B Vitamini Nelerde Bulunur?

B Vitamini Nelerde Bulunur?

B vitamini vücudumuz için gerekli olup B vitamini eksikliği önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Kompleks B vitaminlerinin en önemli özelliği vücudun metabolizmasını düzenlemesidir. Bu yazıda B vitamini nelerde bulunur, hangi gıdalarda hangi tür B vitamini bulunur hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Kompleks B Vitaminleri Açısından Zengin Gıdalar

B vitamini suda çözünebilir olduğu için fazla miktarda alınan B vitamini vücuttan kolayca atılabilir. Ancak bazı durumlarda aşırı miktarda alınan B vitamini bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle B vitaminleri günlük beslenme sırasında alınan gıdaların düzenlenmesi ile fazla olmamak koşuluyla düzenli olarak alınmalıdır. Aşağıda hangi B vitamini türü hangi gıdalarda bulunur, eksikliği yüzünden hangi rahatsızlıklar yaşanır, kadın ve erkekler için günlük alınacak miktar nedir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

B1 Vitamini

B1 Vitamini Ne İşe Yarar? : Alınan karbonhidratların enerjiye dönüşmesine, kalp, kas ve sinir sistemi işlevlerini düzenlemeye, kan sirkülasyonunun düzenlenmesine, çocuklarda gelişimin düzenli olmasına.
B1 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür? : Sürekli yorgunluk ve halsizlik, kaslarda zayıflık, bacaklarda kramplar, B1 vitamini eksikliği uzun süreli olursa kalp krizi riskini yükseltir.
B1 Vitamini Nelerde Bulunur? : Yeşil sebzeler, domuz eti, yağsız et, sert kabuklu yemişler, baklagiller, tahıllı gevrekler.
B1 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Tavsiye edilen günlük B1 vitamini ihtiyacı kadınlarda 1.1 mg, erkeklerde 1.5 mg’dır.

B2 Vitamini

B2 Vitamini Ne İşe Yarar?: Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enzim olarak kullanılmasına, B6 vitamini ve demir mineralinin emilmesine, katarakt oluşumunun engellenmesine.
B2 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Saç kaybı, ışığa karşı aşırı duyarlılık, özellikle burun ve ağız çevresinde beyaz yaralar, sersemlik hissi.
B2 Vitamini Nelerde Bulunur?
: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, balık, süt, baklagiller, hububat ve yağsız et.
B2 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Tavsiye edilen günlük B2 vitamini alımı kadınlar için 1.3 mg, erkekler için 1.7 mg.

B3 Vitamini

B3 Vitamini Ne İşe Yarar?: Metabolizmayı düzenler, gıdalardan alınan enerjinin salınmasına, kötü kolesterolü düşürmeye iyi kolesterolü yükseltmeye.
B3 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Güneşte cilt hassasiyetinin arması ve kabarması, ishal, fazla miktarda alınması kan şekerini yükseltir ve kalp atışında düzensizlik yaratabilir.
B3 Vitamini Nelerde Bulunur?: Tahıllı gevrek ve ekmekte, balık, yağsız et, yer fıstığı, kümes hayvanları.
B3 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Erkekler için 14 mg, kadınlar için 15 mg.

B5 Vitamini

B5 Vitamini Ne İşe Yarar?: Beslenmeyle alınan karbonhidrat, yağ ve proteinlerin işlenmesi, hormonların düzenlenmesi, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi.
B5 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Yorgunluk, el titremesi, uykunun bozulması, baş ağrısı, mide bulantısı.
B5 Vitamini Nelerde Bulunur?: Baklagiller, dana eti, yumurta, sebze, mantar, tahıllı gıdalar.
B5 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Erkeklerde 4-7 mg arası, kadınlarda 4-7 mg arası.

B6 Vitamini

B6 Vitamini Ne İşe Yarar?: Alınan proteinin işlenmesi, hemoglobin üretimi, sinir ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi.
B6 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Böbrek taşı oluşumu, ciltte sorunlar, baş dönmesi, fazla miktarda B6 vitamini alınması kol ve bacak kaslarında kramplara neden olabilmektedir.
B6 Vitamini Nelerde Bulunur?: Avokado, yeşil fasulye, tahıllı gıdalar, ıspanak, muz, kümes hayvanları, yumurta.
B6 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Tavsiye edilen miktar erkekler için 2 mg, kadınlar için 1.6 mg.

B7 Vitamini

B7 Vitamini Ne İşe Yarar?: Gıdaların enerjiye dönüştürülmesi, yağ, karbonhidrat ve proteinlerin işlenmesi, saç, turnak ve saçların sağlıklı olması.
B7 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: İştahsızlık, uykusuzluk, kas ağrıları, cildin aşırı kuruması.
B7 Vitamini Nelerde Bulunur?: Yeşil yapraklı sebzeler, ay çekirdeği, ciğer, peynir, patates, yumurta akı.
B7 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Kadınlar ve erkekler için tavsiye edilen miktar günlük 0.1 mg’dır.

B9 Vitamini

B9 Vitamini Ne İşe Yarar?: Kandaki amino asit miktarının düzenlenmesine, hemoglobin ve protein oluşumu, gebelikte olası doğum sorunlarının engellenmesine.
B9 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Dilde iltihap, ağız yaraları ve aft, büyümenin yavaşlaması, düşük, fazla miktarda alınması mide rahatsızlıklarına ve enerji azalmasına yol açabilir.
B9 Vitamini Nelerde Bulunur?: Sert kabuklu yemişler, limon suyu, turunçgiller, baklagiller, ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler.
B9 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Kadınlarda 0.18 mg, erkeklerde 0.2 mg günlük tüketim tavsiye edilir.

B12 Vitamini

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?: Proteinin işlenmesi ve sinir sisteminin düzenli çalışması.
B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Gibi Rahatsızlıklar Görülür?: Kansızlık, sinir sistemi rahatsızlıkları, yorgunluk.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur?: Yumurta, et, süt, balık, ciğer.
B2 Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?: Tavsiye edilen miktar erkeklerde ve kadınlarda 0.02 mg’dır.

B vitamini kompleks haplarını vitamin dükkanlarında veya eczanelerde bulabilirsiniz. Ancak bunları doğal yolla almanız vücudunuzun genel sağlığı açısından daha faydalı olacaktır. İçerisinde B vitamini çeşitleri bulunan gıdalar düzenli olarak aşırıya kaçmadan tüketilmelidir çünkü bazı B vitamini türleri aşırı miktarda alındığında başka sorunlara neden olabilir. Hangi B vitaminini ne kadar almanız gerektiği konusunda özellikle gebelik dönemindeyseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın