Zayıflamak İçin Küçük İpuçları

Zayıflamak İçin Küçük İpuçları

Sıkı diyetlerle aranız iyi değilse yeme biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerle de kilo verebilirsiniz. Hatta bu şekilde daha yavaş ama daha kontrollü verilen kiloları geri alma riskiniz de ortadan kalkmış olur. Üstelik yemenizi kontrol altına almak için kullanacağınız bu ipuçlarının bütçenize de faydası olacaktır. Yemek yemeyi işkenceye dönüştürmeden, kendinizi baskı altına almadan zayıflamak için küçük ipuçları hangileri, bir göz atalım.

Zayıflamak İçin İpuçları

Gözden Uzak Gönülden Uzak: Sağlıklı beslenme hevesiyle aldığınız sebze ve meyveleri dolabın alt raflarına sıkıştırıp, ön tarafa gofretleri dizerseniz, bir şeyler atıştırmak istediğinizde eliniz doğal olarak önde duran yaramazlıklara gidecektir. Taze meyveleri yıkanmış ve tabağa koyulmuş şekilde, hazır olarak, üst rafa ve ön sıraya koyun. Acıktığınızda ‘aman şimdi kim elma, üzüm yıkayacak’ dememeniz için, meyvelerin yıkanmış ve kesilmiş şekilde saklanması iyi olur. Aynı şekilde salatalık ve havuç gibi sebzeleri de yıkanmış ve doğranmış olarak özel buzdolabı poşetlerinde ya da kaplarında hazır tutabilirsiniz.

Mutfağı Temizleyin: Burada temizlikten kasıt mutfak tezgahını silmekle ilgili değil. Mutfakta bulunan tuzlu, yağlı, şekerli abur cuburdan kurtulun ve bir dahaki market alışverişinizde kuruyemiş, kuru meyve, galeta benzeri daha hafif ya da en azından daha az yapay atıştırmalıklara yönelin. Cipsleri unutun ve evde tuzsuz, az yağlı mısır patlatın. Asitli, şekerli içecekler yerine bitkisel çay, soda, ayran benzeri içeceklere yönelin. Unutmayın, dolapta yoksa yiyemezsiniz.

Markette Kalori Deposu Reyonları Atlayın: Aç karnına market alışverişine çıkmak ne kadar yanlışsa, markette tatlı ve abur cubur reyonları önünde vakit geçirmek de o derece yanlış olacaktır. Sebze, meyve, et, balık ve süt ürünleri arasında kalmaya özen gösterin. Pastane işlerinin, çikolata ve cipslerin olduğu bölümden hep uzak durun.

Protein Almayı Unutmayın: Her öğün mutlaka protein yemeyi ihmal etmeyin. Örneğin kahvaltınıza bir adet haşlanmış yumurta ya da öğle yemeğine 2 adet ızgara köfte eklemeniz, proteinsiz bir öğüne kıyasla, daha uzun süre tok kalmanız anlamına gelir.

Yediklerinizi Not Edin: Yediklerinizi takip etmek günümüz teknolojisiyle oldukça kolaylaştı diyebiliriz. Cep telefonunuzda açacağınız bir not sayfası bile yeterli. Kaldı ki şimdi akıllı telefonlara bu iş için tasarlanmış aplikasyonlar yüklemek bile mümkün. Yediklerinizi bir bir not edin. Gün sonunda nerelerde fazla kaçırdığınızı, boşa aldığınız kalorileri net bir şekilde görebilirsiniz. Listeniz ertesi gün yediklerinize dikkat etmek için size motivasyon kaynağı olacaktır. Yalnız hile yapıp, yediklerinizi eksik yazmak yok!

Hazırlıklı Olun: Evde buzdolabı boşsa, ya da akşamları işten yorgun dönüp mutfağa girmeye üşeniyorsanız, telefona sarılıp fast food sipariş etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Boş bir gününüzde market alışverişi yapın. Hafta içi tüketmek için haşlanmış sebze, köfte, sebze salatası, zeytinyağlı gibi birkaç çeşit yemeği dolapta hazır tutabilirseniz, kriz anlarını kolayca atlatabilirsiniz.

Tıka Basa Doymayın ve Yavaş Yiyin: Yemeye başladıktan sonra doyduğunuzu hissettiğiniz halde sırf gözünüzü doyurmak ya da yemeğin tadına doyamadığınız için yemeğe devam ettiğiniz oluyorsa, bir dahaki öğünde bu noktayı tespit etmeye ve doyma sınırını geçmemeye çalışın. Doyduğunuz an şöyle bir durun, lokmaları yavaş çiğnemeye başlayın. Hatta sofradan kalkarak ya da bir bardak içeceğinizle biraz oyalanmanız bile tokluk hissinin beyne ulaşması için size zaman kazandıracaktır. Çünkü beyne tokluk sinyali 20 ila 30 dakika arasında ulaşır ve siz bu yarım saati ne kadar az yiyerek atlatırsanız, o kadar kara geçersiniz.

Öğünlerde Sebzeye Yer Açın: Tabağınızı doldurmaktan hoşlanıyor ve küçük porsiyonlarla yetinemiyorsanız, tabağın yarısını sebzeyle doldurmaya bakın. Örneğin makarnayı az koyup tabakta yanına salata ekleyebilirsiniz. Haşlanmış sebze garnitürü ile ister et ister karbonhidrat olsun, tabağınızı dolu tutabilirsiniz. Dışarıda yemek yerken meze tabaklarının birkaçında sebze ve salata olması daha kalorili yemeklerden korunmanızı sağlayabilir.

Tatlı Seçiminizi Gözden Geçirin: Çikolatasız, keksiz ya da baklavasız bir gün geçiremiyorsanız sağlıklı beslenme ve zayıflama açısından zorlanıyorsunuz demektir. Elbette tatlıyı hemen kesmek kolay değil. Bunun yerine bir top dondurma ve meyve dilimleri ile hazırlayacağınız bir kup ile nefsinizi köreltmeyi deneyebilirsiniz. Zamanla dondurmasız meyve yeme alışkanlığı kazanmak için iyi bir yöntem olabilir.

Yiyerek Stres Atmayın: Canınız sıkıldı, üzüldünüz ya da gergin hissediyorsunuz diye buzdolabı karşısına dikilmek, hele bunu geceleri yapmak son derece zararlıdır. Böyle anlarda kendinizi oyalamak için başka bir alışkanlık edinmelisiniz. Yürüyüşe çıkabilir, banyoya girebilir ya da kendinize bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Böyle anlarda kendinizi tutmanız çok önemlidir. Gerekirse buzdolabının üstüne: ‘Sıkılınca yeme sonra pişman oluyorsun.’ benzeri notlar yazıp yapıştırabilirsiniz.

Kendinize Büyük Hedefler Koymayın: Bir ayda tüm fazla kilolardan kurtulmak ya da bir daha asla ağzınıza tatlı sürmemek gibi yapamayacağınızı bildiğiniz hedeflere odaklanmayın. Bu sadece moralinizi bozmaya ve daha çok yemenize neden olur. Küçük adımlarla başlayıp gitgide hedef büyütmek zayıflama yolunda size cesaret verecektir. Örneğin ‘bu hafta sadece bir gün akşam yemeğinden sonra tatlı yiyeceğim’ kararına uymak, ‘bir daha asla tatlı yemeyeceğim’ kararından çok daha gerçekçi ve uygulaması çok daha kolay bir hedeftir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın