ylang-ylang-yagi

Ylang Ylang Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Ylang Ylang yağının elde edildiği Cananga odorata isimli ağacın çok parlak ve oval şekilde yaprakları bulunmaktadır ve bu yapraklarını hiç bir zaman dökmezler. Bu yapraklar uçlara doğru sivrileşen şekillere sahiptir. Uzunlukları 50 metreye kadar çıkabilen bu ağaçların uzun sarı ve yeşil renklerinde yıldız şekillerinde çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçeklerin ayrıca kendilerine ait yaprakları bulunmaktadır ve bu yapraklar genellikle 6 adettir, bazen pembe rengini aldıkları da görülmektedir.

Ylang Ylang yağının elde edildiği bu ağaçlar eşine az rastlanır özellikteki çiçeklerinden dolayı çok değerlidir. Ylang Ylang yağıda zaten bu çiçeklerin damıtılması yolu ile elde edilen bir yağdır. Elde edilen bu Ylang Ylang yağının nerelerde hangi amaçlar ile kullanıldığında yazımızın ilerleyen bölümlerinde paylaşıyor olacağız.

Öncelikle Ylang Ylang yağının içeriğine bakacak olursak benzil asetat, benzilbenzoatlinalool, karıyofilen, granil asetat, metil benzoat, p-kreşil metil eter içerdiğini görürüz. Bu ağaçlar dünyada en çok Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Filipinlerde bulunmaktadırlar.

Çiçeklerinin sahip olduğu güzel kokularından dolayı Cananga odorata ağaçları parfüm ağacı olarak da tanınırlar. Bu çiçeklerden elde edilen yağ egzotik bir kokuya sahiptir. Renk olarak ise yapıldıkları çiçeklerin rengine göre farklılık gösterebildikleri gibi genellikle sarı renktedirler.

Ylang Ylang Yağının Kullanım Yerleri ve Faydaları

Ylang Ylang yağının çiçeğinden aldığı egzotik kokusu bu yağın en çok kozmetik sektöründe kullanılmasına neden olur. Aynı zamanda rahatlatıcı özelliği ile sağlık açısından da bir çok farklı kullanım yeri vardır.

Öncelikle sağlık açısından sunduğu faydalara bakacak olursak, sakinleştirici özelliği ile anksiyete, depresyon gibi psikolojik hastalıklara sahip olanların tedavisinde kullanıldığı bilinir. Aynı zamanda uykusuzluk problemi yaşayanlar için gerginliği azaltıp, sakinleştirme özelliği ile yine Ylang Ylang yağı iyi bir çözüm sunar.

Ylang Ylang yağı ilk olarak afrodizyak özelliği ile bilinmektedir. Cananga odorata ağaçlarının bulunduğu Endonezya, Malezya, Madagaskar, Filipinler gibi ülkelerde yeni evlenen gelin ve damadın yatağının kenarlarını Ylang Ylang çiçeği ile süslemek adettendir. Ylang Ylang yağı ve bu çiçeklerin doğurganlık sistemini de düzenlediği ve doğurganlık sisteminde problem yaşayanlar için yine etkili sonuçlar gösterdiği bilinmektedir. Yani sadece afrodizyak özelliği için değil, aynı zamanda üreme sistemindeki etkisinden dolayı da bu adet, sayılan ülkelerde bu şekilde kendini göstermiş ve asırlar boyunca bu şekilde devam etmiştir.

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi Nöropsikiyatri Kliniği Doktoru Tim Betts yaptığı çalışmalar sonucu Ylang Ylang yağının epilepsi hastaları üzerindeki etkisini kanıtlamıştır. Betts epilepsi hastalarına kriz öncesi Ylang Ylang yağı koklattığında olası krizlerin kontrol altına alınabildiğini göstermiştir.

Ylang Ylang yağının önemli bir diğer özelliği de kalp atışını düzenleme özelliğidir. Düzensiz kalp atışına sahip olanlar, yüksek tansiyona sahip olanlar Ylang Ylang yağını kullanarak olumlu sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Ylang Ylang yağının aynı zamanda bağırsak enfeksiyonlarının tedavisi için üretilen bazı ilaçların içeriğinde bulunduğu da bilinmektedir.

Ylang Ylang Yağının Cilde Faydaları

Ylang Ylang yağının çok önemli özelliklerinden bir diğeri de bu yağın antiseptik olarak kullanılabilmesi. Bunun manası deride meydana gelen kesiklerde, sıyrıklarda ya da yanıklarda, yaraları bakterilerden temizlemek ve daha çabuk iyileşmesini sağlamak için bu yağ kullanılmaktadır. Ylang Ylang yağı aynı zamanda deride kendiliğinden oluşan bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları ile de savaşır ve etkili bir çözüm sunar. Sebore veya seboreik egzama problemine sahip olan vücut hücrelerinin ya da yağ bezelerinin neden olduğu bir hastalıktır. Vücutta düzenli sebum maddesinin üretilememesi ve ya epidermal deri hücrelerinin enfeksiyon alması sonucu meydana gelen bu hastalık acı veren bir hastalık durumuna kadar gelebilir. Genellikle kafa derisi, yanaklar, kaslar ve saç folikülerinde oluşan bu hastalığa karşı Ylang Ylang yağı etkili bir çözüm sunar. İçeriği itibarı ile sebum üretimini dengeleyen Ylang Ylang yağı sürüldüğü andan itibaren, kızarıklığı ve tahrişi azaltarak bu hastalığa karşı savaşır.

Ylang Ylang yağının kozmetik alanında da çok fazla kullanım yeri bulunmaktadır. Ylang Ylang yağının egzotik kokusu pek çok parfüm, losyon ve esans için bulunmaz bir değerdir. Bu rahatlatıcı egzotik koku aynı zamanda enerji de verir. Özellikle erkek parfümlerinde kullanılan Ylang Ylang yağı aynı şekilde bir masaj yağı olarak da kullanılmaktadır.

Genelde tek başına kullanmak yerine Ylang Ylang yağı masaj yapmak için kullanılan yağların içerisine sadece bir kaç damla damlatılarak da kullanılır. Aynı şekilde cildin parlatılması ve rahatlatılması için de kullanılan Ylang Ylang yağı yüz için kullanıldığında aynı şekilde kullanılacak nemlendirici yağların içine bir kaç damla damlatılarak kullanılmalıdır. Sonuç olarak parlak ve pürüsüz bir cilt için büyük bir yardımcıdır.

Ylang Ylang yağının rahatlatıcı özelliğini banyolarda kuvvetlerde de kullanmak mümkündür. Kullanacağınız ılık şu ile dolu küvetin içine on damla kadar damlattığınız Ylang Ylang yağı 15-20 dakikalık bir kuvet banyosu sonrası size derin bir rahatlama ve sakinleşme sunacaktır.

Ylang Ylang Yağının Saça Faydaları

Ylang Ylang yağlarının saçlar üzerindeki etkisinde de bahsedecek olursak saçları yumuşatıcı ve besleyici özelliğini söylememiz gerekir. Saçlarınızı güçlendirerek kırılmaları minimuma indirmeye yardımcı olacak Ylang Ylang yağı dönük ve mat saçların da yeniden parlamasını sağlayacaktır. Ylang Ylang yağını şampuanlarınızın içine bir tatlı kaşığı karıştırarak kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda Ylang Ylang yağı ile evlerinizde uygulayabileceğiniz maskeler de mevcuttur. Bunlardan bir tanesini örnek vermek gerekirse susam yağlı Ylang Ylang maskesi saçlarınızın yeniden canlanması için çok etkili bir maske olacaktır bu maske için ihtiyacınız olanlar:

  • 1 çorba kaşığı susam yağı
  • 1 çorba kaşığı Ylang Ylang Yağıdır.

Bu iki yağı bir kasede iyice karıştırarak saçlarınıza sürüp bir saat kadar beklettiğiniz de sonucu göreceksiniz, daha sonra ise saçınızı yağların tamamen saçınızdan çıktığına emin oluncaya kadar yıkayınız.

Evlerimizde kaynayan suyun içine bir kaç damla damlatarak bütün evimizin rahatlatıcı bir koku ile dolmasını da sağlayabiliriz.

Ylang Ylang yağı satın alırken bilmemiz gereken piyasada Ylang Ylang yağı adı altında bir çok değişik yağın satılıyor olmasıdır. Dikkat etmemiz gereken ise bu yağların renkleri ve kıvamlarıdır. Ylang Ylang yağı kıvam olarak yoğu kıvamda bir yağdır ve daha önce de söylediğimiz gibi sarı bir renge sahiptir. Rengi çok açık olmamakla birlikte çok koyu da değildir. Parlak bir renge sahiptir. Aldığınız yağın Ylang Ylang yağı olduğundan emin olabilmeniz için güvenilir bir satıcıdan alışveriş yapmanızı öneririz. Ylang Ylang yağına karşı sahip olabileceğiniz alerjiye karşı kullanmadan önce derinizin küçük bir kısmına uygulayarak bakmanızı öneririz. Çok sık olmamakla birlikte Ylang Ylang yağına karşı alerjilerin oluşabileceği de gözlenmiştir. Bu nedenle kullanmadan önce dikkatlice bir deneme yapılmasında fayda olacaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın