Çocuklarda Boyun Ağrısı

Çocuklarda Boyun Ağrısı

Yetişkinlerin çoğu hayatlarının bir döneminde boyun ağrısından şikâyet eder. Oysa çocuklarda boyun ağrısı pek yaygın değildir. Yine de yaşının önemi olmaksızın, bir çocuk da boyun ağrısından şikâyetçi olabilir. Çoğu kez spor yaparken ya da oyun oynarken boyun veya omuz kaslarına ya da omurgaya aşırı yük bindiğinde çocukta bu tip bir ağrıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda ağrı geçicicidir ve birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer boyun ağrısı başka bir hastalığın habercisi ise, doğru teşhis ve tedaviyle özel bir bakıma gereksinim duyulabilir.

Çocuklarda Boyun Ağrısının Sebepleri

Hafiften şiddetliye doğru farklı derecelerde ortaya çıkabilecek boyun ağrılarının çocuklarda farklı sebepleri olabilir. Aşağıda ana sebeplerden bazılarını göreceksiniz.

Hastalık Belirtisi

Eğer bir çocukta boyun ağrısı başka bir hastalığın habercisi ise, bu ağrıyla birlikte başka belirtiler de ortaya çıkacaktır. Çocuklarda boyun ağrısına sebep olan hastalıkların başında romatizmal artrit ve menenjit gelir. Menenjitten kaynaklanan boyun ağrılarında, ağrı o kadar şiddetlidir ki çocuk kafasını öne eğemez ya da çenesini göğsüne doğru yaklaştıracak kadar bile boynunu hareket ettiremez. Şiddetli boyun ağrısının yanı sıra ateş de görülür. Romatizmal artritte boyun ağrısına eşlik eden diğer belirtiler ise eklemlerin şişmesi, yorgunluk, güç kaybı ve ateş olarak sıralanabilir.

Yanlış Duruş

Sınıfta otururken ya da gece uyurken uzun süre boynun ters bir pozisyonda durması boyun kaslarını zorlayarak ağrıya neden olabilir. Çocukların yatarak kitap okumak ya da bilgisayar başında oturmak gibi uzun süre aynı pozisyonda kalarak yaptıkları aktivitelerin sonucunda boyun kaslarının gerilmesi ve ciddi ağrılara yol açması da söz konusudur.

Boyuna Ağırlık Binmesi

Ağır okul çantaları, çocukların omuz kaslarına aşırı yük binmesine neden olur. Omuz kaslarının çekilmesi de boyun kaslarını gerer. Bu gibi durumlarda çocuğun çantası mutlaka hafifletilmeli ve omuzdaki baskı azaltılmalıdır.

Zedelenme

Çocukta aniden ortaya çıkan boyun ağrısına genellikle bir aktivite sırasındaki incinme neden olur. Futbol ya da güreş gibi oyunlar sırasında, özellikle de aktif çocuklarda bu tip şikâyetleri meydana gelebilir. Bisikletten, ağaçtan ya da merdivenden düşme gibi kazalarda boynu zedeleyebilir. Kazanın şiddetine bağlı olarak ağrı hafiften başlayarak şiddetlenebilir. Kaza ağrıları incinmeden ziyade boyun bölgesinde bir kemiğin kırılmasına da işaret ediyor olabilir.

Çocuklarda Boyun Ağrısının Tedavisi

Ağrı hafif olduğunda biraz dinlenmek bile ağrıyı geçirmek için yeterlidir. Zedelenmelerde ağrıyan yere buz torbası koymak yardımcı olur. Yanlış duruştan kaynaklanan ağrılar için gece yatarken yastık kullanmamak ve onun yerine boyun çevresine bir havlu sarmak işe yarayabilir. Bu amaçla eczanelerde satılan köpük boyunlukları da aynı amaçla kullanabilirsiniz.

Tutulmalarda ağrı şiddetliyse sıcak kompresi deneyebilirsiniz. Ancak ağrı çok şiddetliyse ve kısa sürede iyileşme göstermiyorsa mutlaka bir doktora danışmalısınız. Eğer ağrı ilk başladığında ateş, şişkinlik, uyuşma gibi başka belirtiler de varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Çocuklarda boyun ağrısı genellikle tedavi edilebilirdir ve çocuğun sağlığında kalıcı hasar bırakmaz. Duruş bozukluklarından kaynaklanan ağrılarda çocuğun alışkanlıkları gözden geçirilmeli ve doğru vücut duruşu ve egzersizle ağrının üstesinden gelmeye çalışılmalıdır.

Bu yazı hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın