Yemekten Sonra Sırt Ağrısı

Yemekten Sonra Sırt Ağrısı

Yemekten sonra sırt ağrısı ve mide bulantısı genellikle sindirim sistemi sorunlarına işaret etmektedir. Mide ve bağırsaklarda yaşanan problemler ağrıya neden olabilir ve bu ağrı sırta vurabilir. Bazen hafif, geçici olan ağrıların oluşması normalken kronik ve daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilecek ağrılar için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Mide tükettiğimiz gıdaları sindirebilmek için güçlü bir asit salgılar. Bu asit mide çeperine zarar vermezken yemek borusuna çıktığında dokulara hasar verir ve ağrıya neden olur. Reflü olarak bilinen bu hastalık yemek borusu ile mide arasında bulunan ve mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasına engel olan kapakçığın düzgün olarak çalışmadığı durumlarda meydana gelir. Reflü ağrısı yemeklerden sonra sırta vurabilir. Tedavi edilmezse ileri durumlarda yemek borusu kanserine yol açabilir.

Mide zarının delinmesi sonucu oluşan gastrik veya peptik ülser ise mide asitlerinin vücut dokularını zedeleyebileceği diğer bir durumdur. Asitli, yağlı ve baharatlı gıdalar mide ülseri belirtilerini arttırabilir ve yemeklerden sonra sırt ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca aspirin gibi ilaçlar yaranın kanamasına neden olabilir. Tedavisi mide asidini dengeleyici ilaçlar ve doğru beslenme programıyla mümkündür.

Duodenal ülser kalın bağırsak veya onikiparmak bağırsağında oluşur. Bu tip ülser ağrıları karın ve sırt bölgesinde görülür ve genellikle yemeklerden 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir ancak ileri aşamalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Safra kesesinde oluşan safra taşlarının yarattığı ağrı sırtta görülebilir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra ağrıya neden olabilir. Ağrılar mide bulantısı ile birlikte görülür. Taşları kırmak için ışın tedavisi ya da daha hafif durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bir pankreas hastalığı olan pankreatit bağışıklık sistemi sorunları, organa gelen kanalların tıkanması ya da uzun süreli alkol kullanımı sonucu oluşabilir. Belirtileri sırt ağrısı üşüme, terleme, ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Zamanla ilerleyen hastalık pankreas kanserine neden olabileceği için belirtiler görüldüğünde profesyonel tedavi süreci başlatılmalıdır.

Yukarıda belirttiğimiz hastalıkların tümü sırt ağrısına neden olabilir ve tedavi edilmezde ilerleme kapasiteleri bulunmaktadır. Yemeklerden sonra yaşadığınız geçici sırt ağrıları sürekli tekrar ediyorsa ve zamanla ağrılar artıyorsa mutlaka bir doktora giderek doğru teşhis ve tedavi sürecinin başlamasını sağlamalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın