baris-cicegi-bakimi

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Adı üzerinde barış çiçeği; zarif yaprakları ve beyaz çiçeğinin yaydığı huzur dolu enerji ile adının hakkını vermektedir. Onu seyretmek keyiflidir ve bulunduğu yere şık bir güzellik katar. Barış çiçeği, kapalı ortamlarda pastoral dekor yaratmak için birebirdir.

Barış çiçeği, bakımı çok zahmetli olmadığı için salon bitkisi olarak fazlaca tercih edilir. Halk arasında şekli sebebiyle yelken çiçeği olarak da bilinen bitki, Araceae (Arum) familyasından Spathiphyllum cinsindendir. Aynı cinsin yaklaşık 40 kadar türü vardır. Bazı yörelerde barış zambağıya da sokak lambası çiçeği diye de bilinmektedir. Anavatanı Filipinler olan çiçeğin bu farklı türleri, dünyada Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında, özellikle subtropikal iklim kuşağında; ayrıca Güney Afrika’da genelde yağmur ormanlarında bulunmaktadırlar. Bazı kaynaklara göre barış çiçeğinin anavatanı Venezuella ve Kolombiya’dır. Barış çiçeği ülkemize sonradan ithalat yoluyla gelmiştir. Son yıllarda ise gördüğü ilgi nedeniyle barış çiçeğinin üretimi artmıştır.

Spathiphyllum isminin anlamı; barış çiçeğinin, çiçek bölümündeki beyaz kısımdan, yani spathe isminden türetilmiştir. Eski Yunanca’ya bakacak olursak, spathe; keser, kürek, çapa, spatula gibi aletlerin metal bölümleri için kullanılan bir kelimedir. Özetle; spathiphyllum kürek ya da spatula şeklinde yapraklı bitki demek oluyor. Ayrıca spathe İngilizcede ‘gonca yaprağı’ anlamına da gelmektedir.

Barış Çiçeğinin Bakımı

Barış çiçeğinin çok tercih edilme nedenlerinden biri, bulunduğu ortama hemen uyum sağlayabilmesindendir.

Yetiştirilmesi diğer salon bitkilerine göre daha sorunsuz olan barış çiçeği, parazitlerin de pek tercih etmediği bir çiçektir. Ev koşullarında barış çiçeğine bakarken, sıcaklığa ve cereyanlı havaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 12 derecenin altında ve 22 derecenin üzerinde olmamalıdır.

Özellikle karanlık, gölge ve yarı gölge ortamları seven bir bitkidir. Aydınlık ve çok fazla güneşin olduğu yerlerde yetişmesi olumsuz etkilenebilmektedir. Kısaca ev veya ofiste gölge alanlarda bulunması en idealidir. Çoğunlukla çiçeklerin doğasına has güneş görme ihtiyacından farklı olarak, gölge ortamları seven barış çiçeği, kapalı alanlarda da bu yüzden fazlaca tercih edilmektedir. Bu özelliği sebebiyle barış çiçeğinin ömrü uzundur. Bu bitkinin bulunduğu ortamda hava akımı oldukça az seviyede olmalıdır. Aynı şekilde kış mevsiminde kaloriferlerin çalışmasıyla oluşan kuru hava ortamı da sakıncalıdır. Kuru havanın olumsuz etkilerini azaltmak için toprak sulamasına ek olarak yaprak nemlendirmesini yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Bu şekilde yapraklarda kuru hava yüzünden oluşan halka şeklinde kararmalar engellenebilir.

Buna ek olarak cereyanlı havada da yaprak kararması oluşmaktadır.

Her ne kadar güneşe ihtiyaç duymasa da yapraklarının güzelliği biraz da güneş alabilmesine bağlıdır. Yeteri kadar güneş alması gerekmektedir. Öğle vaktinde direk olarak gelen güneş bu bitki için tehlikelidir. Bu gibi durumlarda yapraklar yıpranmaktadır. Barış çiçeğinin bulunduğu ortamın ısısı yükselirse, nem oranı da yükselmelidir ki sağlıklı gelişimi devam etsin.

Barış Çiçeği Çok Sulanırsa Ne olur?

Çok aşırı sıcak havalarda, bitki zarar görmesin diye aşırı sulama yapılmamalıdır. Bu gibi hatalar, bitkide kök çürümesine ve yaprak kararmasına sebep olabilir. Aşırı sudan barış çiçeğinin tamamen ölmesi ihtimali de vardır. Haftanın aynı günleri, toprağı yalnızca nemlendirecek kadar sulama yapılması yeterlidir. Bu da orta boy bir saksı için bir su bardağı su demektir. Uygun mevsimlerde haftanın sadece 1 günü düzenli sulama yapmak idealdir. Böylece sulamadan kaynaklı bir tehlikenin önüne geçmiş olunur. Sıcaklık arttıkça sulama miktarı da az miktarda artabilir. Barış çiçeğine altı delik bir saksı kullanılmalıdır ve sulama sırasında saksı tabağına akan su mutlaka dökülmelidir. Böylece bitki, aşırı sulu olmaktan kurtulur.

Aşırı sulama yüzünden oluşan yaprak kararmasını iyileştirmek için, saksının boyutu ufaksa kuru toprakla yenilemek iyi bir çözüm olacaktır.

Barış Çiçeği Az Sulanırsa Ne olur?

Çok sulamanın zararlarının yanı sıra az sulandığı takdirde çiçeğin yaprakları aşağıya sarkar. Bu, bitkinin suya ihtiyacı olduğunu anlamına gelmektedir.

Barış çiçeğinin sulama suyunun dinlenmiş – oda ısısında olan bir su olması gerekir. Musluktan alınan serin su ya da dinlenmemiş ılık su, olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir.

Barış çiçeği Kasım ve Nisan aylarında daha az sulanmaya ihtiyaç duymaktadır. Aynı şekilde bitki besinine ihtiyacı da bu dönemlerde azalmaktadır. Çünkü kış mevsiminde gelişimi yavaşlamaktadır. Yaz mevsiminde, baharın gelişiyle beraber barış çiçeğinin yaşamsal faaliyetlerinde hareketlilik başlar. Daha çok gübreye ve bakıma ihtiyacı olur. Yapraklanması artar.

Neden Spreye İhtiyacınız Var?

Bir subtropikal bitkisi olan barış çiçeğinin, nemli havaları sevmesi kaçınılmazdır. Evinizde bulunduracağınız bir spreyleme şişesi ile iklimsel değişikliklere göre yaprakları nemlendirmek, çiçeğinizin size daha güzel açmasını sağlayacaktır.

Çiçeklenmesi Nasıldır?

Bu zarif bitki, yılın her zamanı çiçek açmamaktadır. Barış çiçeğinin çiçeklenmesi hakkında görüşler çeşitlidir. Kesin bir çiçeklenme tarihi bulunmamakla beraber ilkbaharda mutlaka çiçek açtığı söylenebilir. Genel olarak bilinen; Mart ve Eylül ayları arasında olan dönemde çiçeklenme sürecini yaşadığıdır. Bir diğer görüşe göre; barış çiçeği, yaz mevsiminin en sıcak günleri ve kış mevsiminin en sert günlerinde çiçek açmaz. Elbette nemi seven çiçeğin, çiçek açması için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ufak bir olasılık da olsa yaz mevsiminde de çiçeklendiği görülebilir.

Daha çok çiçek vermesi için barış çiçeğinin farklı türleri de türetilmiştir. Bu türler daha çok güneşe ihtiyaç duymaktadır.

Barış Çiçeği Nasıl bir Toprak İster?

Diğer kapalı ortam bitkilerindeki gibi barış çiçeğinde de ideal olan toprak; içerisinde herhangi bir parazit – zararlı bulunmayan, azot – fosfor – potasyum – magnezyum yönünden zengin, geçirgen, içerisinde bolca torfolan bir yapıda olmalıdır. Marketlerde, çiçekçilerde salon tipi bitkiler için hazır satılan ambalajlı topraklar uygundur. İçerisinde beşte bir oranında ponza taşı karıştırılması iyi olacaktır. Yıkanan toprakların yüzeyinde tuzlanma ile karşılaşabilirsiniz. Bu bölüm topraktan uzaklaştırılmalı, üzeri yeni toprakla tamamlanmalıdır.

Barış Çiçeğinin Budanması

Diğer bitkilerle kıyaslandığında barış çiçeğinin, budanması söz konusu değildir. Ancak yine de bitkinin gelişimi yolundaysa, mevsimsel olarak sararan yapraklarını dikkatlice kesebilirsiniz.

Nasıl Çoğaltılır?

Barış çiçeğinin çoğaltılması fazla zahmet gerektirmemektedir. Bitkinin kenar yumruları içinde en olgunlaşmış olanı seçiniz ve ayırınız. Yumruyu, kök geliştirici sıvıya batırdıktan sonra, yeni saksıya yerleştirip topraklamaya başlayınız. Kök boğumunu örtmeyecek şekilde topraklama yapılması yeterlidir. Bundan sonraki aşamada sulama ve gereken bakım yapılabilir. Besin takviyesi yapmak için erkendir. Bu süreçte bitki toprakta mevcut olan besinlerden yararlanacaktır.

Besin Takviyesi Nasıl Olmalıdır?

Barış çiçeğine dinlendirme zamanında besin takviyesi verilmemelidir. Bunun dışındaki süreçte her dört sulamada bir besin vermek yeterlidir.

Olası Sorunlar:

Yaprakları kıvrılmaya başladıysa,fotosentezle ilgili bir sorun olabilir. Daha fazla güneş ışığına ihtiyacı vardır.

Eğer yapraklar solgunsa azot eksikliğinden şüphelenilmelidir.

Çiçek renklerinde canlılık yoksa fosfor eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Hiçbir neden olmadan cansızlaşırsa, bitkinin kökleriyle ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Barış Çiçeğinin İnsan Sağlığını Büyük Faydası

Barış çiçeğinin, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘faydalı bitkiler’ listesine alındığını da söylemek lazım.

Günümüzde, hepimiz şehir hayatının gerektirdiği üzere çalışırken de eğlenirken ve hatta dinlenirken bile kapalı ortamlarda bulunuyoruz. Bir evde ya da ofiste binlerce sayıda toksik (zehirli) duman salgılayan kimyasal kaynaklar bulunuyor. Kapalı alanlarda böylesi sağlıksız bir hava solurken, NASA çarenin doğada olduğunu söylüyor. Çare doğa, ama nasıl?

NASA, evlerimizde ya da ofislerimizde yetiştirdiğimiz bazı bitkiler sayesinde havadaki zararlı toksinlerin yüzde 85 oranında azalabildiğini açıklıyor. Bu rakam sizce de düşündürücü değil mi? Üstelik bu ev bitkileri bu işlemi sadece 24 saatte tamamlıyorlar. Barış çiçeği de bu faydalı bitkilerden biridir. Sadece evde barış çiçeği bulundurarak, dünyadaki en iyi on hava temizleyicilerinden birine sahip oluyorsunuz. Sırf bu sebepten bile, yaşadığımız alanlarda barış çiçeği yetiştirmeye değer.

Barış Çiçeğinin Fiziksel Özellikleri

Gösterişli yaprakları, kadifemsi beyaz çiçeğiyle, barış çiçeği oldukça şık bir bitkidir. Barış çiçeğinin gövdesi yavaş gelişmektedir. Genelde birkaç santimden sonrası rizom şeklinde uzamaktadır. Yaprakları önce açık yeşil rengindedir ve daha sonra koyulaşmaya başlar. Yaprak büyüklükleri 10 ya da 15 santimetreye kadardır. Çiçekleri ise en fazla 10 santimetre olmaktadır. Barış çiçeğinin daha büyük saksılarda yetişen, yaprakları yaklaşık 40 ya da 50 santimetreye kadar büyüyebilen türleri de mevcuttur. Bu tür spatifilyumların daha büyük çiçekleri olduğu gibi daha kalın yaprakları vardır. Barış çiçeği türü ne olursa olsun, bakım şartları aynıdırYapraklarının boğum araları çok kısadır, hatta hiç yok dersek abartı bir ifade olmaz. Bitki yaşlanırken, yıllar içerisinde gövdesi kalınlaşarak 10 santimetre veya çok az daha anca gelişebilir. Barış çiçeğinin gövdesi tamamen yapraklardan ve sapından oluşmaktadır. Genel anlamda görüntüsü sık dalları olan bir ağacı hatırlatmaktadır. Barış çiçeği oldukça hassastır. Yer değişikliğinde, hemen yaprakları sararır ve görüntüsü bozulur. Ayrıca köklerinin rahatsız edilmesini de sevmemektedir. Çiçeği, önce sarılı bir haldedir. Daha sonra zaman içerisinde açılır, beyazlaşır ve çiçeği tek bir taç yaprağı andırır.

Barış çiçeğinin çiçek rengi genelde beyazdır ancak krem, fıstık yeşili gibi renklerde olması da mümkündür. Çiçeğin taç yapraklarının ilk çıkışı, her zaman açık yeşildir.Daha sonra rengi açılarak beyaza döner. Çiçeğinin içerisinde, mısıra benzeyen polen yeri vardır.Barış çiçeği kazık köklü bir bitkidir ve yan kökleri toprak yüzeyini sıkı bir şekilde kaplayabilmektedir.

Görsel: plantsrescue

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın