Uykusuzluk İçin Egzersizler

Uykusuzluk İçin Egzersizler

ABD Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre 70 milyon Amerikalı düzenli olarak uyuma güçlüğü yaşıyor. Yaş ilerledikçe uyku güçlüğü kronik hale dönüşerek insomnia‘ya yol açıyor. Geçici uykusuzluk ve kronik uykusuzluk için uzmanlar düzenli egzersiz programlarının faydalı olabileceğini belirtiyorlar. Tabii bu egzersizlerin kişinin sağlık koşullarına göre belirlenmesi ve doğru zamanda yapılması olumlu etkisini görebilmek adına önemli faktörler.

Uykusuzluk Nedenleri

Her kişi için nedenleri değişik olabilmesine karşın uykusuzluk nedenleri arasında sık gösterilen faktörler; gündüz uykuları, stres, psikolojik bozukluklar, ilaçlar, aşırı alkol ve kafein tüketimi olarak sayılıyor. Ara sıra uykunun bozulması veya uykusuzluk çekmek normaldir ve günlük strese, koşullara bağlı olarak yaşanabilir. Ancak 3 haftadan uzun süren uyku sorunları ciddiye alınmalıdır.

Uykusuzluk Tanısı ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

3 haftadan uzun süren uykusuzluk için doktorunuz hayatınızda uyku sorununa neden olabilecek faktörleri belirlemenizde yardımcı olabilir. Bu nedenler mümkün olan en alt düzeye çekildikten sonra bile uyku sorunu devam ediyorsa ilaç takviyesi yapılabilir. Uykusuzluk aynı zamanda klinik depresyonun en sık görülen belirtilerinden birisi olduğu için terapi önerilebilir ve ilaçlarda değişikliğe gidilebilir. Her gece aynı saatte yatağa girmek ve sabahları aynı saatte kalmak gibi rutinler tedavi süresince denenebilir. Yemek alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler ve düzenli egzersiz programı ile uykuya geçiş kolaylaştırılabilir.

Egzersiz ve Uykusuzluk

Düzenli egzersizlerin uyku alışkanlıklarını ve kalitesini geliştirdiği biliniyor. Ancak bu hemen iddialı bir egzersiz programı oluşturup bunu uygulamaya başlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü bu egzersizlerin ne olduğu ve ne zaman yapıldığı önem taşıyor. Eğer geç saatlerde egzersiz yaparsanız enerjiniz spor sonrası bir kaç saat üst düzeyde olacağı için yine uykuya geçişte sorunlar yaşayabilirsiniz. Bir diğer önemli faktörde yapılacak egzersizlerin seviyesidir. Yıllar boyu hareketsiz bir hayat yaşayan kişilerin aniden yoğun bir egzersiz programına başlaması kalp hastalıklarını tetikleyebilir.

Sizin için uygun bir egzersiz programı için doktorunuza danışabilirsiniz. Yaş, vücut ve sağlık koşullarınıza bağlı olarak size uygun bir aktivite için bir spor hocasından, antrenörden yardım alabilirsiniz. Örneğin 40 yaşında sağlıklı bir kişi uyku kalitesini geliştirmek için her sabah yarım saat kardio egzersizleri yapabilirken 70 yaşındaki birine haftada 3-4 gün 1 kilometre tempolu yürüyüş tavsiye edilebilir. Hedef doğru yapılandırılmış ve sağlıklı bir yaşam tarzına destek olabilecek mantıklı egzersiz programını oluşturmaktır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın