Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye, Rosmarinus officinalis ballıbabalıgiller (Lamiaceae) ailesinin, iğneye bener yapraklara sahip, her zaman yeşil rengini koruyan bir bitki çeşididir. İnce yaprakları, mor çiçekleri bulunur. Çalı görünümüne sahiptir. Özellikle, Akdeniz çevresinde daha yaygın olarak yetiştirilir. Genç sürgünleri baharat olarak, bitkinin kendisiyse süs olarak kullnımdadır.

Bu bitkininin yağı, cilt bakımında çok etkilidir. Derin temizlik sağladığından ve anti bakteriyel olduğundan, biberiye yağı mikrop kırıcı olarak da işlev görür. Birçok hastalığın ilacında da kullanılan biberiye, yağı sayesinde kilo verdiren, selüliti azaltan, yaraları iyileştiren mucizevi bir bitkidir.

Biberiye yağı saç uzatmaya olumlu etkisiyle farklı kültürlerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca biberiye yağının kelliği ve saç dökülmesini yavaşlattığına, yeni saç çıkarmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Biberiye yağı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak da kullanılmaktadır.

Biberiye Yağının Kullanımı

Biberiye yağının en yaygın kullanımı masaj yapılarak uygulanması ve soluma yoludur. Güçlü bir yağ olduğundan ağızdan alınmaması önerilir. Zira, zehirleyebilir. Zaten yağın faydaları da, genellikle harici kullanım sonucu elde edilen faydalardır.

Biberiye yağından hangi alanda randıman alınmak isteniyorsa, ona özel bir kullanım reçetesi vardır. Aşağıda, çeşitli alanlarda biberiye yağının nasıl kullanıldığı hakkında bilgi edinebilirsiniz:

Bölgesel zayıflama için: Göbek ve basen eritmek için birebir olan biberiye yağı, yazın ince giysiler giyildiğinde, özellikle de yazın kadın ve erkeklerin bikini ve mayo içinde istedikleri gibi görünmeleri için çok etkilidir. Karnı inceltmek amacıyla yapılan egzersizlere biberiye çayı kürü eklenebilir. Veyahut, biberiye yağı karna ve selülitli bölgeye masaj yapılarak sürülebilir. Hem metabolizmayı hızlandırır hem de hızlı şekilde yağ yakar. Bölgesel zayıflamanın gerçekleştirileceği bölgeye iyice sürülüp masaj yapılarak yedirilmelidir. Masaj süresi ne kadar uzun olursa, fayda o kadar artar. 5-10 dakika arası idealdir. Eğer gece vaktinde uygulanacaksa, sürülen bölge streçle sarılabilir. Böylece, biberiye yağı vücut tarafından daha daha iyi emilir. Haftada 2-3 kez uygulanabilir. Fazlası zararlı olabilir, zira cildin nefes alması gerekecektir. Bu kür, yürüyüş ve egzersizle desteklenirse, bir de yanında bol su içilirse daha etkili olacaktır. Terleme ve tuvalete çıkış sayısı ne kadar artarsa o kadar iyidir. Aynı zamanda, uygulama yapılan bölgeye banyo esnasında lif ile masaj da yapılabilir.

Düşük kan basıncını yükseltmek için: 15 damla biberiye yağı, 10 damla limon ile karıştırılır. Karışıma, 10 damla greyfurt da eklenir. Karışım, 2-3 damla halinde, soğuk banyo suyuna veyahut duş jeline eklenir. Karışım, yorgunluk halinde, ağrıyan ayaklara veya ağrılı bölgelere sürülebilir.

Kas tutulmaları için: 5 damla biberiye yağı 10 damla ardıç yağına karıştırılır. Karışıma 10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı da eklenir. Karışım 100 ml badem yağı ile tamamlanır ve sorunlu bölgeye masaj yapılarak sürülür.

Romatizma için: Artritis ve gut problemleri için de biberiye yağı içeren bir kür kullanılabilir. 10 damla biberiye yağına 3 damla oregano eklenir. Ayrıca 5 damla ardıç yağı, 5 damla majoran, 10 damla papatya yağı ve 2 damla karanfil yağı da eklendiğinde, karışım son olarak 100 ml badem yağı ile karıştırılır ve sorunlu bölgeye uygulanır.

Balgam sökmek için: Balgamın fazla olduğu durumlarda, 3 damla biberiye yağına, 3 damla manuka eklenir ve günde 3 kez solunum yoluyla alınır.

Vücut savunmasını güçlendirmek için: Vücudu güçlendirmek amacıyla, günde 1 veya 2 kez, 1 damla teebauma, 1 yemek kaşığı propolis ve birkaç damla biberiye yağı eklenip sürülebilir.

Hafızanın güçlenmesi için: Koku, görme, konuşma gibi zayıflıkları ortadan kaldırmak için, 3-4 damla biberiye yağı, 200 ml’lik suya eklenir ve bir koku lambasının üzerine damlatılabilir. Solundukça fayda gösterecektir.

Serinleme banyosu için: Banyoya 3 yemek kaşığı deniz tuzu ve 5 damla limon yağı eklenir. Karışıma bir de 3 damla biberiye yağı eklenirse, duşta ferahlık sağlanır.

Yağlı saçların yağını azaltmak için: Sert yağ giderme bakımları, alkol içerikli saç bakım ürünleri ve yağ giderici kimyevi şampuanlar saça zarar verebilir. İyi bakılmayan saç derisi, talk üretimi için sürekli olarak uyarılır ve daha çok yağlanır. Bunun için çok yumuşak şampuanlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda, çok yağlı etler, baharatlı kızartmalar ve tatlılar az tüketilmelidir. Saçlar, gerektiği gibi yumuşak şekilde ve masaj yapılarak yıkanıp durulanmalıdır. Her yıkama sonrası bitkisel karışımlı sularla saça masaj yapılırsa saçların bakımı çok sağlıklı şekilde yapılmış olur. Bunun için, biberiye yağından da faydalanılabilir. Bir çay kaşığı kekik yağına, bir çay kaşığı biberiye yağı karıştırılır. Bu karışıma, yarım litre su da eklenip 10 dakika boyunca dinlendirilir. Karışım, ılık şekilde saçlara sürülüp saçlar durulanır. Koyu renkli saça sahip olanlar, bu işlemden sonra saçlarını bir daha yıkamayabilir. Saçı açık renkli olanların 1 litre suya yarım çay bardağı kadar sirke eklemesi ve bu karışımla saçlarını yıkamaları daha iyi olur.

Saçkıranı önlemek için: Saçkıranı gidermek için, saça sarımsak sürülmesi haricinde, biberiye yağı, lavanta yağı, kekik yağı gibi uçucu yağların da etkili olduğu bilinir. Bu yağlar saça, saç derisine masaj yapılarak sürülürse olumlu sonuç alınır. Burada unutulmaması gereken, bu kürün her saçkıran hastasına aynı şekilde etki etmeyeceğidir. Saçkıran sorununa sahip olanlar, bir cilt doktoruna müracaat ederek tedavi uygulamalıdır.

Selüliti engellemek için: Aşağıdaki malzemeler karıştırılarak selülitli bölgeye sürülürse, üzerine de duş sırasında lifle masaj yapılırsa selülite karşı çok etkili olacaktır.

  • 10 damla biberiye yağı
  • 10 damla servi yağı
  • 20 damla altıntop yağı
  • 20 damla susam yağı
  • 100 ml su

Biberiye Yağı Saçlarda Nasıl Kullanılır?

Basit bir uygulama için biberiye yağını kullanmakta olduğunuz şampuan, krem gibi saç ürünlerinin içine ekleyebilirsiniz. Orta büyüklükte bir şampuan için 10-15 damla biberiye yağı yeterli olacaktır. Yağı maske olarak kullanmak isterseniz mutlaka badem yağı, badem yağı, zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırın. Örnek olarak 4 ölçü taşıyıcı yağa 1 ölçü biberiye yağı karıştırabilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız bu karışımı kullanarak parmak uçlarınızla saç derinize masaj yapın sürün ve 20-30 dakika beklettikten sonra normal şekilde yıkayın.

Biberiye Yağı Solunum Yolunda Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağı iyi bir balgam söktürücüdür ve ciğerleri açar. Ayrıca kronik bronşit ve astım belirtilerini hafifletmek, sinüsleri açmak ve burun akıntısını gidermek için kullanabilirsiniz. Tüm bunlar için bir tencereye 5-6 bardak su koyup kaynatın. Ateşin üzerinden aldıktan sonra içine 10-15 damla biberiye yağı damlatın ve başınızın üstüne havlu koyarak buharı soluyun. Su iyice soğuyana kadar devam edebilirsiniz.

Biberiye Yağı Konsantrasyon İçin Nasıl Kullanılır?

Bitki uzmanları biberiye yağı kokusunun konsantrasyonu arttırmak, yaratıcılığı ve hafızayı güçlendirmek ve zihin açıklığı sağlamak için oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle uzun süreler bilgisayar başında çalışanlara ya da sınavlara hazırlanan öğrencilere bu özellikleri ile biberiye yağı tavsiye edilmekte. Biberiye yağını küçük bir şişeye koyarak ara ara koklayabilirsiniz. Ya da küçük bir çay poşeti benzeri delikli poşeti tuz ile doldurduktan sonra içine bir kaç damla biberiye yağı ekleyebilirsiniz. Tuz biberiyenin kokusunu korur.

Biberiye yağının yan etkileri / Önemli: Biberiye yağı uçucu bir yağdır. Hamilelerin, epilepsi hastalarının ve yüksek tansiyona sahip kimselerin doktor kontrolü altında kullanması tavsiye edilir. Özellikle cilde uygulanacaksa, hassas cilde sahip kişiler muhakkak cilt doktoruna başvurmalıdır. Bu gibi yağlar, tatlı badem yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile veya suyla inceltilerek kullanmalıdır. Biberiye yağı kesinlikle ağızdan içilmemelidir. Ancak biberiye çayı içilerek tüketilebilir. Çok güçlü, kimi zaman zehirleyici etki gösterebilecek bir yağdır. Ağız bakımı için kullanırken de suya katarak gargara yapılmalıdır; asla yutulmamalıdır.Biberiye yağı taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılmalıdır. Alerjik reaksiyonlar gibi beklenmeyen bir etki gördüğünüzde doktorunuza danışın

Biberiye Yağı Evde Nasıl Yapılır?

Biberiye yağı, evde de kolaylıkla yapılabilecek bir bitki yağıdır. Yapımı için izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Biberiyenin yaprakları ince ince doğranır.
  • Yapraklar bir cam şişenin içine konur.
  • Doldurulan miktarın 2 katı kadar da zeytinyağı şişeye eklenir. (Ayçiçek yağı da olur ancak zeytinyağı daha etkili olacaktır.)
  • Şişenin ağzı sıkıca kapatılır ve evin biraz güneş alan bir yerine konur.
  • Şişe, 20 gün boyunca her gün çalkalanarak içeriğinin dibine çökmesi engellenir.
  • 20 günün sonunda şişenin kapağı açılır ve içeriği bir kabın içerisine tülbent yardımıyla süzülür.
  • Bu işlem tamamlandıktan sonra, serin bir yerde veyahut buzdolabında bir sene süreye kadar muhafaza edilebilir.
  • Kullanım öncesi vücudun küçük bir bölümünde denenerek minik de olsa bir alerji testi yapılması sağlıklı olacaktır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın