Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler

Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler

Tıbbi adı “insomnia” olan uykuya dalma güçlüğü ya da uykusuzluk, çok yorgun olup uyuyamama halidir. Uykusuzluğa çara olarak önce nedenini tespit ederek uygulanan profesyonel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Doğal bir çözüm arayanlar ise uykusuzluk için şifalı bitkiler kullanarak uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Bu bitkiler arasında sakinleştirici etkisi bulunan kedinanesi, kediotu kökü, ginseng ve lavanta sayılabilir.

Kedinanesi: İngilizce adı “cantip” olan bitki çeşitli kültürlerde geleneksel olarak sakinleştirici ve uykuya geçişi kolaylaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Bitkinin tümü sıcak suya konulup demlendikten sonra çay şeklinde tüketilebilir. İçinde bulunan kimyasallar ile uyku getirir, stresi azaltır ve sakinleştirir.

Kediotu Kökü: Sakinleştirici bitkiler arasında en popülerlerinden biri olan kediotu kökü düzenli olarak kullanıldığında 1-2 hafta içinde uykusuzluk sorununu ortadan kaldırabilir.

Ginseng: Ginseng bitkisinin kökü yaygın olarak uykusuzluğu azaltmak için kullanılmaktadır. Ginseng’i çay olarak, tablet formunda veya tentürünü bulabilirsiniz. Ginsengi kan inceltici ilaçlar kullananlar, gebelik ve emzirme döneminde bulunan kadınlar kullanmamalıdır. Bitki pek çok diğer ilaçla etkileşime geçebildiği için kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Lavanta: Güzel kokusu ile aromaterapi tedavilerinde kullanılan lavanta uykusuzluk tedavisinde de etkilidir. Lavantanın solunması uykuya geçişi kolaylaştırır ve sakin ruh hali yaratarak uykunun daha kaliteli olmasını sağlar. Lavanta ile çay hazırlayabilir veya sıcak suya bir kaç damla lavanta yağı damlatarak koklayabilirsiniz.

Kava: Birçok ülkede kuruntu, stres ve uykusuzluk ilacı olarak kullanılan bir cins karabiber olan kava bitkisi kasları gevşeterek uykunun daha derin yaşanmasına olanak tanır.

Çarkıfelek (Passionflower): Kas spazmlarını hafifleten, sakinleştirici, sinir ağrılarını hafifleten etkisiyle uykusuzluk için kullanılan şifalı bitkilerden biridir. 2 gram çarkıfelek kullanarak demlediğiniz 1 fincan çayı yatmadan bir saat önce içebilirsiniz.

Papatya: Genellikle sindirim sisteminde yaşanan sorunlar için kullanılan papatya çayı aynı zamanda rahatlatıcı özelliği ile uykusuzluk tedavisinde de kullanılmaktadır. Kurutulmuş veya taze papatyadan hazırladığınız çayı yatağa girmeden 45 dakika önce içebilirsiniz.

Bu bitkiler dışında stresi azaltacak nefes egzersizleri, yoga gibi fiziksel aktiviteler uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir. En son öğünü yatağa girmeden 2-3 saat önce yemek, hava kararmadan kahve ve çay içmeyi bırakmak, yatmadan 1 saat önce televizyonu kapatıp kitap okumak, yattığınız ortamın sessiz, serin ve karanlık olmasını sağlamak daha çabuk uyumanızı ve uykunuzun kalitesinin daha yüksek olmasını sağlayabilecek diğer noktalardır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın