vanilya-yagi

Vanilya Yağının Cilde ve Saça Faydaları

Kokusu ve aroması ile herkesi büyüleyen vanilya yağı, solvent öz çıkarma yöntemi ile fermente edilmiş vanilya çekirdeklerinden elde edilir. Vanilya bitkisinin ana vatanı Meksika ve Cava Adası’dır. Salepgiller familyasına ait olan bu bitkide asetik asit, kaproik asit, izobütirik asit, furfural ve vanilin hidroksibenzaldehlt içeren vanilya fasulyeleri bulunur. Tırmanıcı bir gövdeye sahip olan vanilya bitkisinin; ortalama 20 cm boyunda, parlak siyah ve kapsül şeklinde meyveleri vardır. Uzun, koyu kahverengi renkteki gerçek vanilya oldukça pahalı bir bitkidir. Bu nedenle genellikle daha ucuz olan vanilin kullanılır. Vanilinin kokusu vanilyaya benzese de, özellikler bakımından vanilya kadar zengin değildir.

Vanilya ve bu bitkiden elde edilen vanilya yağı, geçmişten günümüze çeşitli amaçlarda kullanılmıştır. Bunlardan en yaygın olanı pasta, kek ve hamur işlerinde kullanılmasıdır. Hiç kuşkusuz bunda vanilyanın muhteşem aroması ve kokusunun katkısı büyüktür. Zaman içerisinde vanilyanın ve vanilya yağının hem insan sağlığı üzerinde hem de saç ve cilt bakımında olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Vanilya Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Cildi nemlendirir, besler ve gençleştirir.
  • Sivilcelerle mücadelede etkilidir.
  • Ciltteki pürüzleri yok eder.
  • Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Sarkmaları ve kırışıklıkları azaltır.
  • İltihaplı yaraların tedavisine yardımcıdır.
  • Hem kokusu hem de cilde faydaları nedeniyle parfüm ve çeşitli kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.
  • Vanilya yağından elde edilen parfüm doğal bir sivrisinek koruyucudur.

Vanilya Yağı ile Parfüm Yapımı

Vanilya yağı, krem ve vücut losyonu gibi kozmetik ürünlerde kullanıldığı gibi parfüm olarak da kullanılmaktadır. Eğer siz de vanilyanın muhteşem kokusunu sevenlerdenseniz evde kendi vanilyalı parfümünüzü kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler: cam kapaklı kap, parfüm şişesi, bıçak, kahve filtresi, %70’lik alkol, 5 adet vanilya çubuğu, 20 damla cocoba veya tatlı badem yağı.

Malzemeleri sıraladıktan sonra gelelim tarife… Vanilya çubuklarının yarıya kadar içini açın ve içindeki taneleri çıkartıp cam bir kaba koyun. Dilerseniz, vanilyanın geriye kalan kısımlarını da küçük küçük doğrayarak kaba ekleyebilirsiniz. Ardından kabın içine, vanilya çekirdeklerini tamamen örtecek kadar alkol ilave edin. Kabın kapağını kapattıktan sonra hazırladığınız karışımı 6 hafta boyunca serin ve kuru bir yerde bekletin. Bu süre zarfında haftada bir karışımı iyice karıştırın. Karıştırma işlemi dışında kabın kapağının devamlı kapalı olduğundan emin olmalısınız. 6 hafta beklettikten sonra karışımı kahve filtresi kullanarak süzün ve elde ettiğiniz sıvıyı bir parfüm şişesine koyun. Son olarak, karşıma cocoba veya tatlı badem yağı ekleyin. Çünkü bu yağ, parfüm kokusunun cildinizde daha uzun süre kalmasını sağlayacak.

Doğal yolla elde ettiğiniz vanilya parfümünü 4 ay içinde tüketmeniz önerilir. İlk aylardan sonra parfümün kokusunun azalması normal bir durumdur. Özellikle stresli bir dönem içerisinde olan ya da depresyona yatkınlığı olan kişilerin bu parfümü kullanması önerilmektedir.

Vanilya Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Saçların güzel kokmasını sağlar. Bir çay kaşığı badem yağını çeyrek çay kaşığı vanilya özü veya vanilya yağı ile karıştırarak saçlarınıza sürebilirsiniz. Bu karışım saçlarınızı beslerken diğer yandan da güzel kokmasını sağlar.
  • Saçlara ipeksi bir görünüm kazandırır.
  • Badem yağı başta olan üzere diğer bitkisel yağlar ile karıştırarak kullanılan vanilya yağı saçı besler, nemlendirir ve hızlı uzamasını saçlar.

Vanilya Yağının Diğer Faydaları Nelerdir? Vanilya Yağının Vücut İçin Faydaları Nelerdir?

  • Kokusu ve aroması sayesinde dinlendirici ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Depresyon tedavisinde kullanılır. Kokusu ile “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotoninin salgılanmasını sağlar.
  • Stresi ve heyecanı azaltır.
  • Zihinsel faaliyetleri aktive eder, yaratıcılığı uyarır.
  • Doğal ateş düşürücüdür.
  • Kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini engeller.
  • Afrodizyak etkisi bulunur. Cinsel gücü arttırır. İktidarsızlık, cinsel soğukluk, libido kaybı, erektil disfonksiyon gibi sorunların çözülmesinde yardımcıdır.
  • İçeriğindeki eugenol ve vanilin hidroksibenzaldehitin maddeleri sayesinde vücuttaki iltihabı azaltır. Oksidasyon ve inflamasyondan kaynaklanan hastalıkları engeller.
  • Östrojen hormonunu aktive ederek adet döngüsünün düzene girmesini sağlar. Adet ağrılarına da iyi gelir.
  • İçeriğindeki kalsiyum, sodyum ve demir sayesinde vücudu kuvvetlendirir. Vücudun direncini arttırır.
  • İştahı keserek zayıflamaya yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Solunum yolunu temizleyerek öksürüğün kesilmesini sağlar.

Vanilya Yağı Nasıl Kullanılır? Vanilya Yağı Vücuda Sürülür Mü?

Vanilya yağı cilde doğrudan masaj yolu ile uygulanabileceği gibi, banyo suyuna damlatılarak da kullanılabilir. Vanilya yağı bir bardak suya birkaç damla damlatılarak içilebilir. Bir fincan suya 5 damla vanilya yağı damlatmak yeterlidir. Vanilya yağını fazla kullanmak kusmaya neden olabilir. Ayrıca, şeker üzerine 2-5 damla damlatılarak da kullanılabilir.

Vanilya Yağı Nasıl Temin Edilir?

Vanilya yağı, eczane ve aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir.

Vanilya Yağı Güvenli Midir?

Vanilya yağının bilinen herhangi bir zararı olmasa da, şeker seviyesinin yüksek olması sebebiyle şeker hastaları tarafından dikkatli kullanılması önerilir. Bu durumun dışında oldukça hafif ve güvenle kullanılan bir bitkisel yağdır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın