Ani Yorgunluk Nedenleri

Ani Yorgunluk Nedenleri

Günlük aktivitelerin, çalışma ortamının, yediğinizin yemeklerin sonucu olarak yorgunluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca pek çok hastalığın belirtisi olarak da yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk ortaya çıkabilir. Normal olarak kabul edebileceğiniz durumlar dışında belirli bir nedeni olmadan ani yorgunluk atakları yaşıyorsanız profesyonel teşhis için bir doktora gitmelisiniz. Çünkü ani yorgunluk nedenleri arasında akut böbrek yetmezliği, kalp kapakçıklarında yaşanan sorunlar, kronik yorgunluk sendromu gibi ciddi ve uzman tedavisi gerektiren hastalıklar bulunmaktadır.

Akut Böbrek Yetmezliği: Böbreklerde oluşan tahribatın sonucunda ortaya çıkan akut böbrek yetmezliği böbreklerin fonksiyonunu tam olarak yerine getirmesine engel olur. Belirtileri arasında ani yorgunluk haricinde kaburga ve kalça bölgesi arasında ortaya çıkan ağrılar, kan basıncının yükselmesi, iştahsızlık sayılabilir.

Akut böbrek yetmezliğinin olası nedenleri arasında septik şok, cerrahi operasyonlar, dehidratasyon (vücudun aşırı susuz kalması), ransfüzyon reaksiyonu, idrar yollarında tıkanma ve bazı gebelik komplikasyonları gösterilmektedir. Tedavisi için altında yatan neden belirlendikten sonra idrar üretiminin sınırlandırılması için sıvı alımının kontrol altına alınması ve gerekiyorsa diyaliz kullanılabilir.

Mitral Kapak Hastalıkları: Kalbin sol bölümünde alt ve üst kesimler arası kan akışını kontrol eden bir nevi vana olan mitral kapağın dar olduğu veya diğer nedenlere bağlı olarak görevini tam olarak yerine getiremediği durumlarda ani yorgunluk yaşanabilir. Mitral kapak hastalıklarının ortak belirtileri aşırı yorgunluk dışında kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve belirli bir nedeni bulunmayan öksürüktür.

Kronik Yorgunluk Sendromu: Kesin nedeni bilinmeyen kronik yorgunluk sendromu viral enfeksiyon benzeri belirtilerle ortaya çıkar ve etkisi bir kaç gün sürebilir. Yorgunluk ani olarak gelir ve rutin aktivitelerin yapılmasında bile kişiyi zorlar. Gün boyu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hali yaşanabilir. Tedavisinde enerji arttırıcı beslenme programı ve yatak istirahati verilebilir.

Lupus: Kronik gidişli deri tüberkülozu olan lupus başta beyin, cilt, eklemler, kalp, böbrekler ve akciğerler olmak üzere vücudun pek çok farklı bölgesini etkisi altına alabilir. Lupus hastalarının bağışıklık sistemi hücrelere zarar veren antikorlar üretir ve bu ağrılara, iltihaplanmalara neden olur. Lupus hastalarının %80’inin ortak belirtisi ani yorgunluk ve halsizliktir. Tedavisinde hangi organı etkisi aldığına göre nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, kortikosteroidler, İmmünmodülatör ilaçlar ve antikoagülanlar kullanılabilir.

Ani yorgunluk altında başka bir hastalık olup olmadığını ilk olarak siz belirleyeceksiniz. Eğer uykunuzu tam olarak alamadıysanız, düzensiz besleniyorsanız, bir haftadan fazla süredir stresli bir tempoyla çalışıyorsanız ani yorgunluk atakları yaşamanız normal. Düzeninize geri döndükten, vücudunuz için gereken vitaminleri, mineralleri içeren gıdaları tüketmeye başladıktan ve stresi azalttıktan sonra yorgunluğunuz kendiliğinden geçecektir. Ancak tüm bu düzenlemelere rağmen sık sık ani yorgunluk yaşıyorsanız nedenleri hakkında kesin bir bilgiye ulaşmak için doktor kontrolüne gitmelisiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın