Balık Yağının Saça Faydaları

Balık Yağının Saça Faydaları

Saç ürünleri markalarının tümü (aynı diğer kozmetik ürünlerde olduğu gibi) tüketicilerin kendi ürünlerinin saçları için en iyi çözüm olduğuna inanmasını ister. Aslında saçların doğal ve parlak görünmesinin, sağlıklı uzamasının nedeni genel sağlığımız ve kendimize ne kadar baktığımızla ilgilidir. Saçınız için kullanacağınız pahalı ürünlerin sağladığı etki kalıcı olmayacaktır. Balık yağı kullanarak hem daha hesaplı hem de daha kalıcı güzel saçlara kavuşabilirsiniz.

Balık Yağı Hangi Balıklardan Elde Edilir?

Balık yağı genellikle soğuk su balıklarından elde edilir. Somon, ringa, ton, sardalya, uskumru ve kılıç balığı bu balıkların önde gelenleridir.

Balık Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

DHA ve EPA omega-3 yağ asitleri başta uzamaya yardımcı olmak üzere saçlar üzerinde çok sayıda olumlu etkiye sahiptir:

Saç Dökülmesini Engeller: Balık yağının en önemli özelliklerinden biri vücuttaki kronik enflamasyona (iltihaplanma) savaş açmasıdır. Enflamasyon, hücrelerin yeterince beslenmesini ve hasarlı hücrelerin onarılmasını engelleyen bir durumdur. Olumsuz belirtileri vücudumuzun başka birçok yeri gibi saçlarımıza da yansır. Enflamasyon sonucunda folikül hücreleri zarar görür, saç derisinin yağ dengesi bozulur ve bu durum saç dökülmesine yol açabilir. Araştırmalar, kelleşmeden şikâyet eden kişilerin en az yüzde 37’sinde ciddi oranda enflamasyon tespit etmiştir.

Balık yağının içindeki omega-3 yağ asitleri ise enflamasyona son verilmesini ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böylece kan dolaşımı hızlanır, saç köklerine daha fazla besin iletilir ve saç dökülmesi ciddi oranda azalır. Altı ay boyunca düzenli olarak balık yağı tüketmenin saç dökülmesini engellediği kanıtlanmıştır.

Saçlara Parlaklık Kazandırır ve Gürleştirir: Balık yağının cildi besleme özelliği kendisini saç derisinde de gösterir. Balık yağı tüketmek, saç derisindeki sebum dengesini düzenleyerek saç köklerinin doğal ortamına kavuşmasını sağlar. Böylece kuruluk veya kepek sorunu ortadan kalkar. Sağlıklı saç kökleri ise güçlü, esnek, parlak ve hacimli saçlar demektir. Altı ay boyu balık yağı kullanan kişilerin saçlarının gürleştiği ve daha sağlıklı göründüğü tespit edilmiştir.

Saç Uzamasını Destekler: Balık yağının saçlar için en çok kullanılma sebeplerinden biri, saç uzatmaya yardımcı olmasıdır. Araştırmalar balık yağı kullanımı ile saç uzaması arasında doğrudan bir ilişki tespit edemese de, omega-3 yağ asitlerinin saç derisinde yol açtığı olumlu sonuçlar, kan dolaşımının hızlanması ve hücrelere bu sayede daha fazla besin taşınması sonucu saçların balık yağı sayesinde daha hızlı uzadığı düşünülür.

Vitamin Desteği Sağlar: Özellikle hap olarak alınan balık yağında A, D ve E vitaminleri de bulunabiliyor. A vitamini, saçların kırılma ve diğer hasarlara karşı korunması ile sebum üretiminin dengelenmesi açısından kritik önem taşır. D vitamininin saç dökülmesini azalttığı ve yeni saç foliküllerinin oluşmasına yardımcı olduğu biliniyor. Bazı balık yağlarında koruyucu olarak bulunan E vitamini ise güçlü bir antioksidandır; saçları çevredeki zararlı serbest radikallere karşı korur.

Balık Yağı Saçlar İçin Nasıl Kullanılır?

Balık Yiyin: Vücudumuzun balık yağından ve içeriğindeki omega-3 asitlerinden faydalanmasının en doğal yöntemi, haliyle balık yemektir. Uzmanlar, yeterli omega-3 yağ asitlerinin alınması için haftada birkaç defa balık tüketilmesini önerir.

Balık Yağı Kapsülleri: Balık yağını en yaygın tüketme biçimi ise kapsül yoluyla almaktır. Altı ay boyunca düzenli olarak alınan balık yağı kapsülleri, zaman içinde bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını düzenleyerek saçlarınızdaki dökülmeyi azaltacak ve hacim kazandıracaktır.

Saçlarınıza Sürün: Balık yağı, saçlara doğrudan da sürülebilir. Bu yöntem saçları hızla besleyip kökleri uyararak uzamayı desteklese de, kokusu nedeniyle fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Balık Yağı Kapsülü Nasıl Seçilir?

Piyasada çok sayıda markaya ait çok sayıda farklı balık yağı türü var. Bu durum kafa karıştırıcı olsa da, uzmanlar şu noktanın altını çiziyor: Balık yağı seçerken, DHA ve EPA omega-3 asitlerinden bol miktarda içeren ürünlere yönelmelisiniz. İyi bir balık yağında en az 180 miligram EPA, 120 miligram da DHA bulunması gerekir. Dolayısıyla, satın alacağınız ürünün içerik etiketine bu gözle bakmakta fayda var.

Balık Yağı Saça Nasıl Sürülür?

Balık yağı ağır kokusu nedeniyle genellikle saça doğrudan sürülmesi önerilen bir madde değildir. Fakat faydalarını göz önünde bulundurup kokuya burun tıkamayı göze alacak cesursanız, saçlarınız üzerindeki hızlı etkisine şaşırmanız mümkün.

Balık yağını saça doğrudan sürmenin en kolay yöntemi zeytinyağı ile karıştırmaktır. Şurup halinde bir balık yağını veya kapsülleri açarak elde edeceğiniz sıvı yağı, birebir ölçüde zeytinyağı ile karıştırın. Ardından saç diplerinize iyice yedirecek şekilde masaj yapın. Saçlarınızı bir bone ile kapatın, yarım saat bir yere değmeden bekleyip durulayın. Bu işlem sırasında kokusu hafif olan bir balık yağı tercih etmeye özen gösterin.

Balık Yağı Kokar mı?

Balık yağını saça doğrudan sürmek, ağır kokusu nedeniyle rahatsız edici olabilir. Buna rağmen bu yöntemi tercih edenlerdenseniz, balık yağını biberiye, lavanta veya limon yağı ile karıştırarak kokuyu hafifletebilirsiniz. Saçlarınızı durularken yarım limonun suyunu durulamaya suyuna katarsanız, kokuyu bir seferde giderme ihtimaliniz artar. Balık yağını saçınıza çok sıcak günlerde uygulamamanız ya da saçlarınıza ilk kurutmada çok sıcak fön tutmamanız tavsiye edilir. Zira sıcak, yağın kokusunu ortaya çıkaracaktır.

Diğer yandan, balık yağı kapsülleri kullanan kişiler arasında en yaygın şikâyet, ter kokusunun balığı andırmaya başlaması ile ağız kokusuna yol açabilen reflüdür. Bu yan etkilere maruz kalıyorsanız, öncelikle balık yağını şurup değil hap şeklinde tüketin. Ayrıca kapsülleri buzdolabında tutun ve soğukken alın.

Balık Yağı Nasıl Muhafaza Edilir?

Balık yağı şurubunu ve kapsülünün ömrünü uzatmak için buzdolabında saklamanız tavsiye edilir. Balık yağını satın alırken son kullanma tarihinin yaklaşmadığından emin olun ve bu tarih geçince tüketmekten kaçının.

Günde Ne Kadar Balık Yağı Almalıyım?

Yaş, kilo, boy ve olası hastalıklar nedeniyle günlük dozaj önerileri kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, uzmanlar günde ortalama 1 gram balık yağı takviyesi önerir.

Balık yağını aşırı miktarlarda tüketmemek gerektiğini de unutmayın. Günlük doz tavsiyesinin üzerinde tüketilmesi karın ağrısı ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa, balık yağını doktorunuza danışarak almanızda da fayda var. Öte yandan, balık yağı kapsüllerini yemekle birlikte almanız önerilir.

Balık Yağının Diğer Yararları

  • Kalp hastalıkları riskini azaltır, kan dolaşımını düzenler.
  • Balık yağı, solunum yollarındaki enflamasyonu önleyerek astım hastalarının nefes almasını kolaylaştırır.
  • Bir dizi araştırmaya göre, omega-3 yağ asitleri depresyon ve anksiyeteye iyi geldiği gibi, bazı antidepresanların etkisini de artırır.
  • Balık yağının iltihapla savaşma özelliği, artrit hastalarının ağrılarına iyi gelir.
  • Dikkat dağınıklığı sorunlarını azaltır, konsantre olmayı kolaylaştırır.
  • Görme bozukluklarına ve göz kuruluğuna iyi gelir.
  • Cilt, saç ve tırnakları besleyip güçlendirir.

Balık yağı kullanmaya başladıktan 2-4 hafta sonra olumlu etkilerini görmeye başlayabilirsiniz. Alerjik bünyesi olanlar ve diyabet hastaları balık yağı kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışmalı. Balık yağı faydaları sayfasında balık yağının kullanımı ve sağlığa faydaları hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın