Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde ya da yetişkinlerde, çölyak hastalığının neden olduğu malabsorpsiyon (vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilememesi) derecesine bağlı olarak belirtiler şiddetli veya hafif olabilir. Özellikle bebeklerde, çölyak hastalığı hafif olarak belirti gösteriyorsa hastalığın farkına varmak zorlaşabilir. Vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ seviyelerini ölçmek için yapılacak testler hastalığın teşhisi için ilk adımdır.

Sindirim Sistemi Belirtileri

Bebeklerde çölyak hastalığının en karakteristik belirtisi kronik ishal durumudur. Ebeveynler dışkının renginin soluk olduğunu ve normalden daha güçlü bir kokusu olduğunu fark edebilir. Bazen dışkı sanki yağ içeriyormuş gibi görünebilir. Kabızlık daha az görünmesine karşın kronik kabızlık da çölyak belirtisi olabilir.

Davranışsal Belirtiler

Çölyak olan çocuklar ve bebekler belirli bir neden olmadan huysuz ve rahatsız olabilir. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi çölyak belirtileri bebeği gün boyu rahatsız eder ve normalden daha sık ağlamasına neden olabilir.

Kilo Kaybı

Besinlerin çölyak nedeniyle yeterince işlenememesi, gıdalar yoluyla alınan vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilememesi nedeniyle kilo kaybı görülebilir. Özellikle bebekler ve çocuklarda bu kilo kaybı belirgindir. Besinlerin işlenememesi çocuğun yaşıtlarına göre daha küçük kalmasına yol açabilir.

Diğer Belirtiler

Bebeklerde, çocuk ve yetişkinlerde çölyak hastalığıyla ilişkili olarak kemik ve eklem ağrıları görülebilir. Dişlerde lekeler oluşabilir ve demir emilimi azaldığı için demir eksikliği anemisi meydana gelebilir. Bu belirtiler sindirim sisteminde görülen belirtilerden daha az ortaya çıkmakla birlikte bu hastalığın belirtileri arasında gösterilmektedir.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın