Böbrek Taşı İçin Şifalı Bitkiler

Böbrek Taşı İçin Şifalı Bitkiler

Böbrek taşları böbreklerde oluşan sert birikintilerdir. Bu taşlar idrar yolu ile vücuttan atılabilmektedir. Ancak taş düşürme olarak bilinen bu süreç çok ağrılı geçebilir.

Böbrek taşlarının %90’a yakını vücuttan doğal yollarla atılmaktadır. Börek taşının vücuttan daha kolay atılmasını sağlamak ve süreci hızlandırmak için bazı şifalı bitkilerin yardımını alabilirsiniz. Günümüzde böbrek taşı rahatsızlığı olan pek çok insan bu taşlardan kurtulmak veya semptomlarını gidermek için doğal yöntemlere başvurmaktadır. Aşağıda böbrek taşlarına veya beraberinde gelen semptomlara iyi gelebilecek şifalı bitkileri sizler için sıraladık.

Tüm dünyada her 10 kişiden biri hayatının bir döneminde böbrek taşı ya da böbrek kumu sorunuyla karşılaşmaktadır ve bu hastaların çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır. Taş dökme sırasında çok şiddetli ağrılar yaşanabilmektedir. Ağrıların şiddetli olması nedeniyle her yıl milyarlarca dolar doktor muayenelerine, ilaçlara ve böbrek taşı operasyonlarına harcanmaktadır. Doktor kontrolünde uygulanacak profesyonel tedavi yöntemleri dışında taş ve kum dökümünü hızlandıracak, ağrılarınızdan kısa sürede kurtulmanızı sağlayacak bazı doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri de böbrek taşı tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır, teşhis ve tedavi için kullanılmamalıdır. Böbrek taşı rahatsızlığınıza iyi gelebilecek şifalı bitkileri uzman bir doktorun gözetiminde kullanmanız gerekmektedir. Zira özellikle hali hazırda başka bir tıbbi bir rahatsızlığı olanlar ve/veya ilaç kullananlar için şifalı bitkiler istenmeyen sonuçlara sebep olabilirler. Pek çok antibiyotik, diüretik ilaç, kan basıncı ve kolesterol ile ilgili ilaçlar ve karaciğer tedavileri bitkisel tedavilerden olumsuz etkilenebilmektedir.

  1. Böbrek taşı ile bağlantılı enfeksiyon, ağrı ve kasılmalara iyi gelen bitkiler:

Gilaburu (viburnum opulus): Genelde adet döneminde görülen kramplar da dahil olmak üzere kramplarda ve kas kasılmalarda kullanılan gilaburu, idrar yolu rahatsızlıklarında da benzer şekilde kullanılabilir.

Bazı bitki uzmanları gilaburuyu kanser, histeri, enfeksiyon, sinirsel rahatsızlıklar, iskorbüt ve uteritis hastalıklarında da kullanmaktadır. Dahası, gilaburu, diüretik (idrar söktürücü), emetik (kusturucu), purgatif (ishale sebep olan, müshil) ve sedatif (yatıştırıcı) özellikleri nedeniyle de etkin bir biçimde kullanılan bir bitkidir.  

Meyan (Glycyrrhiza glabra)

Adrenalin işlevini destekleyen meyan enerji seviyesini arttırır ve stresli zamanlarda kişiye genel bir zindelik kazandırır. Dahası, meyanın hafif bir müshil etkisi de vardır ve sindirimi destekler. Meyan bitkisi aynı zamanda etkili bir antiinflammatuardır ve egzamaların şiddetini azaltır.

  1. Böbrek taşından kurtulmaya yarayan bitkiler

Koyunotu (Agrimonia Eupatoria)

Koyunotu pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir bitkidir. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Bitki uzmanları genelde soğuk algınlığı, yüksek ateş ve ishale karşı koyunotunu salık vermektedirler. Kanamaları durdurucu özelliğinden dolayı bitkisel gargara olarak tavsiye edilmektedir. Bir losyon içerisinde küçük yaralara, sivilcelere ve incinmiş bölgelere de uygulanabilir.

Böbrek taşlarına iyi gelen diğer bazı bitkiler şunlardır:

  • At kuyruğu (Equisetum arvensis)
  • Civanperçem (Achillea millefolium)
  • Varuna (Crataeva nurvala)
  • Çoban kesesi (Capsella bursa-pastoris)
  • Aziz Yahya Bitkisi (Hypericum perforatum)
  • Isırgan otu (Urtica dioica)
  • Büyük Ebegümeci (Malva sylvestris)
  • Kökboya bitkisi (Rubia tinctorum)
  1. Ürik asit oluşumunu azaltan bitkiler

Erkeç Sakalı (Filipendula ulmaria)

Bu bitki çoğunlukla soğuk algınlıklar, solunum sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sindirim bozuklukları, ülserler, eklem rahatsızlıkları, deri rahatsızlıkları ve ishal için kullanılır.

Erkeç sakalı 1800’lü yılların sonlarında ağrı kesici olarak da kullanılmıştır. Bu, erkeç sakalının romatizma ve eklem ağrılarının tedavisinde ve diğer bazı durumlarda da anti-inflamatuvar olarak kullanılmasıyla da paralellik göstermektedir. İdrar söktürücü ve kanamayı durdurucu özelliklere sahiptir.

Dahası, mide ağrılarını yatıştırmada ve mide ülserlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Zira doğal halinin hazmı kolaylaştırıcı bir yönü mevcuttur.

Ürik asidi azaltmada geleneksel olarak kullanılan diğer bitkiler şunlardır:

  • Saparna (Smilax regelii)
  • Eutrochium (Eupatorium purpureum)
  • Sinir otu (Plantago major)
  • Süpürge otu (Calluna vulgaris)
  1. Böbrek taşının oluşmasını önleyen bitkiler
  • Kızılcık (Vaccinium macrocarpon)
  • Yaban mersini (Vaccinium myrtillus)
  • Biberiye (Rosmarinus officinalis)
  • Selam otu (Levisticum officinale)
  • Pipsissewa  (Chimaphila umbellata)
  1. Böbrek taşlarına iyi gelen ve evde kolayca hazırlanabilecek doğal besinler
  • Su: Su içmek böbrek taşlarının oluşumunu engellemenin ve böbrek taşı tedavisine yardımcı olmanın en kolay yoludur. Pek çok sağlık uzmanı günde 64 ons (8 bardak) su içilmesini önermektedir. Günde 12 bardak su içmek böbrekteki birikinti oluşumunu yavaşlatabilir veya taş düşürme sürecini kolaylaştırabilir.
  • Limon Suyu: Limonlarda sitrat bulunur. Sitrat, kalsiyum birikintilerinin parçalar ve büyümelerini yavaşlatır. Sabah kalkınca yapılacak ilk iş olarak ve akşam yemeğinden birkaç saat önce içilecek limon suyu küçük taşların kırılmalarına yardımcı olacaktır. Limon suyu alırken etiketlerini dikkatlice okumak gereklidir. Limon suyu olarak satılan pek çok üründe az miktarda limon ancak çok fazla miktarda tatlandırıcı bulunmaktadır ki böyle ürünler böbrek taşlarının oluşma riskini artırır.

En güvenilir yol, taze limonlar alıp evde sıkmaktır. Böylece herhangi bir katkı maddesi olmaksızın limon suyu elde edebilirsiniz.

  • Fesleğen: Fesleğen ürik asit seviyelerini düzenlemeye yarayan bileşimler içerir. Bu nedenle böbrek taşı oluşumunu zorlaştırır. Fesleğen aynı zamanda asidik asit içerir ki bu kimyasal böbrek taşlarının çözülmelerini sağlar. Günde bir çay kaşığı fesleğen böbrek taşı oluşumunun engellenmesine ve tedavisine yardımcı olur.
  • Elma suyu sirkesi: Elma suyu sirkesinde de sitrik asit bulunur. Sitrik asit kalsiyum birikintilerinin oluşumunu engeller. 2 yemek kaşığı elma suyu sirkesini 8 oz su ile karıştırarak içmek böbrek taşlarının oluşumunu engelleyecek ve böbrek taşı tedavisine de yardımcı olacaktır. Bu karışım günde birkaç kez içilebilir ve öğünlerden önce içilmesi elma suyu sirkesinin etkisini arttırabilir.
  • Çimen suyu: Çimen suyu idrar üretimini arttıran bileşikleri içerir. Böylece böbrek taşları vücuttan daha kolay atılır ve böbrek taşı oluşma riski azalır. Aynı zamanda çimen suyunun içinde bulunan antioksidanlar idrar yolunu mineral ve tuzlardan temizlerler. Böbrek taşlarının oluşumunun engellenmesi ve tedaviye yardımcı olması için günde 2 ila 8 oz çimen suyu tüketmek önerilmektedir.
  • Kereviz suyu veya tohumu: Kereviz de idrar oluşumunu arttıran antioksidanlar içerir. Yemeklere düzenli olarak kereviz tohumu ekleyerek böbrek taşı oluşma riskini azaltabilirsiniz. Bir ya da iki sap kerevizi öğütücüden geçip suyla karıştırarak kereviz suyu elde edebilirsiniz.
  • Uva ursi (ayı üzümü): Antiseptik ve çözücü özellikleri sayesinde uva ursi idrar yollarını temizler ve böbrek taşlarının geçişini kolaylaştırır. Bazı araştırmalar 500 miligram kuru uva ursinin günde 3 kere alınmasının böbreklere faydalı olacağını göstermiştir.
  • Barbunya: Barbunya yüksek oranda magnezyum içerir. Magnezyum böbrek taşlarının oluşma riskini ve semptomlarını azaltır. Barbunyayı 5-6 saat kadar kaynattıktan sonra bir tülbent yardımıyla süzüp suyunu elde edebilirsiniz. Barbunya suyu gün boyu birkaç kez içilebilir.
  • Sızma zeytin yağı: Sızma zeytin yağı yoğun ve zengin bir bitkisel yağdır. İdrar yolunu kayganlaştırarak böbrek taşının geçişini kolaylaştırır.
  • Çoban çökerten otu (Tribulus terrestris): Çoban çökerten otunun meyvelerinden yapılmış içecekleri tüketmek idrardaki fosfat seviyelerini azaltır. Bu da taş oluşumunu engelleyici bir etkidir. Çoban çökerten otu aynı zamanda idrar söktürücü özelliği ile mineral birikintilerin vücuttan atılmasını sağlar. Çoban çökerten otunun kendisi ve meyvesi çiğ de yenebilir. Bitki, hap şeklinde veya kurutulmuş olarak da tüketilebilir.
  • Nar suyu: Narın kanamayı durdurucu ve antioksidan özellikleri böbrek taşı oluşumunu engeller ve böbrek taşının vücuttan atılmasına yardımcı olur. Nar suyu aynı zamanda idrarın asitlik seviyesini azaltarak böbrek taşı oluşumunu engeller. Nar suyunu, narın kendisini tüketerek veya suyunu çıkartarak edinebilirsiniz.
  • Kara hindi bağ çayı: İdrar üretimini arttırarak vücut atıklarının temizlenmesine yardımcı olur. Günde 3-4 fincan kara hindi bağ çayı tüketilmesi önerilir.
  • Kilo vermek: İdeal kilo, sağlıklı beslenme ile beraber böbrek taşı oluşumunu engelleyen ve tedavisine yardımcı olan bir diğer önemli faktördür. Karbonatlı, kafeinli ve alkollü içecekler böbrek taşı oluşma riskini arttırır. Aynı zamanda şeker, yağ ve tuz oranı yüksek besinler taş oluşumunu ve semptomlarını arttırıcı besinler olarak bilinmektedirler.

Böbrek Taşı İçin Şifalı Bitkiler ve Doğal Ürünler

Su: Böbrek taşı için su içmenizin önerilmesi inanılmaz gibi görünse de su böreklerin sağlıklı çalışması için gereken ana mineraldir. Böreklerinizin kısa sürede temizlenebilmesi için onları su ile çalıştırmanız gerekiyor. Su ile tedavinize günde en az 15 su bardağı su içerek başlayabilirsiniz. Şişe suları daha az tortu bulundurduğu için tercih edilebilir.

Sitrik Asit: Doğal bir asit türü olan sitrik asit vücutta bulunan böbrek taşı gibi sert oluşumların çözülmesine yardımcı olmaktadır. Limon sitrik asit yönünden güçlü bir ürün olduğu için böbrek taşı tedavisi sırasında bol miktarda tüketilmelidir. Sade limon suyu bazı hastalarda mide yanmasına yol açabileceği için suyla karıştırarak içebilirsiniz.

Sitratlar: Sitratlar ürik asit dengesinin korunmasında ve böbrek taşının oluşumuna yol açan kalsiyum tuzu birikimlerinin azalmasında etkendir. Sitrat yönünden zengin havuç, üzüm, portakal ve sebzelerin taze sıkılmış sularını içerek böbrek taşının oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar tüketerek sindirim sisteminizi daha hızlı çalıştırabilirsiniz. Bu sayede antioksidanların vücudunuzdan daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Mevsiminde yiyeceğiniz taze meyve ve sebzeler lif yönünden zengindir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi böbrek taşları genellikle hiç bir müdahaleye gerek kalmadan vücuttan atılmaktadır. Bu süreç sırasında yaşanan şiddetli ağrılardan kurtulmak için doktor tavsiyesi ile ağrı kesici kullanılabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın