Çamaşır makinesi temizliği

Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?

Çamaşır makinesini temizlemeye gerçekten gerek var mı? 

Evet, var. Çamaşırlarda daha kaliteli temizlik istiyorsanız, işe önce çamaşır makinesinden başlamalısınız. Nasıl mı? Yazımızın devamını okuyunuz.

Çoğu insan çamaşır makinesi temizliği yapmayı gerekli görmez. Hatta içinde sürekli deterjan ve su muhafaza eden bir makinenin zaten tertemiz olduğu düşünülür. Belki siz işin aslını çoktan biliyorsunuz ve uyguluyor, inceliklerini öğrenmek için yazımızı okuyorsunuz. Belki de daha önce hiç çamaşır makinesi temizliği yapmadınız. Her iki durumda da emin olmalısınız ki, çamaşır makinesini doğru bir şekilde temizlediğiniz sürece, çamaşırlarınız da uzun vadede daha iyi temizlenir. Ayrıca çamaşır makinenizden daha uzun zamanda verim alabilir, ömrünü uzatabilirsiniz.

Çamaşır makinesinde uzun bekleyen ıslak çamaşırlar zamanla içeride bakteri üremesine sebep olur. Özellikle soğuk su ile çalışan makinelerde bakteriler daha hızlı ürerler. Bakteri üremesi demek, daha sonra küflenme oluşacağının habercisi demektir. Bununla beraber yine zaman içerisinde, çamaşır makinelerinde su ve deterjandan kaynaklanan tortu birikimi oluşacaktır. Tüm bunlar, yavaş yavaş iç akşamlarda kireçlenme oluşumuna zemin yaratmaktadır.

Çamaşır makinesi temizliğinin ihmal edilmesi yalnızca makinenin ömründen ya da çamaşırlarınızın kaliteli temizliğinden çalmaz. Aynı zamanda kireçlenen ısıtıcı sebebiyle, daha zor ısınma gerçekleşir. Bu da daha çok elektrik kullanımı demektir.

Kısacası çamaşır makinesi temizliği, önemli ve gereklidir. Üstelik ihtiyacınız olan özel hiçbir şey yok. Bütün malzemeler, çoğunlukla elinizin altında olan ürünlerdir.

Çamaşır Makinesinin Temizliğine Nerden Başlamalı?

Unutulmamalıdır ki, çamaşır makineleri bir evin en temel eşyalarından biridir. Bu yüzden bakımı ve temizliği ihmal edildiğinde, yok yere çöp olan makineler var. Hâlbuki birkaç kolay yöntem sayesinde, çamaşır makinenizi çok uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Genelde çamaşır makinenizin ayda bir temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Makinenin kazanından başlayarak, tüm makineyi kolayca temizleyebilirsiniz.

Deterjan, yumuşatıcı ve çamaşırlardan sızan kir artıkları süreç içerisinde dönüp dolaşıp çamaşırlarınıza zarar verir. Çünkü zamanla makinede kötü kokular birikecek, çamaşırlarınızda koku ve yıkama sorunlarına sebep olacaktır.

Kazan Temizliği: Makinelerin büyük bir bölümünde servis yıkama programı bulunmaktadır. Bu program varsa, otomatik olarak kullanarak kazanın içerisini temizleyebilirsiniz. Fakat eğer makinede böyle bir program yoksa ilave su ya da ilave durulama fonksiyonunu ayarlayarak, pamuklu programına getirerek, yüksek ısıda (boşta) yıkayabilirsiniz. Makinenizin toz deterjan gözünde kireç önleyici kullanmalısınız. Bunun yanı sıra eğer doğal bir yöntemle temizlik istiyorsanız, yine toz deterjan gözüne beyaz sirke koyarak, pamukluda ve yüksek ısıda çalıştırabilirsiniz. Makinenizin içi bu şekilde temizlenecektir. Daha sonra, programın bitmesinin ardından, iç kısmı temiz bir bezle kurulayınız. Kurulama aşamasında kâğıt havlu kullanmamanızı öneririz. Makinenizin içini her zaman kuru bırakmaya özen gösteriniz. 

Bir başka doğal yöntem ise limon tuzundan yararlanmaktır. Özellikle makinelerin iç kısmında oluşan kireç sorununa da çözüm olabilmesi amacıyla limon tuzu kullanmak iyi bir tercihtir. Deterjan bölümüne doldurulan limon tuzu, yukarıdaki yöntemlerde yazdığımız gibi yine, yüksek sıcaklıkta pamuklu programında kullanılmalıdır. Bu yöntemi uygularken, kazanın içerisinde sirke de koyabilirsiniz. İşte limon tuzu ve sirkeyi birlikte kullandığınız bu yöntemle, hem makinenin iç aksamları tertemiz olur hem de kireçlenme sorununa etkili bir çözüm bulursunuz.

Daha eski modellerde, kazanın yukarıda olduğu çamaşır makinelerinde ise; iç kısma sıcak su ve uygun bir deterjan ekleyerek makineyi çalıştırabilirsiniz. Bu şekilde çalıştırdıktan sonra, aynı işlemi bir de beyaz sirkeyle de yapmalısınız. Bu işlemden sonra makinenin içi tertemiz olacaktır.

Körük Lastiği Temizliği: Çamaşır makinesinin kazan ve kapağı arasında kalan lastikli bölüme körük denmektedir. Makineyi çalıştırdıktan ve içinden çamaşırları aldıktan sonra genelde körük kısmı ıslak kalmaktadır. Bu da zamanla tortu birikimine, mantar oluşumuna, küflenmeye ve hatta çamaşırlarımıza da küf bulaştırmaya kadar ilerleyebilir. Bu da sizin ve ailenizin sağlığı için doğru değildir. İdeal olan, çamaşır makinesinin her kullanımından sonra körüğün temizlenmesidir. Hatta en azından körük kısmının kuru bırakılması bile iyidir. Ancak bu da olmuyorsa, ayda bir yapılan düzenli temizliklerle ilerde oluşacak sorunların önüne geçilmelidir. Eğer küflenme çoktan başlamışsa, çamaşır suyundan yararlanın. Çamaşır suyuyla ıslatılmış bezle iyice silin ve ardından temiz suyla durulayın. Daha sonra makinenizin deterjan gözüne sirke koyarak, boşta çalıştırın. Bu şekilde makinenizi bakterilerden arındırabilirsiniz. Ancak eğer küfler sizin temizleyemeyeceğiniz durumdaysa, teknik servise haber vermelisiniz. 

Uyarı: Çamaşır makinenizin körüğünde ileri derecede küflenme varsa, bu makinenizin çürümesine sebep olabilir. Parça değişimi yaptırmanız gerekebilir.

Deterjan Haznesi Temizliği: Çamaşır makinenizin bu bölümünün bakımı ihmal edilirse, zaman içerisinde biriken tortular iyice çoğalır ve zor küf lekelerine dönüşür. Hemen hemen çoğu makinenin deterjan koyma yeri çıkarılabilir durumdadır. Eğer nasıl çıkaracağınızı bilmiyorsanız, kullanım kılavuzunu gözden geçiriniz. Deterjan yerini çıkardıktan sonra, çeşmenin altında sünger ya da fırça yardımıyla güzelce temizlemelisiniz. Bu işlem genel temizlik için yeterlidir. Ancak makinenizde yerleşik tortular ve küflenme başlangıcı varsa, deterjan gözünü kaynar suyun içinde bir müddet bekletiniz. Lekeler çözüldükten sonra fırça ve bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde deterjan gözü bulaşık makinesinde de yıkanabilir. Ancak makinenin boş olmasında ve düşük sıcaklıkta çalıştırılmasında fayda var. Deterjan koyma yerinin temizliğinden sonra, haznenin yerleştiği bölümün temizliği de ihmal edilmemelidir. Beyaz sirke ile ıslatılmış bir bezle iyice silebilirsiniz.

Bu kolay ve zahmetsiz işlemi düzenli aralıklarla yaparsanız, makinenizin ömrünü uzatmış olursunuz. Gerçekten de çamaşır makinesi için en hassas yerlerden biri olan ‘deterjan haznesinde’, kalan artıklar tıkanarak makinenin çalışma verimini düşürmektedir.

Çamaşır Makinesinin Dış Yüzey Temizliği: Maalesef çamaşır makinesi temizliğinde en çok önemsenen bölüm makinenin dış yüzeyidir. Gözle görülür tozlanma ve kirlenmeler olduğu için bu yüzey, iç kısımların aksine düzenli bir şekilde temizlenebilmektedir. 

Çamaşır makinesinin dış yüzeyi nemli bir bezle silinmelidir. Makinenin üstü, kontrol paneli, ön yüzü bu bezle iyice silinmelidir. Eğer makinenin üzerinde kalıcı lekeler varsa, ılık su ve bulaşık deterjanı karışımı ile silinebilir. Ancak, yumuşak bez dışında bir malzeme kullanılmamalıdır. Örneğin; bulaşık teli gibi malzemeler, çamaşır makinenizin dış yüzeyinde çizikler oluşturabilir.

Önemli Notlar

  • Çamaşır makinesinin arkasında bulunan su hortumları da filtresinde biriken kir artıkları sebebiyle, zamanla tıkanma yaşayabilir. Belirli aralıklarla su musluklarını kapatarak ve küçük bir fırça kullanarak bu bölümler temizlenmelidir. Ayrıca bu hortumlarda herhangi bir ezilme, burkulma durumu varsa; tamir edilmelidir. Hortumlar da en azından 6 ayda 1 defa temizlenmelidir.
  • Çamaşır makinesi çalışırken, kıyafetlerden ufak tefek parçalar dökülebilir. İplik, yün, saç teli ya da küçük düğmeler gibi… Bunlar bir pompa sayesinde makinenin içine kaçmaması için korunmaktadır. Bu pompa filtresi de belirli aralıklarla temizlenirse, makinenin ömrünü uzatacaktır.
  • Çamaşır makinenizi temizlerken çok ağır kimyasal temizleyicilerden, ağartıcılardan kaçınınız. Bu tür maddeler çamaşır makinesinin parçalarına geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar bırakmaktadır.
  • Giysilerde unuttuğunuz paralar ya da ufak tefek metal eşyalar, makinenizin içinde paslanmaya sebep olabiliyor. Bu tür paslanmalara engel olmak için, yıkama işleminden önce mutlaka ceplerinizi boşaltınız. Eğer paslanmalar oluşmuşsa, makinenizin içini klorsuz bir ürünle temizleyebilirsiniz.
Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın