nedeni olarak fazla baharatlı yemekler ve stres gösterilirdi ancak yeni yapılan çalışmalar ülser kanamasına sadece bu iki faktörün neden olmadığını ortaya koymuştur.

Ülser Kanaması Nedenleri

Sindirim sırasıda alınan gıdaların moleküllerine ayrılabilmesi için mide tarafından asit salgılanmaktadır. Bu gıdalardaki vitamin ve minerallerin ayrıştırılması ve vücudun sağlıklı çalışabilmesi için gereklidir. Mide zarı kendini korumak için bu aside karşı mukozal bir duvar ile çevrilmiştir. Yani asit mideye direk olarak temas edemez.

Çeşitli nedenlerden dolayı bu duvar aşınırsa asit mideye direk temas ettiği için ülserler oluşur. Bu ülserler zamanında tedavi edilmezse kanama eğilimindedir. Özellikle mide ülserlerinin kanamasının başlıca nedeni Helicobacter pylori adı verilen bakteridir. Ülser eğer kan damarının tam üstünde oluşmuşsa kanama ihtimali çok yüksektir.

Ülserin oluşma nedenleri arasında bilinçsiz kullanılan aspirin gibi enfeksiyon ve ağrı kesici ilaçlarda önemli bir yer tutmaktadır. Bu ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde ve bilinçli olarak tüketilmelidir.

Ülser Kanaması Belirtileri

En önemli kanayan ülser belirtisi aniden midede keskin bir ağrı hissedilmesidir. Bu ağrı birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. Bu ağrı genellikle karnın üst tarafında kendini daha çok hissettirir.

Kanayan ülser ağrısı genellikle gögüste ağrıya neden olan reflü ağrısına benzetilmektedir. Ülser ağrısı bazı insanlarda boş mideyle daha kötüyken tok karnına daha hafif olarak seyredebilmektedir. Diğer ülser kanaması belirtileri arasında kusmukta kan olması, şişkinlik, beklenmedik kilo kaybı, iştah azalması, dışkıda koyu renkli kan, fazla miktarda geğirme sayılabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın