Ağız Çevresi Kararması

Ağız Çevresi Kararması

Yüzde meydana gelen lekeler, kırışıklıklar, akneler ve diğer cilt problemleri bazen ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmasa da oldukça sıkıntı vericidir. Bazı durumlarda ise bu tip cilt problemleri dengesiz beslenme, vitamin eksikliği, güneş ışınlarına maruz kalma gibi kişisel önlemlerle giderilebilecek sorunlar olmasına karşın özellikle cilt lekeleri daha ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilir.

Ağız çevresi kararması nedenleri arasında güneşin zararlı ışınları ve yaş ilk sırada gösterilmekle birlikte bu lekeler hormon dengesizlikleri nedeniyle de oluşabilmektedir.

Nedenleri

Ağız çevresi kararmasının en önemli nedeni güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Yaşa bağlı olarak da ortaya çıkabilen bu soruna hormon dengesizlikleri de sebep olabilir.

Üst ve alt dudak boyunca çiller, lekeler veya bıyığa benzer çizgiler ortaya çıkabilir. Bu durum, gülümsemeniz konusunda sizi daha duyarlı hale getirebilir. Makyaj yöntemleri geçici çözüm olabilir; ancak başka önlemler de almaya hazır olmalısınız. Ayrıca, çeşitli iltihaplı cilt sorunları ve endokrin hastalıkları da ağız çevresinde cilt kararmasına yol açabilir.

  • Ağız çevresindeki lekelenmeler noktalar halindeyse veya bölgesel olarak kararma varsa, öncelikle güneş ışınlarının sebep olduğu “hiperpigmentasyon” düşünülür. Halk arasında “güneş lekesi” veya “karaciğer lekesi” olarak da bilinen bu lekeler, ağız çevresi dışında cildin farklı alanlarında da görülebilir.

(Hiperpigmentasyon: “Cilt lekeleri” olarak da tanımlanan bu terim, ciltte lekeli veya koyu alanları ifade eder. Cildin doğal rengini kazanmasını sağlayan “melanin” pigmenti, melasonit hücreleri tarafından üretilir. Cildi güneş ışınlarından da koruyan bu hücrelerin normalden fazla artmasına “hiperpigmentasyon” adı verilir. Ağız ve yüz bölgesi başta olmak üzere güneşe maruz kalan alanlarda sık rastlanan koyu renk problemidir.)

  • Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak da kararmalar görülebilir. Genellikle kış aylarında, yüz cildi kurur. Özellikle dudakların etrafındaki kuruluğun verdiği rahatsızlığı gidermek için bazı kişiler bölgeyi tükürükleri ile ıslatmayı seçer. Tükürük, ağız çevresinde cilt koyulaşmasına neden olan özelliğe sahiptir.
  • Sivilce veya akne gibi problemlere bağlı olarak kararmalar gelişebilir. İltihaplanmalar sonrası hiperpigmentasyon veya daha önceki bir tahrişin sonucu olarak kararmalar yaşanabilir.
  • Yamalar şeklinde oluşan ağız çevresi lekeleri, gebelik veya menopoz sonucu hormon dengelerinin değiştiği dönemlerde ortaya çıkabilmektedir.
  • Tıraş, ağda veya benzer diğer faktörler de ağız çevresi kararması ortaya çıkarabilir.

Nasıl Giderilir?

Ağız çevresi kararması sorunu için ağartıcı kremler, kimyasal peeling ve lazerli tedavi gibi yöntemler uygulanabiliyor. En önemli sebebi güneş ışınları olduğu için güneşli günlerde dışarı çıkmadan önce yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılabilir.

Eğer kararmalar sadece ağzınızın çevresinde ortaya çıkmışsa, peeling ürünleri ile etkili bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Deriyi pul pul döken tedaviler, en üstteki cilt tabakasını kaldırarak hasar görmemiş cildin açığa çıkmasını sağlar.

Kararmalar uzun süreli bir sorunsa, cildin derinliklerinde daha invaziv tedavilere ihtiyaç duyulur. (İnvaziv; bir mikroorganizmanın gelişebilme ve yayılma yeteneğidir.)

Peelingle deri dökme uygulamaları ve ağartıcı kremler, 1 ila 2 ay içinde etkisini göstermeye başlar.

Lazerli tedavi uygulamalarında ise birkaç seansta sorunu çözülebiliyor. Ancak lazer tedavisi, daha ciddi kararmalar için önerilmektedir. Cilt tipi ve rengine göre farklı lazer uygulamaları bulunuyor.

Doğal Yöntemler

Ağız çevresi kararması, oldukça rahatsız edici bir sorun. Evde uygulanabilen doğal yöntemlerle sorunu aşabilirsiniz. Herhangi bir kimyasal içerikli ürün kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki tavsiyeler işinizi görebilir. Unutulmamalıdır ki; kimyasal ürünler her ne kadar ağız çevresi kararmasına çözüm olsa da bu durum geçici olabilir veya derinize zarar verebilir!

Not: Aşağıda belirtilen bileşenlerden herhangi birine başlamadan önce alerjik durumlara karşı bir yama (patch) testi yapın. Ayrıca, üst ve alt dudak tüylerini aldıysanız, bu yöntemleri uygulamak için 1 hafta beklenmesi tavsiye ediliyor.

  • Domates suyu: Ağız çevresindeki ve yüzünüzdeki koyu lekeleri gidermek için kullanabileceğiniz en iyi ağartma maddelerinden biridir. Domates suyunu ağzınızın etrafına hafifçe masajla uygulayın ve kurumaya bırakın. 15 dakika soğuk suyla yıkayın.
  • Limon ve bal: 1 limonun suyu ve 1 çorba kaşığı baldan oluşan bir karışım yapın. Bu malzemeleri iyice karıştırarak, ağzınızın etrafına uygulayın. 10 ila 15 dakika sonra, bölgeyi ılık su ile durulayarak, kurulayın. Bir hafta sonra uygulamayı tekrarlayın.
  • Limon ve şeker: Bu karışım biraz yapışkan olacaktır. Ancak ağız çevresi kararması için haftada 1 kez uygularsanız, ciddi bir değişim görebilirsiniz.
  • Patates: Hassas ciltler için önerilen patates, ağzın etrafındaki koyu bölgeleri hafifletebilir. Bunun için bir patatesin yarısını ikiye bölerek, iç tabakası ile bölgeye masaj yapmanız yeterli.
  • Yulaf ezmesi: Yarım bardak süt ile 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini kalın bir macun haline gelinceye kadar karıştırın. Sonra kararmış bölgelere hafifçe maske olarak uygulayın. Ağız çevresi kararması için en iyi ve güvenli çözümlerden biridir.
  • Badem yağı: Yüksek miktarda E vitamini içeren badem yağı, cildin rengini iyileştirmek için iyi bir yöntem olabilir. Badem yağını, kan dolaşımını artırmak için dairesel hareketlerle masaj yaparak ağız çevresine uygulayın. Durulama yapmanıza gerek yok!
  • Yoğurt: Nazik ve hassas ciltler için tavsiye edilen bir yöntem. Ağız çevresine uyguladıktan sonra 10 ila 15 dakika sonra bölgeyi hafif bir sabunla temizleyin. Kararmalara çözüm olabildiği gibi cildi de yumuşatmaya yardımcı olur.
  • Süt kremi: Ağız çevresindeki koyu lekeleri gidermek için iyi bir doğal ilaçtır. Bir hafta içinde cildi ağartmaya yardımcı olur.
  • Yeşil bezelye tozu: Bir avuç bezelyeyi yıkayarak, kurutun. Daha sonra toz haline getirin. Biraz süt ekleyerek macun haline gelinceye kadar karıştırın. Macunu kararmış bölgeye uygulayın.
  • Nohut unu: Bir yemek kaşığı nohut ununu bir kâseye koyun. Kalın bir macun elde etmek için una gül suyu ekleyin. Daha sonra macunu ağız çevresine uygulayın. Bir süre macunu bölgede bekletin. Ardından ılık suyla durulayın.
  • Zeytinyağı: Cilde faydalı E vitamini bakımından zengindir. Ağzınızın etrafındaki koyulaşmış bölgeye hafifçe masaj yaparak uygulamanız yeterli. Her gün uygulanabilecek bir yöntemdir.
  • Yumurta maskesi: Lekelere karşı yüz cildini daha açık renkli hale getirmek için yumurta maskesi en iyi çözümlerden biri olabilir. Sadece yumurta beyazını kullanarak hazırlayacağınız maskeyi uyguladıktan sonra kurumasını bekleyin. Yaklaşık 20 dakika bekleyerek bölgeyi doğal ürünlerle temizleyin.
  • Sarı zerdeçal: Ağız çevresini ağartmak için tavsiye edilir. Cildi yumuşak ve pürüzsüz hale getirebilir.
  • Sandal ağacı ve zerdeçal: Cildi ağartmak ve beyazlatmak için mükemmel bir kombinasyondur. Biraz su ile yarım çay kaşığı sandal ağacı tozunu karıştırın ve içine 1 tutam zerdeçal tozu ekleyin. Ağzın etrafındaki kararmış bölgeye uygulayın ve 25 dakika bekleyin. Ardından hafif temizleyerek doğal bir nemlendirici uygulayın.
  • Gül suyu ve gliserin: Kuru cildi nemlendirmek için gül suyu ve gliserini eşit miktarda karıştırarak hafif masajla uygulayabilirsiniz. Gece uygulanarak uyunabilir. Sabah uyandığınızda kuruluk ortadan kalkacaktır.
  • Aloe vera jeli: Güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkan kararmayı ortadan kaldırabilir. Gece ağız çevresine aloe vera jeli uygulayarak uyuyun. 2-3 hafta boyunca uygulayın.
  • Hindistancevizi yağı veya su: Uyumadan önce her gece ağız çevresindeki kararmış bölgeye hindistancevizi yağı sürerek, sabah yıkayın. Cildi yumuşatarak, esnek hale getirecektir. Aynı sonuç için ayrıca, günde en az iki kez hindistancevizi suyu ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
  • Salatalık dilimleri: Sık kullanılan bir cilt ağartma yöntemidir. Ancak sorunun çözümü biraz uzun zaman alabilir.
  • Ciltteki pulları dökün: Haftada 1 kez cildinizi ovarak pul pul dökün (exfoliate). Böylece cildiniz ölü deriden kurtulacak ve hücreler ağaracaktır. Bunun için nemli bir bez kullanabilirsiniz.
  • Krem veya serum: Kararmış alanları ağartmak için bir cilt parlatıcı krem veya serum kullanın. Ağzınızın etrafına C vitamini, kolik asit veya üzüm çekirdeği ekstresi içeren nemlendirici bir cilt tedavisi uygulayın. Bu bileşenler, cilt hücrelerinin melanin üreten tirozinaz enzimini bloke etmeye yardımcı olur.

Uzman Görüşü

Ağzınızın çevresindeki kararmaları tedavi etmek için her gün güneş koruyucu uygulamayı unutmayın!

Güneşe maruz kalmak, mevcut renk bozulmasını daha da kötüleştirerek, yeni hiperpigmentasyon alanları oluşmasına neden olacaktır. En iyi sonuçlar için “avobenzone” veya “oksibenzon” gibi kimyasal blokerler içermeyen geniş spektrumlu güneş koruyucu ürünler olacaktır.

Tüm uygulamalarınıza rağmen kararmış bölgelerdeki sorunu çözemezseniz, olası nedenlerini araştırmak veya reçete bazlı tedavi seçenekleri için uzman bir doktora başvurun.

Ayrıca, ağız çevresi kararmasına veya hiperpigmentasyona sebep olan cilt bakım ürünleri gibi günlük kullandığınız ürünler hakkında da dermatologa başvurmalısınız!

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın