buzdolabi-temizligi

Pratik Buzdolabı Temizliği (4 Adım)

Buzdolabı temizliği gerekli, ama nasıl? En pratik ve etkili yöntemlerle buzdolabı temizliği yapmanın yollarını sizler için yazdık.

Evimizin en sık kullanılan alanlarından biri olan mutfak, temizliği ihmal edilmemesi gereken bir ortamdır. Hele ki buzdolabı temizliği, mutfağın neredeyse can damarıdır. Yiyecek ve içeceklerimizi sakladığımız buzdolaplarının temiz olması şarttır. Çünkü bakteri üretimine engel olmak, gıdalarda bozulmayı önlemek, sıcak hava koşullarında oluşabilecek herhangi bir probleme karşı gıdaları korumak gibi önemli görevleri olan buzdolabı bakımının ihmal edilmesi, sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.

Buzdolabı bakımının ihmali, ayrıca zaman içerisinde kötü kokulara da sebep olur. Zaman zaman buzdolabının kapısını açtığınızda garip kokularla karşılaşabilirsiniz. Bu tür durumlarda buzdolabınızın içini iyice incelemeli ve kokuya neden olan kaynağı (ya da kaynakları) bulmalısınız. Düzenli bir buzdolabı bakımının yanı sıra, buzdolabınızla ilgili yaşadığınız hijyen sorunlarının kaynağına inmeli, kalıcı çözüm arayışlarına yönelmelisiniz. Yazımızın devamında buzdolabı temizliğinde kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.

Etkili ve Pratik Buzdolabı Temizliği

Buzdolabı temizliğinde; raflara bulaşmış olan süt lekeleri, yiyecek artıkları, biriken kalıntılardan kurtulmak gereklidir ancak çok zevkli işler olduğunu söylemek mümkün değildir. Yöntemini bilmeyince, buzdolabı temizliği gibi detay isteyen işler oldukça fazla zaman alabilmektedir.

İşte size buzdolabı temizlerken işe yarayacak pratik ve etkili yöntemler.

Birinci Adım: Buzdolabının İçini Boşaltmak

Temizliğe başlamadan önce buzdolabının fişini çektiğinizden emin olmalısınız. Eğer buzdolabınızda buzlanma sorunu yaşıyorsanız, erimesini de beklemelisiniz. Buzlar tamamen eridikten sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz.

Buzdolabının içi boş olduğunda, etkili temizlik yapmanız daha kolay olacaktır. Belki sadece bir bölümü temizlemek isteyebilirsiniz. O durumlarda da temizlemek istediğiniz rafı olduğu gibi boşaltabilirsiniz. Yeteri kadar alan açıldığında biriken kirleri, lekeleri görmeniz daha rahat olacaktır. Tüm bunların yanı sıra size tavsiyemiz buzdolabınızı bölgesel olarak değil, tümden temizlemeyi tercih etmenizdir.

İkinci Adım: Eleme Yapmak

Düzenli olarak yapılan buzdolabı temizliğinde en iyi olan kısım; tamamen unuttuğumuz, yerleştirilme şekli yüzünden görmekte zorlandığımız gıdalar, akan ya da pakette zarar gören besinler ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler yeniden gözden geçirilir. Kurtarılacak olanlar değerlendirilir; tekrar kavanoz ya da paketlere konulabilir.

Hiç kimse mutfakta bulunan gıdaları gerçekten emin olmadan atmak istemez; dahası bu ‘israf etmek’ olarak adlandırılır. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, zarar görmüş besinler derhal atılmalıdır. Bozulmuş olan, bir şekilde buzdolabının içine dökülen – akan tüm gıdalar, zamanla daha da deforme olarak hem kötü kokulara sebep olacak hem de sağlık açısından risk oluşturacaktır.

Bazen buzdolabının en arkasında unutulmuş bir peynir kavanozu kötü kokunun tek sorumlusu olabilir.

Buzdolabından çıkardığınız bütün yiyecekleri, kavanozları, paketlenmiş ürünleri, sebze ve meyveleri geniş bir masaya koyun ve teker teker inceleyin. Hala taze ve güvenli olanları bir yere ayırdıktan sonra, sızıntı yapan ve fakat güvende olan gıdaları yeniden paketleyin. Kalanları çöpe attıktan sonra, evde fazla bekletmeden çıkarmalısınız. Çünkü bozuk gıda kokusu bu sefer tüm mutfağınızı saracak ve buzdolabının kokulardan arınıp arınmadığını test etmeniz zorlaşacaktır.

Üçüncü Adım: Parçaları Çıkarmak

Bu aşamada buzdolabının içinde bulunan tüm parçalar ayrılmalıdır; örneğin sebzelikler, raflar, çekmeceler, yumurta kapları, vs. Hemen hemen bütün buzdolabı modellerinde içerideki bölümler çıkarılabilir parçalardan oluşmaktadır. Rafları içeriden çıkarmadığınız takdirde tüm noktalara ve bölümlere ulaşmak fiziksek olarak sizi zorlayacaktır. Özetle; etkili ve derinlemesine bir temizlik için en iyi yöntem tüm parçaları buzdolabından dışarıya çıkarmaktır.

Dördüncü Adım: Hijyen Sağlama

Bütün gıdalar ve buzdolabının içerisindeki parçalar dışarıya çıkarıldıktan sonra, bozuk gıdalar / güvenli gıdalar elemesini tamamlayarak, hijyen sağlama bölümüne geçebilirsiniz. Buzdolabının çekmeceler, raflar ve diğer bölümleri çoğunlukla bulaşık makinesine sığacak formda olmuyor. Bu sebeple buzdolabınızın iç kısım parçalarını mutlaka elinizde yıkamalısınız. Buzdolabınızı temizlerken kimyasallar veya sabun gibi malzemeler kullanmak istemeyebilirsiniz. Ayrıca nasıl bir sünger veya bez kullanmanız gerektiğini bilmek isteyebilirsiniz. Tam bu noktada sizlere bazı ipuçları vermek isteriz:

1. Buzdolabınızdan çıkardığınız soğuk cam raflarınızı kesinlikle sıcak suyla temizlemeyiniz. Soğuk suyla temizlemeye çalışınız ya da rafların normal oda sıcaklığına gelmesini bekleyiniz.

2. Raflarda oluşmuş zor ve kurumuş lekeler için karışımlar hazırlayabilirsiniz. İşte çeşitli malzemelerle hazırlayabileceğiniz etkili karışım tarifleri…

Karbonatlı Temizlik

Buzdolabı temizlerken karbonatın mucizevi etkisinden yararlanabilirsiniz.

1 litre suyun içerisine 2 çorba kaşığı karbonat karıştırdıktan sonra yumuşak bir bez yardımıyla yüzeyleri silebilirsiniz. Bu hem buzdolabınızı parlatacak ve hem de istediğiniz hijyeni sağlayacaktır.

Bir başka tarif ise arap sabunu, ılık su ve karbonatı karıştırarak hazırlanabilir. Tüm parçalar yine bu karışımla silinir. Buzdolabı yeterince temizlendikten sonra iyice durulanmalıdır.

Sirkeli Temizlik

Beyaz sirke, saydam görünümüyle ve kimyasal ürünlere alternatif seçenek olmasıyla bilinen etkili bir temizleyicidir. Buzdolabı temizliğinizde beyaz sirkeden faydalanabilirsiniz.

Geniş bir kaba ılık su ve içerisine, bir çay bardağı kadar sirke, karbonat ve maden suyu koyunuz. Hazırladığınız bu karışımı bir mikro fiber bez ile buzdolabınızın iç kapılarını, raflarını, sebze kısmını ve buzdolabınızın dış kapısını silerken kullanınız. Daha ayrıntı isteyen küçük parçaları ise ufak bir fırça kullanarak temizleyebilirsiniz. Buzdolabınızı temizlendikten sonra temiz suyla iyice durulayınız.

Zor Lekeler Varsa Amonyak

Buzdolabınızın içinde önceden dökülmüş ve kurumuş, çıkması bir hayli zor olan lekeler varsa amonyaklı bir karışım işinize yarayacaktır. Amonyağı su ile beşte bir oranında seyreltiniz. Direk amonyak kullanmak tehlikeli olacağından, seyreltilmiş ve az miktarda kullanmak daha iyi bir tercihtir. Daha sonra lekeli bölgeyi hazırladığınız karışımla silebilirsiniz. Hatta uzun süredir temizlik yapılmıyor ve buzdolabında yoğun koku ve kir varsa, diğer parçalar da bu karışımla temizlenebilir. Amonyaklı karışımla temizlenen buzdolabı daha sonra mutlaka duru suyla arındırılmalıdır.

Daha Farklı Bir Çözüm; Diş Macunu

Belki zor lekelerde, buzdolabının içinde hiçbir kimyasala yer vermeden etkili bir çözüm bulmak isteyebilirsiniz. O zaman amonyaklı karışım size uygun olmayabilir. Bu durumlarda çözüm olarak diş macunundan faydalanabilirsiniz. Bir miktar diş macununu lekenin bulunduğu yüzeye sürün. Diş macununun aşındırıcı özelliği, lekenin çıkarılmasına iyi gelecektir.

3. Buzdolabınızın kapak içini, raflarını ve bölmelerini de hazırladığınız karışımlarla silebilirsiniz. Kullanım amacı sebebiyle, genelde kapak rafları daha çok lekelenebilir. Orada süt şişeleri, yumurta, soslar ve içecekler muhafaza edildiğinden olsa gerek, genelde çok daha fazla artıklar, kir kalıntılarına rastlarız. Bu sebeple küçük bir fırça ya da sert yüzeyli bir bez ile temizliği tamamlamak daha faydalıdır.

4. Buzdolabı temizliğinde önemli bir nokta ise hangi karışımla temizlerseniz temizleyin mutlaka temizleme işlemi bittikten sonra duru suyla temizlemelisiniz ve kurulamalısınız. Buzdolabının hiçbir parçası nemli ya da ıslak bir halde yerine takılmamalıdır. Temiz, yumuşak ve kuru bir bez yardımıyla iyice kurulanmalıdır. Nemli ortamda buzdolabı bakteri üretebilir ve kötü kokulara sebep olabilir.

5. Buzdolabının kapak contası, hassas bir bölümdür. Conta için özel bir karışım hazırlayıp ayrıca temizlenmelidir. Örneğin sirkeli su karışımı hazırlanarak bu bölge yumuşak bir bezle silinebilir. Bu bölüme kesinlikle seyreltilmemiş ağartıcı içeren temizleme solüsyonu kullanmayınız. Bu tip içerikler, kapak contasının yapısını bozabilir. Temizleme işlemi bittikten sonra temiz bir bezle kapak contasını kurulayınız.

6. Buzdolabınızın dış yüzeyini silmek için içerideki bölüme hazırladığınız karışımın aynısını kullanabilirsiniz. Buzdolabınızın tüm yüzeylerini siliniz; ön, arka, yanlar ve üst kısım da dâhil. Arka bölümü silmek için öne çekmeniz gerekirse, zemininizin çizilmemesine dikkat ediniz. Temizleme işlemi bittikten sonra yüzeyler, temiz suyla durulamayı ve ardından iyice kurulamayı unutmayınız.

Buzdolabı Temizliği (Video)

Yukarıda listelediğimiz önerilerin videoulu anlatımı:

Yeni Bir Buzdolabını da Temizlemek Gerekli midir?

Kesinlikle, evet. Yeni bir buzdolabı satın aldığınızda her şey ambalajından çıkarılıp, teknik ekip tarafından evinize kurulur. Buzdolabının evin neresinde konumlandırılacağına teknik ekip karar verecektir. Diğer teknik bilgileri de ekipten öğrenebilirsiniz.

Yeni bir buzdolabının içi pırıl pırıl görünür. Ancak beyaz eşya üreticilerinin de ifade ettiği gibi, yeni buzdolabına gıdaları yerleştirmeden önce mutlaka hijyen sağlanmalıdır. Çünkü makineniz tertemiz görünse de üzerinde gözle görülmeyen makine yağı, fabrika tozu ve başka kirler bulunabilir. Yiyecek ve içeceklerinizi güvenle saklamak için buzdolabınızı ilk kullanımdan, hatta fişini takmadan önce mutlaka temizlemelisiniz.

Yeni buzdolabınızı silmek için sirke ya da karbonattan faydalanabilirsiniz (yukarıya yazdığımız tarifleri uygulayınız) Ardından temiz suyla durulayıp, kurutunuz. Tüm bu işlemlerin ardından buzdolabının fişini takıp çalıştırabilirsiniz.

Buzdolabındaki Nemi Almak İçin…

Buzdolabınızda nemlenme sorunu varsa, bir kabın içerisine tuz koyunuz ve bir süre buzdolabının içinde bekletiniz.

Buzdolabındaki Kokuları Gidermenin Yolu

Eğer buzdolabınızı temizlemenize rağmen koku üretmeye devam ediyorsa, başka önlemler alabilirsiniz. Küçük bir kaba vanilya koyarak, buzdolabında saklayabilirsiniz. Günlük olarak değiştirilmek üzere küçük bir bardak süt de kokuyu almaya yardım edecektir. Bunların dışında buzdolabında kahve saklamak ve limon dilimi kullanmak da kokuya iyi gelen yöntemlerdendir.

Derin Dondurucu Temizliği

Buzdolabınızın derin dondurucusu buz yapıyorsa, sakladığınız yiyecekler yapışmışsa, leke bırakmışsa kazıyarak çıkarmanızı tavsiye etmeyiz. Derin dondurucuya sirke dökerek temizlik sağlayabilirsiniz. Sirkenin içeriğindeki alkol buzu eritmenizi sağlayacaktır.

Uyarı!

Buzdolabınızı çamaşır suyu ve diğer kimyasallarla temizlemek daha etkili bir seçenek gibi dursa da uzak durulmalıdır. Çamaşır suyu ile temizlenen buzdolabını, arındırmak zor olacaktır. Bu durum da gıdalara yansıyacağı için sağlık durumunuza olumsuz etki edebilir. Ayrıca çamaşır suyu gibi içerikler, buzdolabının sararmasına sebep olur.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın