Uyarı İşaretleri

Uyarı İşaretleri

Şehir hayatı yalnızca insan hayatını kolaylaştıran ya da zenginleştiren seçenekleri değil kaza ve tehlike risklerini de beraberinde getirir. Çoğu kez farkında olmaksızın bilgilendirildiğimiz kurallar, öneriler ya da yasaklar sayesinde herhangi bir kazaya maruz kalmadan günü tamamlarız. Uyarı işaretleri hayatımızın her alanında var olan özellikle trafikte ve iş güvenliği alanında sıkça kullanılan işaretlerdir.

Uyarı işaretleri özel amaçlara göre farklı şekillerde gruplanır. Yasaklama, emir, uyarı, acil durum, tehlike, yer gösterme gibi çeşitli risklere karşı düzenlenen uyarı işaretleri kazalar yaşanmadan insanları uyarmayı ve korumayı amaçlar.

Çeşitli levhalarda yer alan uyarı işaretleri göze çarpar şekilde düzenlenmeli ancak mutlaka sade ve kolay anlaşılır olmalıdır. Uyarı işaretleri özellikle resimli anlatım yolunu tercih eder ki hemen fark edilsin ve vermek istediği mesajı anında versin. Üstelik bu tür bir anlatım dil ya da okuma yazma gibi engelleri de aşarak evrensel bir biçimde insanları uyarabilir.

Kullanım alanı olarak işaret levhaları tehlikeye yakın yerde, görülecek boyutta ve yüksekliğe yerleştirilmiş ve görüş mesafesi düşükse aydınlatılmış olarak yer almalıdırlar. Eğer bir sokağın başında uyarı işareti olarak girilmez levhası yer alacaksa, sürücülerin bunu belli bir mesafeden daha sokağın girişine varmadan görmeleri ve buna göre yönlerini ayarlamaları gerekir. Ya da ‘sigara içilmez’ levhası kapalı bir mekâna giren herkes tarafından kolayca ve ilk anda göze çarpacak şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.

Herhangi bir yerde eğer birden fazla uyarı işareti kullanılacaksa birbirlerine çok yakın olmamalıdırlar. Aksi takdirde insanlar bir uyarıyı algılarken diğerini göz ardı edebilirler. Bu da istenmeyen durumlara sebebiyet verir.

Yasaklayıcı uyarı işaretleri, ‘bisiklet giremez’, ‘ateş yakılmaz’ gibi kesinlikle yapılmaması gereken kuralları belirtir. Bu tip uyarı işaretleri öneri amaçlı değil, çoğu kez çiğnendiğinde kanuni yaptırımı da olan kurallardır. Genellikle yuvarlak ve kırmızı çerçeveli uyarı levhaları şeklinde hazırlanırlar.

Patlayıcı madde, elektrik tehlikesi ya da düşme tehlikesi gibi riskleri haber veren uyarı işaretlerine daha çok üçgen ve sarı levhalar şeklinde rastlarız. Burada amaç kazaları önlemek ve can sağlığını güvenceye almak adına tehlikeden insanları uzak tutmaktır. Bu tip uyarı işaretleri göz ardı edildiğinde sonuçları oldukça yıkıcı olabilir.

Emir veren uyarı işaretleri, örneğin ‘yaya yolunu kullan’ işareti, bu emre uyulmadığı takdirde bir kaza ya da istenmeyen durum yaşanabileceğini kastetmektedir. Aslında tüm uyarı işaretleri işi şansa bırakmadan insanların gün içinde güvenli şekilde ve hem kendilerinin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamaları için oradadır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın