Aspirinin İçeriği

Aspirinin İçeriği

Orijinal adı NSAID (non-steroid anti-inflamatuar drug) olan aspirin 100 yılı aşkın süredir kullanılıyor ve dünyada en çok satılan reçetesiz ilaçlar arasında 3. sırada yer alıyor. “Aspirin” ağrı kesiciler için genel bir ad olarak kullanılsa da bu isim ilaç üreticisi Bayer’in patenti altında ve özel bir isim. Patent ve marka tescili 1899 yılında Almanya’da 1900 yılında ABD’de yapılmış. Aktif bileşeni asetilsalisilik asit olan ilacın içerisinde Copernica cerifera ağacından elde edilen balmumu, mısır nişastası ve diğer bağlayıcılar bulunmaktadır.

Asetilsalisilik Asit

Aspirinin aktif bileşeni asetilsalisilik asit söğüt, huş ve kavak ağaçlarının kabuğunda bulunan salisinden üretilmektedir. Bu ağaçların kabukları yüzlerce yıldır, çeşitli toplumlarda ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. İlaç yapımında ise benzer etkilere sahip olarak laboratuvar ortamında üretilmektedir. Kanı incelten asetilsalisilik asit, vücutta sinir uyarılarını ileten kimyasal maddeler gibi çalışarak ateş, iltihap ve ağrıyı azaltır.

Carnauba Reçinesi

Brezilya’da yetişen Copernica cerifera adlı palmiye ağacından elde edilen Carnauba reçinesinin görevi yaprakları kaplayarak onları sıcağa karşı korumaktır. Elle hasat edilen yapraklar kurutulduktan sonra bu reçine ayrılır. Reçine aspirin yapımında tabletleri korumak için kullanılmaktadır.

Mısır Nişastası

Bir karbonhidrat olan mısır nişastası mısırdan alınan nişastanın kurutma, öğütme, kimyasal maddelerle karıştırılma ve suda yıkama gibi işlemlerden sonra bazen aspirin haplarının kaplanması için kullanılmaktadır. İlacın yutulmasını kolaylaştırırken şeklinin bozulmamasını sağlar.

Diğer Bağlayıcılar

Hipromelloz, toz selüloz ve triasetin gibi bağlayıcı maddeler aspirin üretiminde kullanılmaktadır. Bu bağlayıcıların ana görevi aspirin tabletinin vücuda girdikten sonra kolay çözülmesini sağlamaktır.

Aspirinin faydaları sayfamızda aspirinin kullanım alanlarını ve sağlımıza faydalarını bulabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın