Yüz Seğirmesi Nedenleri

Yüz Seğirmesi Nedenleri

Yüz seğirmesi nedenleri arasında stres ilk sırada gösterilse de çoğu yüz seğirmesinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Uzmanlar, yüz seğirmesine neden olarak beyinde kimyasal bir bozuklukla ortaya çıkan nörolojik bir durum olan “Tourette sendromu” hastalığını göstermekteler ancak bu hastalık oldukça nadir görülür. Seğirme yüzün sadece bir bölgesinde veya gözlerde görülüyorsa buna yüz sinirlerinde yaşanan problemler neden olabilir, ancak yine bu gibi sorunlarda nadir olarak görülür ve yüz seğirmesinin başlıca nedenleri arasında değildir.

Çocuklarda Yüz Seğirmesi ve Tikler

Yüz seğirmesi genellikle çocukluk döneminde ve daha çok erkek çocuklarda görülebilir. Yüzdeki kasları etkileyen spazmların kesin bir nedeni olmayabilir. Sinir ve strese bağlı olarak yüzde tikler oluşabilir. Bu tikler yüz kaslarının seğirmesine ek olarak ses veya boğaz temizleme gibi diğer belirtilerle görülebilir. Pediatristler böyle durumlarda tikin kötüleşmemesi için en azından belirli bir süre görmezden gelinmesi önermektedir. Stresin azalmasına bağlı olarak bu kasılmalar ve seslerle birlikte ortaya çıkan tikler bir kaç ay içinde kendiliğinden geçebilir. Şiddeti artarsa ve bir kaç aydan uzun sürerse ilaç ve terapi tedavisi kullanılabilir.

Tourette Sendromu ve Yüz Seğirmesi

Kronik tik bozukluğu” olan u Tourette sendromu 1 yıldan uzun süredir her gün tekrarlayan yüz seğirmesi ve diğer tiklerle karakterize bir hastalıktır. Yüzün seğirmesi ile birlikte kişi genellikle ses çıkarır, seğirme ve ses sonrası rahatlama hisseder. Sendrom gece uyku sırasında görülebilir. Kronik tik bozukluğu normal hayatı etkilemediği sürece bir tedavi gerektirmez. Genellikle 6-8 yaş arasında görülür ve bir kaç yıl içinde kendiliğinden geçebilir. Daha ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan Tourette sendromu bir ömür boyu devam edebilir ve ilaç tedavisi gerektirebilir. Tourette sendromu beynin kimyasal yapısını etkileyen kalıtsal bir durum olabilir. Tikler hafiften şiddetliye kadar değişen oranlarda ve sıklıkta ortaya çıkabilir.

Blefarospazm

Blefarospazm, göz çevresindeki kaslarda oluşan istemsiz kasılmalardır. Ciddi bir rahatsızlık değildir ve görme kaybına yol açmaz. Yorgunluk, stres ve parlak ışığa maruz kalma gibi faktörler kasılmaları tetikleyip şiddetlendirebilir. Gün ilerledikçe kasılmalar artabilir ve gece dinlendikten sonra hafifler. Uyku düzenini sağlamak ve stres azaltan uygulamalar ile kasılmalar azaltılabilir.

Hemifasiyal Seğirme

Yüzün bir tarafında etkili, kontrol edilemeyen kasılmalar,  bir sinir hasarı, tümör nedeniyle ortaya çıkan nadir bir durumdur. Tanısı yüz sinirlerinde elektriksel aktivitenin ölçüldüğü testler ve beyin filminin incelenmesi sonucunda konur. Tedavisinde kas paralize eden ilaçlar ve seğirmeye yol açan sinir üzerindeki baskıyı hafifletecek cerrahi operasyonlar kullanılabilir.

Daha Fazla Bilgi

İstem dışı kas hareketlerine yol açan ve çene kasılması, anormal dil hareketleri ile kendini gösteren tardif diskinezi ve diğer diskinezi türleri, belirtileri için diskinezi nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

,

Yüz Seğirmesi Nedenleri İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Muhammet 24 Kasım 2016 #

    İyi günler hocam. Ben yüzümün sol tarafında ve kaşlarımda damar atması gibi bir şey hissediyorum. Böyle olunca da cildim, yüz şeklim gözle görülür şekilde değişiyor. Yardımcı olursanız sevinirim ve bu damar atması sadece yüzümde olmuyor, bazen kollarımda ve diz kapağında da hissediyorum.

Bir cevap yazın