bali-masaji-nedir

Bali Masajı Nedir, Nasıl Yapılır?

Verdiği enerji ve yenilenme hissi ile son yılların en popüler masaj türlerinden biri olan Bali masajı, Endonezya’nın Bali adasına özgü bir tekniktir. Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya’nın geleneksel tıp sistemlerine dayalı olarak geliştirilen, Batı tipi İsveç masajından esinlenilerek de tekniği zaman içinde yumuşayan Bali masajı, ayak parmaklarından saç derisine kadar vücudun her bölgesinin rahatlamasını amaçlar. Hedef ‘qi’nin, yani enerjinin tüm vücuda yayılmasıdır. Peki Bali masajı nedir? Nasıl yapılır? Bali masajının faydaları nelerdir?

Bali Masajının Kökenleri

Bali masajının kökenleri MS 600 ila 800 yıllarına dayanır. Baharat Yolu üzerinde bulunan Endonezya’ya Hinduizm ve Budizm’i getiren Çinli ve Hintli tüccarların, yerel halkı kendi masaj ritüelleri ile de tanıştırdığı sanılıyor. Uzmanlara göre, Bali adasının sakinleri bu dönemde, kendi masaj yöntemlerini Hindistan’ın Ayurveda anlayışı ve Çinlilerin teknikleri ile birleştirerek bugün Bali masajı olarak bildiğimiz teknikler bütününü oluşturdular.

Bali masajında kullanılan aromaterapik bitki yağlarının antik Hint geleneği Ayurveda’dan alındığı, akupressur ve baskı noktası tekniklerinin Çin’den geldiği sanılır. Bir zamanlar Endonezya’nın Java kentindeki saraylarda uygulanan güzellik ritüelleri de Bali masajında önemli bir yer tutar.

Bali halkının masajın faydalarından yüzlerce yıldır yararlandığı da biliniyor. Yeni doğan bebeklere bile sağlıklı olmaları için masaj yapılan Bali’de, bir zamanlar her köyde masaj uzmanı olan bir ‘köy iyileştiricisi’ bulunuyordu. Geçmişte kendisini iyi hissetmeyen kişilere, yalnızca erkekler tarafından yapılan bu masaj, bugün adanın en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi.

Bali Masajında Hangi Teknikler Kullanılır?

Bali masajında hem elle terapi hem de yağ ile aromaterapi uygulanır. Kullanılan el teknikleri diğer bazı masaj türlerinden daha serttir. Akupunkturun öncülü sayılan akupresür tekniği ile vücut meridyenler ve belli noktalara ayrılır; tespit edilen bölgelere basınç uygulanır. Masajda sert ve nazik sıvazlama, perküsyon, esnetme ve cilt germe teknikleri kullanılır. Darbeler ve baskı aracılığıyla sadece yüzeydeki kasların alt bölümlerine de nüfuz edilir.

Bali masajının kendine özgü bir özelliği de, geleneksel olarak Bali adasında üretilen iyileştirici yağların kullanılmasıdır. Bu yağların vücuda yapılan baskı ile bileşimi sonucunda kasların ve dokuların rahatlaması, lenf sisteminin uyarılması amaçlanır. Kan dolaşımının, vücuttaki oksijen miktarının ve ‘qi’nin (enerji) vücut içindeki akışının hızlandırılması hedeflenir.

Hangi Yağlar Kullanılır?

Geleneksel Bali masajında terapiyi daha etkili hale getirmek için jojoba, susam, monoi, hindistan cevizi, ylang ylang ve gül yağları kullanılır. Bu masaj türüne uygun olduğuna inanılan Endonezya’ya özgü bir diğer esansiyel yağ da frangipani yağıdır. Endonezyalılar, bu yağın insan psikolojisini düzelttiğine inanır. Bali masajı sırasında zencefil, bal, yoğurt, pirinç tozu ve bitki özlerinden yapılmış ‘boreh’ adı verilen karışımlar da vücuda uygulanır. Yağ seçenekleri ve ‘boreh’in içeriği, masaj salonları arasında değişiklik gösterebilir.

Bali Masajının Faydaları

  • Rahatlama Sağlar: Bali masajının temel hedeflerinden biri vücudun rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlamaktır. Bu masajı yaptıran kişinin hem bedenindeki kasılmaların ortadan kaybolması, hem de zihinsel olarak rahatlaması amaçlanır.
  • Kan Dolaşımını Hızlandırır: Bali masajı sayesinde vücuttaki kan dolaşımı hızlanır. Ayak parmaklarından saç tellerine kadar yayılan bu masaj, kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde kişiyi daha zinde ve enerjik hissettirir.
  • Depresyon ve Strese İyi Gelir: Yağ terapisi ile masajın bileşimi sayesinde stresi azaltır.
  • Baş ve Bel Ağrıları Azaltır: Bali masajında kullanılan akupresür tekniği sayesinde vücutta ağrıların yoğunlaştığı noktalarda rahatlama sağlanır. Bu masaj sıkışan kasları gevşetir. Aynı zamanda, boyun ve baş bölgesi üzerinde kullanılan teknikleri sayesinde baş ağrıları ile migrene iyi geldiği bilinir.
  • Uykusuzluğa İyi Gelir: Bali masajı yaptıran kişilerden en çok duyduğunuz cümle, “Sonrasında bebek gibi uyudum” olacaktır. Bu masajın sakinleştirici etkisi sayesinde uykunuz düzene girecektir. Bali masajı yetişkinlerin yanı sıra bebeklerin, çocukların ve yaşlıların da uykusuzluk sorununa iyi gelir.
  • Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: Bali masajı, lenf sistemini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır ve beyaz kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler.
  • İştah Açar: İştahsızlık sorunu yaşayanların, Bali masajının kan dolaşımını artırma etkisi sayesinde bu şikâyetten kurtulabildiği gözlemlenmiştir.
  • Adet Dönemi Sancılarını Azaltır: Düzenli yaptırılan Bali masajı, adet döneminde yoğun sancı yaşayan kadınların ağrılarını azaltır. Kan dolaşımını azaltması ve sinirleri rahatlatması sayesinde, Bali masajı adet öncesi sendromu hafif atlatmak  için idealdir.
  • Cildi Canlandırır: Bali masajında kullanılan peeling teknikleri ve aromatik yağlar sayesinde vücudunuz ölü deriden arınır. Bu yağların besleyici özelliği ile masajın kan dolaşımını artırıcı etkisinin bileşimi, cildi gözle görülür ölçüde güzelleştirir.

Bali Masajı Nasıl Yapılır?

Kendine özgü bir ritüel olan Bali masajı en geleneksel versiyonunda 2 saat kadar sürebiliyor. Bugün dünya çapındaki masaj salonlarında çoğunlukla 1 saatte tamamlanan bu masajda aşağı yukarı şu teknikler uygulanıyor:

  • Bali masajı, bitki özlerinden yapılmış bir vücut peelingi ile başlar. Masajın bu ilk aşamasında tüm vücuttaki ölü deri hücrelerinin atılması, kan dolaşımının hızlandırılması, gözeneklerin açılması ve cildin tazelenmesi amaçlanır. Bu bitkisel peeling’e ‘lulur’ adı verilir.
  • Peeling sürecinin ardından ‘boreh’ masajına geçilir. Hem aromatik yağlar, hem de kan dolaşımını hızlandırma amacıyla zencefil ve kırmızı biber içeren boreh adlı karışımla masaj yapılır. Bu sırada peeling kremi de temizlenir.
  • Boreh sonrasında ise cilde yoğun bir yoğurt maskesi sürülür. Ardından da bu maske çiçek özleri ile hazırlanan banyo suyunda temizlenir.
  • Geleneksel Bali masajında masaj yaptıran kişi banyodan sonra toksinleri atmasına yardımcı olacak bitki çayı içerek kısa bir süre dinlenir.
  • Bu sürecin ardından sıra aromaterapi ve refleksoloji masajlarına gelir. Masaj terapisti, bir saati aşkın bir süre boyunca, ayaklardan başlayıp saç derisine uzanacak şekilde tüm vücuda yağlar ile masaj yapar. Bu aşamada hangi aromaterapi yağlarını tercih edeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz.
  • Bali masajı, diğer masaj türlerinden farklı olarak ayaklara özel önem verir, masaja ayaklardan başlanır. Bunun sebebi, vücuttaki sinir uçlarının ayak tabanındaki belirli noktalardan uyarıldığı prensibine dayanan Çin geleneğidir. Bali masajında da, refleksoloji adı verilen bu yöntemle vücudun birçok noktası ayak tabanından yapılan baskı aracılığıyla uyarılıp gevşetilir.
  • Geleneksel Bali masajında, son olarak yüze de bitki özlerinden hazırlanmış nemlendirici bir maske sürülür. Balili kadınların kırışıklıkları giderdiğine inandığı bu maske ile yüz ve başın belirli bölgelerine masaj yapılır, baskı uygulanır.
  • Profesyonel Bali masajı sırasında, boreh ile yağların sürüldüğü bölgeler bir diğer bölgeye geçilirken bir bez ya da havlu ile kapatılır. Bunun sebebi, oluşabilecek termal değişikliklerin masaja olumsuz etki etmesini önlemektir.

Bali Masajı ile İlgili Videolar

Bunlara Dikkat!

  • Bali masajı yaptıran kişilerin iki önemli riski göz önünde bulundurması tavsiye edilir. Bunlardan ilki, kullanılacak esansiyel yağlara alerjiniz olup olmadığıdır. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz, yağ seçiminde dikkatli olmanız önerilir.
  • İkinci olarak, aslında her derin masaj türünde olduğu gibi, Bali masajı öncesinde sağlık durumunuzu gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Eğer masaj yaptıran kişinin bir iç hastalığı varsa, bunu masaj terapisti ile paylaşması önerilir.
Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın