Bebeklerde Egzama Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Egzama Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde, genellikle ilk aylarda egzama cildin bazı bölgelerinde, yamalar halinde kırmızı, hafif kabuklu ve biraz da nasıra benzeyen şekilde görülebilir. Bebeklerde egzama sık görülen bir cilt sorunu (yaklaşık olan %10-%15 arasında) olmakla birlikte tedavisi çok kolaydır. Vücudun her yerinde oluşabileceği gibi genellikle yanak, kol ve bacakların eklem kısımlarında ortaya çıkar.

Yetişkin ya da bebeklerde görülen bir cilt sorunu olan egzamanın esas nedeni kesin olarak bilinmese de bazı sabunların, kozmetik kremlerin, alerjilerin, deterjanların sıcak, stres ve terlemeyle birleşmesinin egzamayı arttıran bir ortam sağladığı biliniyor. Ayrıca kalıtımsal özellikler bebeklerde egzama oluşmasının ana nedenleri arasında. Anne veya babada egzama varsa bunun bebekte görülme olasılığı yüksek. Eğer her iki ebeveynde de egzama bulunuyorsa bebekte egzama oluşması ihtimali %50 olarak gösteriliyor.

Bebeklerde görülen egzama çoğunlukla okul çağına gelmeden önce kendiliğinden ortadan kalkmakta. Yine de bazı çocuklar egzamayı ergenlik dönemine taşır ve cildin hassasiyeti yıllar boyunca devam edebilir.

Egzaması olan bir bebekte kaşınmayı ve egzamanın yayılmasını arttıracak faktörleri şöyle sıralayabiliriz;

Kuru Cilt: Bu genellikle cildin ihtiyaç duyduğu nemi alamamasından kaynaklanan bir durumdur.

Özellikle kış aylarında ev içinde bulunan ısıtma sistemlerinin havayı kurutması sonucu bebeklerin hassas cildi kurumaya meyilli olur.

Cildin kuru olması egzama bulunan bölgelerde daha fazla kaşıntıya yol açar.

Tahriş Ediciler: Batan yün giysiler, parfümlü bakım kremleri, sabunlar, çamaşır deterjanları gibi içeriğinde özellikle hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara yol açabilecek kimyasallar bulunan ürünler kullanmaktan kaçının.

Stres: Herkeste olduğu gibi bebek ve çocuklarda da zaman zaman stres seviyeleri yükselebilir. Stresin artması kaşıntı gibi egzama belirtilerini tetikleyici bir durumdur.

Sıcak ve Terleme: Sıcak bir ortam ve terleme egzama bulunan bölgelerin kaşınmasını arttırır.

Alerji: Hala uzmanlar arasında bir tartışma konusu da olsa bazı gıda alerjilerinin egzama arttırıcı olduğu yönünde araştırmalar var. Bazı uzmanlar çocukların beslenmesinden inek sütü, fıstık, yumurta ve narenciyeyi çıkartarak egzama belirtilerinin azaltılabileceğini söylüyor.

Bebeklerde Egzama Tedavisi

Özellikle hafif ve orta dereceli egzama görülen bebeklerde cilt temizliği ve bakımını düzenli olarak yapmak belirtileri epey azaltır. Günlük bakımda aşağıdaki ürün ve yöntemleri kullanarak bebeğin kaşıntı ve kızarıklıklarını hafifletmeniz mümkün.

Nemlendiriciler: Kokusuz, hassas bebek cildine uygun ve bulabiliyorsanız organik nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Banyodan hemen sonra sürebilirsiniz.

Ilık Banyo: Eğer kaşıntılar arttıysa ılık bir banyo cildi rahatlatarak kaşıntıyı azaltabilir. Antihistamin gibi alerjiye karşı ilaçları kullanmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Krem ve Merhemler: Hidrokortizon içeren krem ve merhemler cildin kızarıklığını azaltabilir. Yine bu kremlerin kullanımı için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Egzama yukarıdaki yöntemlerle hafifletilemeyecek kadar ilerlemişse ultraviyole ışık tedavisi ve iltihaplanan bölgeler için antibiyotik tedavisi kullanılabilir.

Bebeklerde Görülen Egzama İçin Evde Yapılabilecekler

Öncelikle bebeğinizin egzama bulunan bölgeyi kaşımasına engel olmalısınız. Kaşımak cildin daha fazla tahriş olmasına ve kanamasına yol açacaktır. Bebeğinizin tırnaklarını sık sık kesin. Kaşımaya karşı bebek eldiveni diğer bir alternatif. Eldiven yoksa uzun bir çorap kullanabilirsiniz.

Giydirdiğiniz kıyafetlerin çok sıkı olmamasına ve pamuk gibi doğal malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edin. Yeni aldığınız kıyafetleri giydirmeden önce mutlaka yıkayın.

Bebeğinizi banyodan çıkardıktan sonra nemlendiriciyi henüz cildi ıslakken sürün.

Sabunu bebeğinizin sadece kirlenen bölgelerinde (eller, genital bölge, ayaklar gibi) kullanın. Vücudun geri kalanını suyla temizleyebilirsiniz.

Parfüm içeren temizlik ürünleri ve deterjanlar hassas ciltler için uygun olmayabilir.

Çok kat kat giydirmeyin ve vücudunun aşırı terlemesine engel olun.

Bebeklerde Egzama Tedavisi İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Bebeğinizde egzama olduğuna kendiniz karar vermek yerine belirtileri gördüğünüzde bir doktora gidip profesyonel bir teşhis konmasını sağlamak en doğrusu olacaktır. Böylece hem sizin zihninizi meşgul eden bir durum olmaktan çıkar hem de egzamayla daha sağlıklı mücadele edebilirsiniz.

Egzama teşhisi konulursa doktorunuzun vereceği kremleri belirtildiği gibi kullanır ve evde bakımı düzenli olarak yaparsanız bebeğiniz bu dönemi hafif olarak atlatacaktır. Hidrokortizon kremler işe yaramazsa doktorunuz reçeteli merhemler verebilir.

Egzama üzerinde açık kahve bir kabuk ya da irin dolu kabarcıklar görülürse bu bakteri enfeksiyonuna işaret eder ve antibiyotik tedavisi kullanılır.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bebeklerde Egzama Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Baby Silk 10 Temmuz 2014 #

    Çok güzel bir yazı. Yazıda da belirtildiği üzere bebekler de tahriş ve egzama gibi hastalıklar gözlemlendiğin de bebeğinize hava aldırabilecek giysiler tercih edilmelidir. Saf ipekten ürettiğimiz bebek giysilerimiz; hava alan yapısı sayesinde ipek giysi nemi 3 te 1 oran da çeker ve bebeğiniz nemi hissetmeden nem havaya karışır. Dolayısıyla bebeğinizin uykusu nemden dolayı bölünmez. İpek giysi bebeğinizin hassas tenini yazın serin kışın ılık tutar. İpekten üretilen giysi yumuşacık olduğundan dolayı bebeğiniz de ikinci ten görevi görür ve bebeğinizi rahatsız etmez.

Bir cevap yazın