Yorgunluk ve Uyku Hali

Yorgunluk ve Uyku Hali

Sürekli yorgunluk ve uyku hali pek çok farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Bu hepimizin zaman zaman yaşadığı normal bir durumda olabilir kronik yorgunluk sendromu, demir eksikliği, uyku apnesi, hipotiroid veya düzensiz beslenmenin bir sonucu olarak da görülebilir. Yorgunluk ve uyku hali uykunuzu almanıza, düzenli beslenmenize rağmen tekrarlayan bir şekilde devam ediyorsa altında yatan başka bir hastalık olup olmadığını öğrenmek için bir doktora muayene olmanız gerekebilir.

Uyku Apnesi: Sadece ABD’de 12 milyon kişi uyku apnesi sorunuyla karşı karşıya. ülkemizde de 1-2 milyon olduğu tahmin edilen uyku apnesi hastaları sorunun belirlenmesi güç olduğu için bu durumun farkında olmadan gün boyu yorgunluk ve uyku halinden şikayetçiler. Uyku apnesi, yorgunluk ve uykunun alınamaması dışında normalden fazla yemek yemek, fiziksel aktivitelerin ve dikkatin azalması gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Genellikle 40 yaşın üstünde ve fazla kilolu kişilerde görülen uyku apnesi bazen çocuklarda bile ortaya çıkabilmektedir. Uzun süre tedavi edilmezse yüksek tansiyon, çeşitli kalp hastalıkları, obezite, baş ağrısı, hafızanın zayıflaması, iktidarsızlık gibi sorunlara yol açabilir.

Hipotiroid: Vücuttaki tiroid hormonu eksikliğinin en belirgin sonucu gün boyu devam eden yorgunluk ve uyku halidir. En çok 50 yaş üzerindeki kadınlar risk altındadır. Tedavisinde kullanılan sentetik hormonlar ile hastalığın belirtileri hafifletilebilir.

Kronik Kalp Sorunları: Çeşitli kalp hastalıkları yaşayan kişilerin ortak şikayeti yorgunluk ve uyku halidir. Kalp sorunu bulunan kişiler normal olarak güne dinç başlayabilir ancak gün ilerledikçe yorgunluk çöker ve aniden uyku bastırabilir. Kişi bacaklarda güçsüzlük ve ağrılar hissederken yorgunluk nedeniyle kötü beslenme alışkanlıkları geliştirebilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar (özellikle tiroid hormonunu bastıranlar) halsizliğe ve yorgunluğa neden olabilmektedir. Bu ilaçlar arasında amiodaron, lityum, radyasyon ve hipertiroid tedavisinde kullanılan ilaçları sayabiliriz. Ancak yorgunluğa yol açan ilaçların listesi sadece bunlarla sınırlı değildir ve oldukça uzundur. Alerji ilaçları, antidepresan ilaçlar, bazı kalp ilaçları ve kas gevşeticileri bu grupta sayabiliriz.

Anemi: Vücutta hemoglobin eksikliği durumunda kullanılan tıbbi bir terim olan anemi, akciğerlerden doku ve organlara yeterli miktarda oksijen taşınamamasına neden olan bir hastalıktır. Hemoglobin sayısı azaldığında yorgunluk ve uyku hali ortaya çıkar. Nedeni kemik iliğinde yeterli olarak üretilememesi, kronik kan kaybına yol açan mide kanaması gibi hastalıklar, miyom ve gastrointestinal tümörler olabilir. Ayrıca her ay yaşanan ağır adet kanamaları geçici anemiye neden olabilir.

Depresyon: Yorgunluk ve uyku hali teşhis edilmemiş depresyonun ortak belirtisidir. Kişi yeterli sürede uyumuş olsa bile yataktan yorgun kalkabilir ve günlük aktiviteleri yapmak konusunda isteksizdir. Yeteri kadar uyuyamayan ve yüksek strese uzun süre maruz kalan kişilerde geçici olarak görülebilir.

,

Yorgunluk ve Uyku Hali İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. aysun 10 Temmuz 2012 #

    Ben 25 yaşındayım 15 yıla yakın zamandır gece uyuyamıyorum çok yorgun olsam da 1 ya da 2 saat sonra uyanıyorum. Uykuda sürekli sıçramalar yaşıyorum bu durum beni iş ortamımda sosyal hayatımda da olumsuz etkiliyor ilaç tedavisi gördüm uyku sorunum yüzünden ama ilaçlar bile deliksiz uyumama etki yapmadı.

  2. Esra 02 Ekim 2013 #

    Ben 17 yaşındayım. Benim sorunum ders çalışırken gözlerim ağrıyor ve uykum geliyor. Geçen sene olmazdı bende, bu dönem okulda ve dersanede sabahçı olduğumdan dolayı saat 06.15 her gün uyanıyorum. Toplam uyumam 5-6 saat. Ben bir de sinüzitim, geceleri nefes almakta çok zorluk çekiyorum, doktora gitmiştim bana 3 tane hap ve burun spreyi verdi. İlaçlarımı bu ay bitirdim. Ama daha hala sinüzit geçmedi. Okulda sürekli esniyorum. Eve geldiğimde ders çalışırken uykum geliyor, gözlerim ağrıyor ve başım ağrıyor. Sizce bu uykumun gelmesi erken yatmadığımdan mı kaynaklanıyor? Yoksa hastalık veya hava değişiminden dolayı mı?

Bir cevap yazın