Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

İngilizcesi ADHD/ADD (Adult attention-deficit hyperactivity disorder) olan yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kişinin özellikle çalışma arkadaşlarıyla ya da aile bireyleriyle olan ilişkisini olumsuz yönde etkileyen, sosyal yaşamı zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Tedavisinde bazı ilaçların yanı sıra terapi, aile bireylerinin bilinçlendirilmesi ile desteği ve aynı rahatsızlıkla boğuşan kişilerden oluşan destek gruplarına katılım ve paylaşım kullanılabilir.

İlaç Tedavisi: Yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisinde en sık başvurulan yöntem bazı antidepresanlar, venlafaksin ve bupropion gibi ilaçlardır. Kişide hastalığın seyrediş biçime ve ilerlemesine göre farklı ilaçlar ve dozajlar kullanılabilir. Ayrıca dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiden kişiye farklı etkilere yol açabileceği için doktorunuz bir kaç ilacı deneyerek size uygun olanı bulmaya çalışabilir. Ya da bir kaç ilacın kombinasyonu ile dikkat eksikliği giderilirken en az yan etkinin ortaya çıkması sağlanabilir.

Terapi: Dikkat eksikliği bulunan yetişkinlerin büyük çoğunluğu bilişsel-davranışçı terapiye olumlu yanıt vermektedir. Dikkat eksikliği nedeniyle negatif düşüncelere yönelen hastalar, terapiyle olumsuz düşüncelerden kurtulup daha olumlu düşüncelere yönelebilirler. Örneğin terapist hastadan ertesi günün aktivitelerinin listesini bir gece önceden oluşturmasını ve gün içinde bu listeye bağlı kalmasını, yapılan her aktivitenin yanına bir işaret koymasını isteyebilir.

Evlilik ve Aile Bireyleri: Başta da belirttiğimiz gibi dikkat eksikliği bulunan yetişkinlerin ilk olarak yakın çevresi olmak üzere tüm sosyal çevresi olumsuz olarak etkilenir. Dikkat eksikliği bulunan bir kişi bencil, dikkatsiz, önemli olayları ve günleri unutan biri olarak algılanabilir. Aslında tüm bunlar dikkat eksikliğinin sonucu oluşan semptomlardır. Aile ve evlilik terapisinde kişinin ailesi hastalık konusunda bilinçlendirilerek nasıl destek olabilecekleri ve belirtileri hangi davranış biçimleriyle azaltabilecekleri konusunda bilgilendirilirler. Bu terapi sonucunda kişi aile bireyleri veya eşiyle daha iyi bir iletişim kurarak dikkat eksikliğinin olumsuz etkilerini azaltabilir.

Destek Grupları: Ruhsal sağlık sorunları çeken hemen herkes kendini yalnız ve tecrit edilmiş hissedebilir. Bu hastalığın daha da ilerlemesine ve belirtilerin daha sık ve güçlü olarak ortaya çıkmasına neden olur. Bu noktada aynı hastalığa sahip olan kişiler bir araya gelerek kendi deneyimlerini, çözüm yöntemlerini, hastalığın olumsuz etkilerini paylaştıkları destek grupları oluşturabilir. Bu destek grupları çoğunlukla sosyal hizmet uzmanları ya da uzman bir ruh sağlığı kliniğinde oluşturulmaktadır.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Nedenleri

Genler: Dikkat eksikliği büyük oranda genetik olarak miras kalmaktadır. Beyinde dopamin seviyesi düşük olanlarda dikkat eksikliği daha çok görülmektedir.

Beslenme: Şeker bağımlılığı gibi bazı gıdalarla ilgili sorunlar davranış üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Örneğin rafine şekerin aşırı miktarda tüketiminin dikkat eksikliğine ve hiperaktiviteye yol açtığı bilinmektedir.

Çevre: Artık boya imalatında kurşun kullanılmasa da eski binalarda yaşayanlar bazen olması gerekenden daha fazla kurşuna maruz kalabilmektedir. Kurşun, duman gibi çevresel faktörler yetişkinlerde dikkat eksikliğine ya da var olan dikkat eksikliğinin ilerlemesine neden olabilir.

Beyin Hasarı: Beyinde hasara yol açan kazalar, yaralanmalar çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliği bozukluğuna yol açabilmektedir. Bunun nedeni konusunda çalışmalar devam etmekle birlikte uzmanlar beynin ön lobunda meydana gelen hasarı işaret etmektedir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın