Yağlı Saç Bakımı

Yağlı Saç Bakımı

Saçlarınızı yıkamanızın üzerinden daha bir saat geçmeden parıl parıl parlıyor musunuz? Saçlarınız daha kapıdan çıkmadan sönüyor, işe vardığınızda yağlı bir saç maskesi sürdüğünüzü zannedenler bile çıkıyor mu? Saçları kuru olanlar pek bilmez; yağlı saçlar, bakımı en zorlu ve sinir bozucu saç tiplerinden biridir. Peki yağlı saçın sebebi nedir? Yağlı saç beraberinde hangi sorunları getirir? Yağlı saç bakımı nasıl yapılır?

Saçlar Neden Yağlanır?

Saçlarda aşırı yağlanma, saç derisindeki yağ bezlerinin sebum adı verilen yağlı maddeyi aşırı miktarda salgılamasından kaynaklanır. Sebum normalde saç tellerimizi sağlıklı, pürüzsüz ve parlak gösterir, saçların kurumasını ve kırılmasını engeller. Fakat yağ bezlerinin bu maddeyi olması gerekenden fazla salgılaması, saçların ağırlaşmasına, yağlı ve kirli görünmesine yol açar.

Saç derisinin normalden fazla yağlanmasının altında kişiden kişiye değişebilen sebepler vardır. Bunlardan bazıları şöyle:

  • Genetik faktörler.
  • Hamilelik ve ergenlik dönemleri dahil, hormonal dengesizlik.
  • Mevsim değişiklikleri.
  • Beslenme ve yaşam biçimi.
  • B vitamini eksikliği.
  • Bazı ilaçların yan etkisi.
  • Aşırı nemli havalar.
  • Saçlarla fazla oynamak.
  • Çok fazla şampuan kullanmak.
  • Çok fazla saç kremi kullanmak.
  • Saçınızı yeterince sık yıkamamak.

Saçın Yağlanmaması Nasıl Sağlanır?

Saçların yağlanmaması için uygulanabilecek bazı yöntemler şöyle:

Doğru Şampuan ve Kremi Seçin

Yağlı saç bakımı, hafif bir şampuan kullanmak ve dikkatli bir yıkama rutinini izlemekle başlar. Birçok kişinin yağlı saç şikayeti, aslında saç ürünlerinin yeterince arındırılmamasından kaynaklanır. Bu konuda, saç derisindeki doğal yağlara zarar vermeden fazla yağı temizlemeyi vaat eden kuru şampuanlardan ve spreylerden yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde, saçları kozmetik ürünlerden temizleyen arındırıcı saç maskelerini de ayda iki defa kullanabilirsiniz.

Saç kremine gelince… Yağlı saçlarda kremi çok dikkatli kullanmak gerekiyor. Hafif bir ürün seçmeli, sadece uçlara uygulamalı ve saçlarınızı baş aşağı durulamalısınız. Eğer krem saçlarınızı yine de yağlandırırsa, önce kremlemeyi sonra şampuanlamayı deneyebilirsiniz.

Dokunmayın!

Saçlarla çok fazla oynamak yağlanmayı artırır. Yağlanma eğilimi olan daçları çok sık ve uzun uzun taramak da, saç derisindeki doğal yağın tellere yayılmasına sebep olur.

Çok Sık Yıkamayın

Haklısınız, yağlandıkça yıkamak istiyorsunuz. Fakat yıkadıkça da yağlanıyor… Çünkü bu bir kısır döngü. Uzmanlar, aşırı miktarda şampuan kullanımının saç derisindeki ve tellerdeki doğal yağları yok ettiğine, yağ bezlerinin de bu nedenle fazladan yağ üretmek zorunda hissettiğine dikkat çekiyor. Yani, bu kısır döngüyü kırmak için öncelikle saçlarınızı daha az yıkamanız gerekiyor. İdeal olarak, her şampuanlama arasında 2-3 gün bırakmanız öneriliyor. Sabırlı olun çünkü saç deriniz bir gecede normale dönmeyecek. Fakat yağ bezleri zaman içinde normal dengesine oturacak.

Sıcak Su Kullanmayın

Yağlı saçları kontrol altına almak için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, yıkama suyunun ısısıdır. Sıcak su sebum bezlerini uyararak yağ salgılamalarına sebep olur. Soğuk su ise gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar. Daha az yağlanma hedefliyorsanız, duruladıktan sonra saçlarınıza kökten uca 30 saniye boyunca soğuk su tutun.

Isıdan Kaçının

Yağlı saçlar ya doğal yollardan kurutulmalı ya da fön makinesinin ısısı en düşükte tutulmalı.  Sıcak su ile aynı sebeplerden dolayı, sıcak hava da yağ üretimini hızlandırır.

Yağlı Saç Ürünleri Kullanmayın

Yağlı saçlara sahipseniz, saç şekillendirici seçerken de dikkatli olmalısınız. Jöle, köpük veya saç spreyi gibi tortu bırakan, saç derisinde birikmeye yol açabilecek ürünlerden kaçınmalısınız.

Beslenmenize Dikkat Edin

‘Ne yersen osun’ cümlesinin en geçerli olduğu noktalardan biri saçlarımızdır. B vitamini, vücudun sebum üretimiyle doğrudan bağlantılıdır. Yağlı saçları kontrol altına almak için yeterince B vitamini, özellikle de B2 ve B6 aldığınızdan emin olun.

Doktora Gitmekten Çekinmeyin

Saçlarınızdaki yağlanma sorunu dayanılmaz boyutlara mı vardı? Her ne yöntemi denerseniz deneyin, yağ dengesini bir türlü kontrol altına alamıyor musunuz? O zaman bir dermatoloğa gitmenin vakti gelmiş demektir. Seboreik dermatit ve sedef gibi hastalıklar başlangıçta kepekle karıştırılabilir. Fakat bu hastalıklar genellikle tıbbi bir tedavi uygulanmadan ortadan kalkmaz.

Yağlı Saçlarda En Sık Görülen Problemler

Yağlı saçlar sönük, hacimsiz görünebilir; insanı mutsuz edebilir. Ancak en kötü bu değil: Aşırı miktarda sebum üretimi saç köklerini tıkayarak dökülmeye ve kepeğe yol açabilir. İşte, yağlı saçlarda en sık görülen sorunlar ve çözümleri:

Kepeklenme

Saç derisinde aşırı miktarda yağ birikmesi kepeğe yol açar. Birçok kepek mağduru, sebumdan beslenen Malassezia adı verilen bir mantara da maruz kalır. Kepek, kaşıntıya da sebep olur.

Kepekle mücadele edebilmek için saçlarınızı haftada iki defa, salisilik asit içeren bir şampuanla yıkamalısınız. Bu asit türü saç derisini temizleyerek yağ üretiminin azalmasını sağlar. Aynı zamanda Malassezia mantarına savaş açar.

Elma sirkesinin yanı sıra çay ağacı yağı ve hindistan cevizi yağı antifungal ve antibakteriyel özellikler içeren doğal yağlar da kepeğe karşı etkilidir.

Kepekli saçlarda jöle, köpük ve sprey gibi yağlı ürünlerden kaçınmak gerektiğini unutmayın.

Saç Dökülmesi

Yağlı bir saç derisi genellikle saç dökülmesini de beraberinde getirir. Aşırı yağ üretimi bir bakıma da enflamasyon göstergesidir; saç köklerinde enflamasyon olduğunda ise saç telleri zayıfladıkça zayıflar ve nihayetinde dökülmeye başlar. Aşırı yağlanan saçlara uygun bakım yapılmaması, saç dökülmesini ciddi boyutlara taşıyabilir.

Yağlanma kaynaklı saç dökülmesini durdurmak için saç derinizi normal ortamına geri döndürmelisiniz. Saç deriniz ihtiyacı olan protein ve yağlara kavuştukça, enflamasyon ve aşırı sebum üretimi zaman içinde normale dönecek, dökülme de azalacaktır.

Yağlı saçlarda dökülmeyi azaltmak için beslenmeye özellikle dikkat edilmesi öneriliyor. B vitamini, çinko ve iyi yağları yeterince tüketmemenin saç dökülmesine sebep olduğunu unutmayın.

Sönük, Hacimsiz Saçlar

Saçlarınızda kepek ya da dökülme yok ama yine de aşırı yağlanma nedeniyle banyodan sonra hemen ağırlaşıyorlar mı? Bu sorun, özellikle de ince telli ve düz saçların aynı zamanda yağlı da olduğu durumlarda görülüyor. Uzmanlar, yağlı saçlarda hacim kazanmak için kuru şampuan kullanılmasını öneriyor. Sebumun düz saçlarda daha çabuk yayıldığı da biliniyor; bu nedenle saçlarınızı kıvırcık kullanmayı tercih edebilirsiniz. Saçlarınızın yağlı, hem de sönük göründüğü günlerde bandana takmayı da deneyebilirsiniz.

Yağlı Saçlar İçin Saç Maskesi Tarifleri:

Limon Yağı Maskesi

İki damla limon yağı ile bir yemek kaşığı jojoba yağını karıştırıp saç derinize yedirin. 30-40 dakika bekledikten sonra hafif bir doğal şampuanla yıkayın. Haftada 2-3 defa tekrarlayın.

Antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan limon yağı, saç derisinin pH dengesini düzenler ve kepek oluşumuna sebep olabilecek enfeksiyonları ortadan kaldırır. Jojoba yağı ise E vitamininin yanı sıra Omega yağlarını içerdiği için saç köklerini besler; yağlı saçlar için idealdir.

Elma Sirkesi Maskesi

Bir ölçek elma sirkesi ile bir ölçek sudan elde ettiğiniz karışıma 10 damla lavanta yağı ekleyin. Şampuandan sonra saç derinizi ve saçlarınıza bu karışımı sürün. 15 dakika sonra durulayın. Bu bakımı haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz. Sirkenin kokusu sizi endişelendirmesin, saçlar kuruyana kadar uçacaktır.

Bu bakımı yaptığınızda, elma sirkesi içeriğindeki asetik asitle saç derinizin pH dengesini düzenleyecek ve bu sayede fazla yağ üretimini engelleyecektir. Lavanta yağı ise saç dökülmesine ve kepeğe çare olacaktır.

Karbonat Maskesi

2 yemek kaşığı karbonat, 4-5 yemek kaşığı su, 5-7 çay kaşığı çay ağacı yağı ve bir yemek kaşığı Hint yağını karıştırın. Püre haline gelen karışımı saç derinize yedirip 20 dakika bekleyin ve bitkisel bir şampuanla durulayın. Haftada bir kez tekrarlayın.

Çay ağacı yağı saç derisindeki kaşıntıları yok edecek, yağ ile kozmetik ürün kalıntılarını temizleyerek sizi rahatlatacaktır. Hint yağı saç derisinin pH dengesini düzeltirken, karbonat da fazla sebumu emecektir.

Kekik ve Biberiye Maskesi

Bir tatlı kaşığı kekik ile bir tatlı kaşığı biberiyeyi 1.5 su bardağı kaynar suda ağzını kapatarak yarım saat kadar bekletin. Sonrasında sıvıyı bir sprey şişesine aktarıp saç diplerinize yedirin. Bir saat bekledikten sonra durulayın. Hafta iki defa tekrarlayın.

Bu bakım da saçlarınızı fazla yağlardan temizleyecek, saç köklerinin rahatlamasını sağlayacak ve saç derinizin pH dengesini düzeltecektir.

,

Yağlı Saç Bakımı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. fatmanur 13 Ekim 2013 #

    Arkadaşlar sarımsak sürün saçlarım fışkırıyor :)

Bir cevap yazın