Basur Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basur Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çoğu basur ameliyat gerektirmez ancak ilerlemiş ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen basur için ameliyat seçeneği düşünülebilir. Basur ameliyatı öncesinde tüm bitkisel tedavi yöntemlerinin, reçeteli ve reçetesiz olarak satılan basur kremlerinin ve evde uygulanan diğer tedavi yöntemlerinin denenmesi önerilmektedir. Ayrıca basurun ilerlemesi ile yakından ilgili olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, basurun ameliyatsız tedavisi açısından kritik önem taşımaktadır.

Doktorunuz muayene sırasında basur memelerini inceleyerek ve size kanama sıklığını, ağrıların şiddetini ve hayatınız da yarattığı diğer olumsuz etkilerini sorarak ameliyata gerek olup olmadığına karar verecektir.

Basur Neden olur?

Basurun ana nedeni rektal bölgede bulunan damarların şişmesi ve normalden daha fazla büyümesidir. Bu durum çoğunlukla bölgedeki damarların fazla baskıya maruz kalması neticesinde oluşur. Bu baskı uzun süreler oturma, gebelik ve tuvalete çıkarken zorlanma gibi durumlarda artabilir. Ancak her insanda basur oluşmaz ve basurun neden bazı insanlarda görüldüğü bazılarında ise görülmediğinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Basur nedenleri arasında şu faktörleri sayabiliriz; genetik özellikler, yaş alma (50 yaş üzerinde basurun görülme oranı %50’dir), kronik ishal veya kabızlık, kalıtımsal özellikler, hamilelik ve sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıklar.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Dış basur elle hissedilebildiği için teşhisi kolayca konulabilir. Dış ve iç basurun diğer belirtileri ise şu şekildedir; tuvalete çıktığınızda kanama, anal bölgede kaşıntı, otururken yaşanan ağrılar. Basur neden olduğu kanamayı tuvalet kağıdında, dışkını üzerinde ya da iç çamaşırınız da görebilirsiniz.

Dış Basur Ameliyatı

Dış basur genellikle evde uygulanan tedavi yöntemlerine ve kremlere olumlu tepki verdiği için belirtileri ameliyata gerek kalmadan giderilebilir. Bu nedenle dış basur ameliyatı iç basur ameliyatından daha az uygulanan bir operasyondur. Ancak dış basur memeleri çok büyüdüyse ve verdiği rahatsızlık nedeniyle oturup kalkmada dahi zorluk yaşıyorsanız cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca dış basura krem, yağ ve merhem uygulaması daha kolay olduğu için gelişimi yavaşlatılabilir ve belirtileri kontrol altına alınabilir.

İç Basur Ameliyatı

Küçük iç basur için doktorunuz ilaç tedavisi ve özel bir beslenme programı önerebilir. Büyüyen ve diğer tedavi yöntemleriyle geçmeyen basur içinse ameliyat bir seçenek olarak görülebilir.

Hemoroidektomi (Basur Ameliyatı)

Basur ameliyatı olan “hemoroidektomi” genel ya da sınırlı uyuşturma ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Ameliyat sırasında basurlu bölge bağlanarak kanama önlenir. Daha sonra basura neden olan damarlar cerrah tarafından alınır. Basurun alınmasında neşter veya lazer kullanılabilir. Hasta basur ameliyatından sonra genellikle aynı gün taburcu edilmektedir.

Basur Ameliyatından Sonra Bakım

Basur ameliyatı yapıldıktan sonra bir süre anestezinin etkisi devam eder. Ameliyat sonrası ağrıları hafifletmek için bölgeye lokal anestezi yapılarak bu ağrılar 6-12 saat geciktirilebilir. Hastaneden çıktıktan sonra lokal anestezinin etkisi devam ederken bölgede meydana gelen ödem yüzünden idrara çıkma sorunu görülebilir. Ödem bölgede bulunan dokularda meydana gelen şişlikler nedeniyle oluşmaktadır. Diğer bir nedeni de pelvik kaslarda meydana gelen kasılmalardır.

Basur ameliyatı sonrası araç kullanmanız mümkün olmayacağı için bir arkadaşınızdan sizi eve götürmesi için yardım alabilirsiniz.

Basur ameliyatı sonrası bir süre ağrı görülmesi normaldir. Doktorunuz bu ağrıları hafifletmek için ağrı kesici reçete edebilir. Yine ameliyattan sonra bir kaç gün, özellikle tuvalete çıktıktan sonra kanama görülebilir. Bu hassas dönemde sindirim sistemini zorlamamak ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak için sıvı gıdalarla beslenmeniz önerilir. Ayrıca sade pirinç, muz, kızarmış sade tost ekmeği gibi sinirimi kolay yiyecekler tüketebilirsiniz. Doktorunuz yemeniz ve yememeniz gerekenler hakkında sizi bilgilendirecektir.

  • Tuvalete çıkarken yaşanan ağrıları hafifletmek için bölgeye uyuşturucu etkisi bulunan kremler sürebilirsiniz.
  • Ameliyat bölgesi çok şiştiyse ve ağrıyorsa soğuk kompres yapabilirsiniz. Ayrıca sıcak suya oturmak hem şişliği azaltır hem de ağrıları hafifletir.
  • Bazı doktorlar basur ameliyatı sonrası bölgenin iltihaplanmaması için antibiyotik kullanımı önermektedir.
  • Basur ameliyatından sonra dışkıyı yumuşatmak için doktor önerisiyle bazı sindirim ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Ameliyattan 2-3 sonra kontrol muayenesi yapılır. Bu muayene sırasında doktorunuz şikayetlerinizi sorar ve şikayetlerinize göre uygun ilaç reçete edebilir.

Basur Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Çok büyüyen iç basur vakalarında
  • Evde tedavi yöntemlerine, reçeteli reçetesiz ilaçlara olumlu yanıt vermeyen basur durumlarında
  • Normal hayatı etkileyecek kadar büyümüş dış basur durumunda
  • Cerrahi olmayan diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığı durumlarda basur ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat Basur İçin Kesin Çözüm mü?

Ameliyat sonrası basur şikayetleri büyük oranda ortadan kalkar. Ancak sadece ameliyata güvenip basura yol açan beslenme alışkanlıklarınıza ve yaşam tarzınıza devam ederseniz tekrar oluşabilir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse ameliyat olan 100 basur hastasından 5’i tekrar basur tedavisine ihtiyaç duymaktadır. Yani ameliyat olsanız dahi beslenmenizi düzenlemeli ve sindirimi zor, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmalısınız.

Basur İçin Diğer Tedavi Yöntemleri

Basur tedavisinde ameliyat seçeneği dışında bazı diğer tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. “Skleroterapi” uygulamasında basur bulunan bölgeye iğneyle müdahale edilerek şişlik alınır. Diğer bir yöntemde ise şişen damarlara doğru olan kan akışını azaltmak için lastik bantlar kullanılmaktadır. Yine damarlardaki şişliği almak için kullanılan bir diğer uygulama sıcak veya likit nitrojen ile dondurma yöntemidir.

Ameliyatın Riski Var mı?

Basur ameliyatı genel olarak risksiz bir operasyondur ancak ameliyat sonrası kanama görülebilir. Ameliyat sonrası görülebilecek diğer durumları şöyle sıralayabiliriz; anal bölgede kanama, ameliyat bölgesinde kan toplanması, ameliyat bölgesinde enfeksiyon, anal kanalda dışkı birikimi.

Basur ameliyatının başarısı sizin kendinize ne kadar dikkat ettiğinizle yakından ilgilidir. Basurun tekrar etmemesi için kendinize özel bir beslenme programı oluşturmalı ve kabızlığa neden olan gıdaları bir kenara not ederek bu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Basur ameliyatı adı üstünde “cerrahi” bir operasyondur ve belirli riskler içermektedir. Bu nedenle hemen ameliyat olmak yerine basurun nedenleri ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik ne gibi değişiklikler yapabileceğinizi düşünerek bu değişiklikleri uygulamaya yönelmeniz daha doğru olacaktır. Lazerli basur tedavisi genellikle “basurun acısız tedavisi” olarak tanıtılmakla birlikte gerçekte ağrı oluşmayacağının ve bu operasyonun risksiz olduğunun bir garantisi yoktur.

Kaynaklar

, ,

Basur Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. taylan 25 Mayıs 2014 #

    Hocam ben 5 gün önce acık anal fisur ve hemoroid ameliyatı oldum ameliyat sonrası makatımın büyük bir bölümünde ödem oluştu ve tuvaletimi yaparken aşırı derecede ağrı çekiyorum. Sonrasında oturma banyosu yaptığım halde ağrılar daha da artıyor. Ağrı kesici iğne yaptırdıktan sonra rahatlıyorum idrara öyle çıkabiliyorum. Bu durum beni olumsuz etkiliyor bana öneriniz ne olur şimdiden teşekkürler.

  2. uğur demir 05 Temmuz 2017 #

    Ben de ağrı çekiyorum ama ben 9 ay önce ameliyat oldum, şu an başka hastaneye gittim tekrar ameliyata alacaklar, o iç taraftaki şişkinliğe bakacaklar ve ameliyaat ile alacaklar.

Bir cevap yazın