Üzüm Sirkesinin Faydaları

Üzüm Sirkesinin Faydaları

Her türlü üzümün fermente edilmesi ile elde edilen üzüm sirkesi, neredeyse mucizevi denebilecek faydalarıyla binlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezi. Son yıllarda pabucu elma sirkesi tarafından dama atılmış gibi görünse de, doğal üzüm sirkesinin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.
Kalp hastalıklarından sindirim sorunlarına, birçok hastalığın en doğal tedavisi kabul ediliyor. Zayıflamak isteyenler üzüm sirkesini başucundan ayırmıyor. Antibakteriyel özelliği dillere destan. Üzüm sirkesi, cilde ve saça faydaları ile de şaşırtıyor. İşte üzüm sirkesinin faydaları…

Üzüm Sirkesi Nelere İyi Gelir?

Doğal yollardan elde edilmiş üzüm sirkesi, düzenli tüketildiğinde birçok hastalığın tedavisinde, birçok hastalığın da önüne geçilmesinde en çok tavsiye edilen gıdalardan biridir. Su ile seyreltilerek tüketilen üzüm sirkesi başta kan dolaşımı olmak üzere neredeyse her derde devadır.

Sindirimi Düzenler: Üzüm sirkesi, binlerce yıldır dünyanın birçok yerinde sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılır. Mideyi daha asidik hale getirerek reflü ve hazımsızlık sorunları yaşayanları rahatlatır. Pastörize edilmemiş, çiğ üzüm sirkesi sindirim ve sinir sistemleri için son derece yararlı olan probiyotik bakteriler içerir.

Antioksidan Deposu: Üzüm sirkesi, vücudu zehirli maddelerden arındırarak kalp hastalıklarından cilt sağlığına, her derde deva bir antioksidan olan polifenol maddesi bakımından çok zengindir. Polifenoller aynı zamanda kolesterol seviyelerini de düzenler. Kırmızı üzümün sirkesi, beyaz üzüme kıyasla daha fazla polifenol içerir.

Kolesterolü Dengeler: Üzüm sirkesi, ‘iyi kolesterol’ HDL’nin üretimini artırarak ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL’nin dengelenmesini sağlar. Bu nedenle, damar tıkanıklığını, kanda plak oluşumunu, kalp krizini ve felci engelleyici bir özelliği vardır.

Tansiyonu Düşürür: Doğal üzüm sirkesi, tansiyonu düşürür ve dengeler. Düşük tansiyon sorunu olan kişiler ise üzüm sirkesi kullanmaktan kaçınmalıdır. Üzüm sirkesi, asetik asidin yağ karşıtı özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarına da iyi gelir.

Kan Şekerini Düşürür: Üzüm sirkesinin asetik asit sayesinde sahip olduğu kan şekerini düşürme ve kandaki glükoz seviyesine olumlu etki etme özelliği çok sayıda araştırmayla kanıtlanmıştır. Buna göre, yatmadan önce bir miktar sirke tüketmek ertesi sabah kandaki şeker seviyesini yüzde 4 ila 6 oranında düşürüyor. Karbonhidratlarla birlikte tüketilen az miktarda sirke de kandaki şeker oranının artışını dengeliyor.

Kansızlığa İyi Gelir: Kansızlık (anemi), vücutta yeterli alvuyar üretimi sağlanmaması sonucu başta yorgunluk olmak üzere bir dizi sorunu beraberinde getirir. Üzüm sirkesi ise alyuvar üretimini artırması sayesinde kansızlığa karşı en çok başvurulan doğal yöntemlerden biridir.

Enfeksiyonla Savaşır: Sirkenin antiseptik etkisi vücudu bakteri ve mantarlara karşı güçlü bir biçimde korur. Bu nedenle sirke, her çeşit enfeksiyonda başvurulan doğal bir tedavi yöntemidir. Kulak, idrar yolları ve vajinal enfeksiyonlarda etkili bir çözümdür.

Hafızaya İyi Gelir: Üzüm sirkesi, içindeki resveratrol maddesi sayesinde beyne kan akışını hızlandırır, hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

Grip ve Boğaz Ağrısı ile Savaşır: Üzüm sirkesi, boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve grip gibi hastalıklar karşı da etkilidir. Sıcak suya karıştırılmış bir kaşık sirkeyi soluyabilir veya bir çay bardağına karıştırılmış bir kaşık sirkeyi içebilirsiniz. Ancak sirkeyi kesinlikle saf haliyle ve bol miktarda içmeyin; böyle bir durumda boğazınızı ve midenizi tahriş edebilirsiniz.

Üzüm Sirkesinin Zayıflamaya Faydaları

Üzüm sirkesi, metabolizmayı hızlandırma ve iştah bastırıcı özelliği ile diyet yapanların en sık başvurduğu doğal yöntemlerden biri.

Tok Tutuyor: Üzüm sirkesinin içerdiği asetik asit, aynı zamanda ‘açlık hormonu’ olarak bilinen ghrelin hormonunun salgılanmasını geciktiriyor. Üzüm sirkesi böylece kandaki şeker oranını düzenliyor ve daha uzun süre tok kalmamızı sağlıyor. Diyet yaparken iştahınızı kontrol etmek için yemeklerinizi üzüm sirkesi ile tatlandırmanız tavsiye edilir. Üzümden üretilen sirkeler ortalama %5 ile %10 arasında asetik asit içerir ve bu özelliği ile iştah bastırıcı olarak kullanılabilir. Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra kan şekeri ve insülinin belirli bir düzeyde kalmasını sağlayan üzüm sirkesinin kan şekerinin düşmesi sonucu yaşanan açlık hissini hafiflettiğini ortaya koymakta. Ancak mide ülseri bulunan kişilerin asitli üzüm sirkesi tüketmeden önce doktora danışması tavsiye ediliyor.

Yağ Birikmesini Engelliyor: Üzüm sirkesinin zayıflamaya yardımcı olduğu bilimsel bir gerçek. Araştırmalara göre, üzüm sirkesinin içindeki asetik asit vücutta yağ birikmesini engelliyor.

Üzüm Sirkesinin Cilde Faydaları

Üzüm sirkesi, hem güzellik için hem de tedavi amaçlı olarak cilde en faydalı doğal ürünlerin başında gelir. Su ile seyreltilmiş üzüm sirkesini cilt bakımından mantar hastalıklarına, birçok alanda kullanabilirsiniz.

Sirke ile Cilt Bakımı: Üzüm sirkesi, pahalı kozmetik ürünlere gerek bırakmayacak derece faydalı bir cilt bakımı yapmanızı sağlar. “Cildimi yakmaz mı?” endişesini bir kenara bırakın, sirkenin antioksidanlardan gelen gücüne güvenin.

Yüzünüzü su ile seyreltilmiş üzüm sirkesi ile yıkadığınızda yağlanmanın ve siyah noktaların azaldığını, daha pürüzsüz ve ışıltılı hale geldiğini, hatta lekelerin azaldığını hemen fark edeceksiniz. Üzüm sirkesi yağlanmayı engelleyici özelliği ile sivilcelere karşı da etkili bir çözümdür. Yüzünüze üzüm sirkesi sürerken su ile seyreltmeyi ve gözlerinizle temas etmesini engellemeyi unutmayın. Üzüm sirkesini zeytinyağı ile karıştırıp canlandırıcı yüz maskeleri de yapabilirsiniz.

Güneş Yanığını Sirke ile Tedavi Edin: Üzüm sirkesi, güneş yanığının verdiği acı, sızı ve yanma hissini azaltır, hızla uygulandığında su toplamayı engeller ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Kaşıntıyı Alır: Üzüm sirkesi kaşıntı hissini azaltır. Sedef hastalığı, alerji, böcek ısırması veya tatilde denizanası ile istenmeyen bir temas gibi sebeplerle kaşıntı hissettiğinizde, vakit kaybetmeden ilgili bölgeye üzüm sirkesi sürmeniz semptomları hızla hafifletecektir.

Mantar Hastalıklarını Tedavi Eder: Birçok kişinin en yakınlarına bile itiraf etmekten çekindiği ayak mantarı ve kaşıntının en etkili tedavilerinden biri sirkedir. Anti-fungal ve anti-bakteryel özelliği sayesinde, mantar kapan bölgeye düzenli olarak sirke ile uygulamak sorunu hızla çözecektir. Ayaklarınızı ılık suya eklenmiş iki su bardağı doğal üzüm sirkesinin içinde günde yarım saat bekletip iyice kurulayın; mantarın ne kadar hızlı yok olduğuna şaşıracaksınız.

Üzüm Sirkesinin Saça Faydaları

Saçlarınız reklamları aratmasın, hacim ve ahenkle dans etsin istiyorsanız, üzüm sirkesi ile tanışmanın vaktidir. Hiçbir kimyasal içermeyen doğal üzüm sirkesi, en pahalı şampuan ve bakım ürünün bile yapamadıklarını vaat ediyor. Kullanırken, su ile seyreltmeyi unutmayın…

Saçları Yeniden Parlatır: Üzüm sirkesi, başka saç ürünlerinin hem saçınızdaki hem de saç köklerindeki kalıntılarını temizleyerek saçlarınızın doğal parlaklığına yeniden kavuşmasını sağlar. Bir ölçü üzüm sirkesine iki ölçü karıştırılmış su ile durulanan saçlar yumuşak hale gelir. Üzüm sirkesi, özellikle kıvırcık saçların çok daha kolay taranmasına da yardımcı olur.

Yağlanmayı Engeller: Üzüm sirkesi, içindeki asetik asit sayesinde saç derinizin PH seviyesini düzenleyerek aşırı yağlanmayı dengeler. Eğer saçlarınızın yağlı olmasından şikâyet ediyorsanız, haftada bir veya iki defa durulama suyuna sirke ekleyebilirsiniz. Fakat aşırı kullanımın saçları kurutma ihtimalini unutmayın.

Kepeğe Karşı Etkili Çözüm: Üzüm sirkesi, saç derinizin sağlığını korur ve kepek oluşumunu ciddi biçimde azaltır. Bir ölçü üzüm sirkesi ile iki ölçü suyu karıştırıp saç diplerinize masaj yapın ve bu karışımı en fazla yarım saat bekletin. Saçlarınızı duruladığınızda kepeklerin temizlendiğini ve eskisi kadar hızlı oluşmadığını fark edeceksiniz.

Saç Uzatır: Saçların sağlıklı ve daha hızlı uzaması doğru beslenme ve stres gibi faktörlerin yanı sıra sağlıklı bir saç derisinden geçer. Organik sirke, derinlemesine temizlik yapması sayesinde saç köklerinin daha fazla oksijen almasını ve güçlenmesini, bu sayede de saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlar. Aynı zamanda saç dökülmesini de azaltır.

Kaşıntıyı Engeller: Üzüm sirkesi, tıpkı cildimizin diğer yerlerindeki gibi saç derimizde de kaşıntıyı azaltır, yaraları tedavi eder.

Saçımda Sirke Kokusu Kalır mı?

Saçlarınıza uygularken sirkenin keskin kokusundan endişe duymakta haklısınız. Fakat saç kurudukça, sirke kokusu da uçuyor. Ayrıca sirkeli durulama suyuna birkaç damla lavanta yağı ekleyerek kokuyu baştan engelleyebilirsiniz.

Ev Temizliğinde Üzüm Sirkesi Kullanımı

Üzüm sirkesinin antibakteriyel ve asitli özelliği ile çokça yararlanıldığı bir alan da, ev temizliğidir. Kokusunun uçtuğu göz önüne alındığında, sirke hem maliyetsiz hem de etkili bir temizlik ürünüdür. Sirkeyi temizlik için kullanacaksanız, sprey şişesinde su ile karıştırmanız yeterli olacaktır.

  • Sirke, özellikle mutfak temizliğinde harikalar yaratır:
  • Yanık kokularını yok eder,
  • Krom ve paslanmaz çeliği temizler,
  • Fırınları yeniden parlatır,
  • Yağ lekelerini temizler,
  • Dibi tutmuş tencere ve tavaları temizler,
  • Saklama kaplarına sinen kokuları çıkarır,
  • Kesme tahtalarındaki kalıntıları arındırır,
  • Bardakları parlatır,
  • Kireç söker.

Ancak ahşabın sirkeyi sevmediğini, bazı tezgahların ve bıçakların sirke nedeniyle zarar görebileceğini ve bulaşık makinenizin bozulabileceğini unutmayın. Yani sirke ile temizlik yaparken kendinizi kaybetmeyin!

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın