Yeşil Çay Yağı Ne İşe Yarar?

Bitkisel Adet Söktürücü

Zaman zaman adet aralıklarının kısalması veya uzaması normaldir. Yani yıl içinde bazen adet gecikebilir veya beklenen tarihten daha erken gerçekleşebilir. Ancak adet düzensizliği sık yaşanıyorsa bunun nedeni diyabet, yeme bozuklukları, kullanılan bazı ilaçlar ya da rahimde bulunan kistler olabilir. Bazı diğer hastalıkların belirtileri arasında da adet düzensizliği bulunmaktadır. Bu nedenle sık görülen adet düzensizlikleri için doktor muayenesi gerekebilir. Herhangi bir sağlık koşulundan bağımsız olarak görülen adet düzensizlikleri için adet söktürücü etkisi olduğu bilinen bazı bitkileri kullanabilirsiniz.

Adet Söktürücü Bitkiler

Aşağıdaki bitkiler geleneksel olarak adet kolaylaştırıcı olarak kabul edilir ve adeti düzenlemek için kullanılmaktadır. Ancak bu bitkileri adet söktürücü olarak kullanmaya başlamadan önce olası yan etkileri hakkında doktorunuzdan bilgi almak en doğru ve güvenli yöntem olacaktır.

Hayıt Meyvesi: Latincesi “Vitex Agnus Cactus” hayıt meyvesi çok eski zamanlardan beri adet söktürücü olarak kullanılmaktadır ve son yıllarda yapılan bazı araştırmalarla bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak halen bu konuda yapılan araştırma sayısı genel bir kabul açısından yetersizdir. Yine de başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde doktorlar hayıt meyvesinden elde edilen özütü adet söktürücü olarak önermektedir. En yaygın olarak kullanılan karışım hayıt meyvesi özü, kırlangıç otu ve rüzgar çiçeğiyle elde edilen tentürdür.

Siyah ve Mavi Koho: Amerikan yerlileri tarafından adet söktürücü olarak kullanılan siyah ve mavi koho adeti düzensizliğine karşı önerilen bitkiler arasındadır.

Siyah koho östrojen etkisiyle kanamayı kolaylaştırırken mavi koho rahim kasılmalarını arttırarak adetin gerçekleşmesine yardımcı olur.

Havuç: Popüler bitkiler arasında yer alan havuç aynı zamanda çeşitli kültürlerde gebeliği önleyici ve adet söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Kereviz: Kereviz tohumunda adet söktürücü etkisi yaratan “butildebeftalid” adlı bir bileşen bulunmaktadır.

Dereotu: Dereotunda bulunan “apiole” adeti kolaylaştırır. Bu nedenle gebelik döneminde dereotu tüketimi sınırlandırılmalıdır. Dereotunu adet söktürücü olarak kullanmak istiyorsanız 3 çay kaşığı dereotu tohumu havanda ezdikten sonra çeyrek litre kaynamış suya atarak 10 dakika demleyin. Bu çayı adete yaklaştığınız günlerde içerek adeti kolaylaştırabilirsiniz.

Hatmi Çiçeği: Pancar, pazı, havuç, hindiba, yulaf, civanperçemi ve portakal gibi adeti kolaylaştıran “betain” bakımından zengin olan hatmi çiçeği adet söktürücü olarak kullanılmaktadır. Adet düzensizliğine karşı etkili bir bitki çayı için eşit miktarda hatmi çiçeği ve civanperçemini karıştırabilirsiniz. Bu bitkileri salata şeklinde de tüketebilirsiniz.

Zerdeçal: Latince adı “curcuma longa” olan zerdeçal Hindistan ve Çin başta olmak üzere Asya kıtasında adet söktürücü olarak kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Taze zerdeçal veya toz zerdeçalla çay hazırlayabilirsiniz. Ancak zerdeçalın adet söktürücü etkisi hakkında yapılan bilimsel araştırma sayısı oldukça azdır.

Diğer Bitkisel Adet Söktürücüler

Yukarıdaki bitkiler dışında adet söktürücü olarak kullanılan bazı diğer bitkiler de bulunmaktadır. Rezene, zufa otu, ardıç, kimyon, mercanköşk, keklik otu, fesleğen, maydanoz, tarhun, kekik ve biberiye ile hazırlanan bitkisel çaylar adet düzensizliğine karşı kullanılmaktadır. Ayrıca incir, ananas ve papaya gibi meyvelerin adeti kolaylaştırdığı bilinmektedir.

Adet Düzensizliği Nedenleri

Adet düzensizliği yaşıyorsanız bitkilerden yararlanabilirsiniz ancak adet düzensizliğinin nedeni bir diğer sağlık koşuluysa bu bitkilerin etkisi sınırlı olacaktır ve adet düzensizliği devam edecektir. Bu durumun yarattığı sıkıntılardan korunmanın en kolay yolu doktor muayenesi ile adet sorunlarının nedeninin belirlenerek buna uygun tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Aşağıda belirtileri arasında düzensiz adet olan bazı hastalıklara yer vermeye çalıştım.

Sık Görülen Nedenler: Ergenlik döneminde (13-21 yaş arası) görülen adet düzensizliği normal olarak kabul edilir. Bunun dışında anti epileptikler veya antipsikotik ilaçlar, polikistik over sendromu, peri menopoz, hiper veya hiptiroid, yeme bozuklukları adet düzensizliğinin yaygın olarak görülen nedenleri arasındadır.

Diğer Nedenler: Endokrin bezi fonksiyonunda görülen sorunlar, stres, tümörler, adrenal düzensizlikler, egzersize bağlı amenore, cushing sendromu, kontrolsüz diyabet, primer over yetmezliği gibi bazı hastalıklar adetin zorlaşması, ağrılı ve ağır kanamalı adet dönemi ve adetin gecikmesinin nedenleri arasında sayılmaktadır.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın