Isırgan Çayının Faydaları Nelerdir?

Isırgan Çayının Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu yüzyıllardır geleneksel olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çaylar arasındadır. Sağlığa faydaları ve çeşitli rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkileri son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir. Herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile ısırgan çayı içerek vücudunuzu A, C, D, E, B kompleks vitaminleri ile güçlendirebilirsiniz. Ayrıca ısırgan çayı bakır, demir, fosfor ve daha pek çok önemli mineral bakımından oldukça zengindir.

Isırgan Çayının Faydaları

Almanya merkezli bir çalışmaya göre ısırgan yaprağı özü iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile iltihaplı eklem ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Genel olarak vücuttaki iltihabı azaltır.

Hiperplazi olarak adlandırılan prostat bezinin büyümesini yavaşlatır.

Isırgan bitkisinde bulunan lektinler vücutta biriken toksinleri nötralize ederek çeşitli hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini azaltır ve bazı hastalıkların gelişim sürecini yavaşlatır.

Isırgan çayı idrar söktürücüdür ve vücutta biriken fazla suyun atılmasını hızlandırır. Bu özelliği ile idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

Isırgan çayı böbrek taşı veya kumun vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Bitki, yüksek demir içeriği ile demir eksikliği anemisi yaşayan kişilere önerilmektedir. Isırgan çayı kırmızı kan hücresi üretimini destekler ve demir seviyesinin normal değerlere gelmesine yardımcı olur.

Isırganda bulunan K vitamini kanın pıhtılaşması sorunu olanlarda etkili olabilir. Isırgan çayı içmek adet dönemi gibi kanamalı dönemlerde görülen kanamayı azaltır.

Isırgan çayının ve özünün detoks etkisi vardır ve bağırsakları temizler.

Isırgan çayının buharını koklamak solunum yolunu açar, sinüzite bağlı ağrıları hafifletir, balgam çıkarılmasına yardımcı olur, burun tıkanıklığını giderir.

Yüksek kalsiyum içeriğiyle kalsiyum eksikliğine bağlı kas ağrılarına iyi gelir.

Kan şekerini dengelediği bilinen ısırgan bitkisi diyabet hastaları tarafından şekeri düzenlemek için kullanılabilir.

Sonuç olarak ısırgan çayı içerdiği vitaminler ve mineraller ile beslenmenize destek olarak kullanılabilir. Özellikle antioksidan etkisi yaratan vitaminler ile vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Ancak herhangi bir rahatsızlığınız varsa ve bu rahatsızlık için düzenli olarak ısırgan çayı içmeyi düşünüyorsanız sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışmanızı öneririm. Ayrıca düzenli ilaç kullananlar ısırgan çayı tüketmeye başlamadan önce kullandıkları ilaçların ısırgan bitkisiyle etkileşime geçip geçmediğini öğrenmelidir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın