Bağlanma Bozukluğu Belirtileri

Bağlanma Bozukluğu Belirtileri

Bağlanma bozukluğu genel anlamıyla bebeklerin ve çocukların ebeveynlerine karşı bağ geliştirememelerine verilen addır. Bağlanma bozuklu genellikle 6 aylıktan 3 yaşına kadar çocuklarda görülmektedir. Bağlanma bozukluğunun oluşmasındaki ana sebepler arasında çocuk bakımının yeterli olmaması, ilgi eksikliği, çocuğa bakan kişilerin sürekli değişmesi ve çocuk istismarı sayılabilir.

Bağlanma bozukluğu yaşayan çocuklar çevrelerindeki insanlarla iletişime geçmekte ve duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Kendilerini terk edilmiş, yalnız, güvensiz hissederler ve insanlarla güvene dayalı ilişki geliştirmeleri zorlaşır.

Çocuklarda bağlanma bozukluğu belirtilerin oluşmasında anne babaya ya da kendisine bakan kişilere karşı duygu ve düşünceleri ifade ederken azarlanması ve geri çevrilmesi etkili olmaktadır.

Bağlanma bozukluğu genellikle çocuklarda görülmekle birlikte bazı durumlarda ergenlerde görüldüğü de olmaktadır.

Aşağıda bağlanma bozukluğu belirtileri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Bağlanma Bozukluğu Belirtileri

Bebeğin doğumundan sonraki 5-6 ay aile bireyleriyle yakınlık kurması, anne ve babasıyla bağlanması, sevildiğini ve kendini güvende hissetmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde herhangi bir nedenle yaşanabilecek ilgi eksikliği, bakıcıların sürekli değişmesi bebeğin bağ geliştirmesini engelleyebilir. Bebeklik döneminde böyle bir durumla karşı karşıya kalan çocuklar ilerleyen dönemlerde kendilerini korumaya almak adına insanlara karşı güvensiz olur ve kendini izole eder. Aşağıda bağlanma bozuklu yaşayan bebek ve çocuklarda görülen belirtileri bulabilirsiniz.

Göz temasından kaçınmak.
Kucağa gelmek istememek, kollarını anneye ya da babaya uzatmamak.
Herhangi bir hareketi gözleriyle takip etmemek.
Çekingenlik.
Gülmemek ve herhangi bir ses çıkarmamak.
eğlenceli oyunlara katılmamak.

Daha sonra 2-3 yaşında çocuklarda görülebilecek bağlanma bozukluğu belirtileri.

Sevgiyi ifade etmemek, fiziksel temastan genellikle utanmak, çekinmek.
Tanımadığı yabancılara karşı şefkat göstermek.
Yalan söylemek dışında göz temasından kaçınmak.
Sürekli sinirlilik hali. Duygu durumunu kontrol edememek.
Açıkça yalan söylemek.
Sosyal kontaktan kaçınmak ve diğerlerin iletişim kurmasını seyretmek.
Garip beslenme alışkanlıkları.

Ergenlik çağı ve sonrasına kadar devam eden bağlanma bozukluğu bu dönemlerde uyuşturucu ve uyarı madde bağımlılığı, korunmasız ve normalden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girme, alkol bağımlığı şeklinde kendini gösterebilir. Bazı ergenler kriminal davranışlar gösterebilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın