Yüzde Zona Hastalığı

Yüzde Zona Hastalığı

Zona veya diğer adıyla “herpes zoster” vücudun çeşitli bölgelerinde ve yüzde son derece ağrılı döküntüler oluşturan viral bir enfeksiyondur. Suçiçeğine neden olan virüsle aynı virüs ile oluşan zona, suçiçeği olduktan sonra virüsün omurilikte veya beyin dokusunda konumlanması sonucu yıllar sonra ortaya çıkabilir. Belirtileri döküntü ardından ağrı, yanma, uyuşma ve karıncalanmadır. Ancak bazı durumlarda döküntüler oluşmadan zona hastalığı tanısı konabilir.

Yüzde Zona Hastalığı Belirtileri

Yüzde zona hastalığı belirtileri arasında diğer belirtilere ek olarak baş ağrısı, yüzün bir tarafında güçsüzlük veya sarkma, gözlere yakın kabarıklıklar görülebilir. Göz kapakları ve ağız içi ve kulak kanalları hastalık nedeniyle etkilenebilir. Cilt üzerinde 2-3 mm arası büyüklükte su dolu ve kırmızı kabarcıklar oluşabilir.

Virüs, yüzün bir kısmındaki kasları etkileyerek asimetrik görüntüye neden olabilir. Tek taraflı yüz sarkması, asimetrik gülümseme ya da kaş çatma, göz kapaklarını tamamen kapatamama gibi belirtiler görülebilir. Gözün tam kapanmaması nedeniyle aşırı kuruluk oluşabilir.

Ağız içini ve dili etkilediğinden tat alma duyusu önemli oranda azalabilir. Zona hastalığı nedeniyle kulakta oluşan sorunlar baş dönmesi ve denge kaybına yol açabilir. Sinir hasarına bağlı olarak işitme kaybı yaşanabilir.

Zona Hastalığı Tedavisi

Hastalığın ilk aşamalarında şiddetini ve süresini azaltmak için antiviral ilaçlar kullanılabilir. Yüzde oluşan kabarcıklar geçtikten sonra hastalar genellikle uzun süreli etkilerden şikayetçi olmaz ancak bazı hastalarda sinir hasarı nedeniyle uzun dönemli ağrılara yol açan ve “postherpetik nevralji” olarak bilinen durum gelişebilir. Erken dönemde alınan antiviral ilaçlarla postherpetik nevralji riski azaltılabilmektedir.

Döküntülerin bulunduğu bölgelerde meydana gelen şiddetli ağrıları hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar hafif ve orta dereceli ağrılar için etkili olsa da bazı hastalarda şiddetli ağrıları hafifletmek için kodein veya hydrocodone gibi güçlü ağrı kesici kullanımını gerekebilir. Ağır postherpetik nevralji durumda, ağrıyı azaltmak için metil gibi steroid enjeksiyonlar spinal kord yakınında enjekte edilebilir. Ancak, kortikosteroid kullanımı döküntü tamamen ortadan kalkıncaya kadar tavsiye edilmez.

Topikal antihistaminikler kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Topikal anestezikler ise hem ağrıyı hafifletmek hem de kaşıntı için kullanılabilir. Oluşan kabarcıklar genellikle kendi kendine geçme eğilimindedir ancak süreci hızlandırmak ve enfekte olmaması için topikal antibiyotik ile tedavi gerekebilir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın