Baharatlı Yemeklerin Zararları

Baharatlı Yemeklerin Zararları

Tüm diğer gıdalarda olduğu gibi baharatlı yemekleri de kararında tüketmek vücudunuza bir zarar vermez. Ancak baharatı fazla kaçırırsanız veya düzenli olarak baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız bazı zararlarını görebilirsiniz. Özellikle “kapsaisin” adı verilen bir bileşen içeren acı biber fazla tüketildiğinde tat alma duyusunun azalmasının yanı sıra vücut ısısının artmasına ve aşırı terlemeye yol açabilir.

Baharatlı Yemekler ve Metabolizma

Yemeklerde kullanılan acı biber, pul biber, acı karabiber gibi baharatlar sadece vücut ısısını yükseltmekle kalmaz aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Son yıllarda “kilo vermek” için kullanılan popüler destek ürünleri arasında yer alan “acı biber hapının” özelliği de budur.

Çünkü metabolizma ne kadar hızlı çalışırsa yakılan kalori o oranda artar. Bunun zarardan çok yarar gibi algılandığını biliyorum ancak düzenli olarak metabolizmayı acı biber tüketerek hızlandırmak, yüksek kan basıncına, dolayısıyla kalbin zorlanmasına neden olabilir. Kan, damarlarda daha yüksek basınçla hareket ettiğinde kalbin daha tempolu çalışması gerekir ve uzun dönemde bu kalp hastalıkları riskini arttırabilecek bir durumdur.

Baharatlı Yemekler ve Sindirim Sistemi

Bazı baharatlar sindirim sistemini etkileyebilir. Fazla baharat tüketimi nedeniyle mide bulantısı, mide ağrısı, ishal ve gaz ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlığı bulunanların hastalık belirtilerinin artmaması için özellikle mideyi ve bağırsakları zorlayan baharatlardan uzak durması tavsiye edilir.

Sonuç olarak Türk mutfağında da sık kullanılan baharatlar yemekleri tatlandırmak için kullanılabilir ve aşırı miktarda tüketilmediğinde herhangi bir soruna yol açmaz. “Azı karar çoğu zarar” sözünü unutmadan, olası yan etkilerinden korunak adına aşırı tüketimden kaçınmak en güvenli yol olacaktır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın