Çocuklarda İştah Açıcı Olarak Neler Yapılabilir?

Çocuklarda İştah Açıcı Olarak Neler Yapılabilir?

Masayı akşam yemeği için hazırladınız ve sağlıklı bir yemek için herkes sofrada. Yemek başlıyor, çocuğunuz yemeğinin yarısını bile bitirmeden yemeğiyle oynamaya başlıyorsa, her türlü zorlamanıza rağmen yemeğini bitirmiyorsa ve bu durum günlük hayatınızın bir parçası haline geldiyse çocuğunuzda açık şekilde iştah kaybı görülmektedir. Çocukların iştahını artıran ve iştah açıcı olarak kullanabileceğiniz bazı yöntemler hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Çocuklarda İştah Açmanın Yolları

Kahvaltıyı Zorunlu Hale Getirin

İyi bir uykudan sonra güne sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı ile başlamak çocuğunuzun metabolizmasını düzene sokacak, vücudunu harekete geçirecek ve gün içinde iştahını açacaktır. Kahvaltının evinizde zorunlu bir öğün olmasını sağlayın; tam tahıl, protein ve meyve veya sebze içeren bir kahvaltıyı bitirdiğinden emin olun.

Yemekten Yarım Saat Önce Su İçirin

Çocukların kahvaltı dahil her öğünden yarım saat önce bir bardak su içmesi, yetişkinlerdeki gibi sindirim sistemini harekete geçirecektir. Bu şekilde toksinler vücutlarından atılacak ve sindirim enzimleri etkinleşecektir. Çocukların hem yemeklerden önce, hem de gün içinde su içmesi yetişkinlerdeki kadar önemlidir.

Atıştırmalıkları Düzene Sokun

Aç olmayan bir çocuğun iştahla sebze yemesini bekleyemezsiniz… Çocuğunuzun sofrada sağlıklı yemekler yemesini istiyorsanız, yemekten en az bir saat önce atıştırmayı bırakmış olması gerekir. Bununla birlikte, çocuğunuz öğleden sonra karnı acıktığı için bir şeyler atıştırmak istiyorsa, bu talebi de bir ‘öğün’ olarak görün ve cips veya çikolata yerine sağlıklı bir sandviç ya da meyve yemesini sağlayın.

İki Saate Bir Yedirin

Çocuklarda iştah kaybının yaygın sebeplerinden biri, sindirim sisteminin açlık hissettirecek derecede uyarılmamasıdır. İştahsız çocukların iki-üç saatte bir küçük ve besin değeri yüksek öğünlerle beslenmesi, böylece sindirim sistemlerinin uyarılması tavsiye edilir.

Karnını Sütle Doyurmayın

İştahı olmadığı düşünülen küçük yaştaki çocukların birçoğu esasında ‘çok fazla süt’ sorunu yaşamaktadır. Öğünlerin dışında çok fazla süt tüketmek çocuklarda daha uzun süreli tokluk hissine ve sofrada iştah kaybına yol açacaktır. Eğer çocuğunuzun çok fazla süt içiyor olabileceğini düşünüyorsanız, doktoru ile de görüşerek bu miktarı azaltabilirsiniz. Ayrıca yemeklerden önce süt içmemesine de dikkat etmelisiniz.

Sevdiği Yemeklerle Başlayın

İştahsız çocuklar bazen sevmedikleri bir yemeği sadece sofrada görünce bile yemek yemeyi tamamen reddedebilir. Çocuğunuzun daha düzenli beslenmesini sağlamak için önce ona sevdiğini bildiğiniz yemekleri yapın. Çocuğunuz ‘yemek yeme fikri’ ile barışıp bu yemekleri düzenli olarak yemeye başladığında metabolizması hızlanacak ve saha sağlıklı seçenekleri de reddetmemeye başlayacaktır.

Yoğurt Yedirin

Yoğurt çocuklar için en faydalı doğal besinlerden biridir. Aynı zamanda probiyotik ve kalsiyum içeriği sayesinde hem çocuğunuzun iştahını açacak, hem de bağışıklık sistemini geliştirecektir. Yoğurdu, içine meyveler doğrayarak tatlı niyetine de yedirebilirsiniz.

Güçlü Aromalardan Kaçının

İştahsız görünen bir çocuk, aslında verilen yemeği beğenmiyor da olabilir… Çocuklar genellikle keskin, güçlü aromalardan ve kokulardan hoşlanmaz. Onunla konuşup ağız tadını anlamaya çalışarak, kullandığınız baharat ve yağları gözden geçirin.

İştah Açan Baharatları Deneyin

Kekik, tarçın, rezene ve kişniş iştah kaybına karşı yüzlerce yıldır kullanılan baharatlardır. Bu baharatları çocuğunuzun yemeğine az miktarda ve çaktırmadan, tabağın son halinde görünmeyecek şekilde karıştırmayı deneyebilirsiniz.

Çok Yağlı Yemekler Yapmayın

Yağlı yemekler çocuklara ağır gelebilir ve bir sonraki öğünde yemek yemek istememelerine sebep olabilir.

Daha Çok Hareket Etmelerini Sağlayın

Egzersiz yapmanın ve hareket etmenin iştah açması sadece yetişkinler değil, çocuklar için de geçerlidir. Çocuğunuzun daha istekli bir şekilde yemek yemesi için oyun saatlerini uzatabilir, daha fazla fiziksel aktivitede bulunmasını sağlayabilirsiniz. Her çocuğun günde en az üç saat hareket etmesi önerilir.

Eviniz Çok Sıcak Olmasın

Eğer evinizi çok sıcak ve havasız tutuyorsanız, çocuğunuzun iştahının kapanmasına da şaşırmamanız gerekir! Havası temiz ve kısmen serin bir ortamda yemek yemek, iştah kaybına da son verecektir.

Yemekleriniz Stressiz Geçsin!

Ebeveynler bazen sofrada farkında olmadan çocuklar için stres yaratan konulardan söz eder ve bu da, çocuğun yemek yeme isteğini öldürür. Eğer çocuğunuzun hassas bir yapısı varsa, evin mali sorunları veya ailevi tartışmalar gibi anne-baba arasında gerilim yaratabilecek konuları yemek masasında konuşmamaya çalışın. Sofrada neşeli bir atmosfer yaratın, eğlenceli ve ilgi çekici konulardan söz edin.

Çinko Takviyesi Yapın

Çinko mineralinin iştah açıcı özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yer fıstığı, kaju fıstığı ve buğday kepeği gibi besinleri çocuğunuzun öğünlerine katarak çinkonun iştah açıcı özelliğinden faydalanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz bu besinleri yemiyor ve çinko eksikliğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız.

İştah Açıcı ‘İksir’ Hazırlayın!

Çocuğunuzun sindirim sistemini harekete geçirmek için limon ve zencefil kullanabilirsiniz. İki kaşık zencefil suyu, üç kaşık limon suyu ve iki kaşık balı karıştırıp sabahları aç karnına içirmeniz yeterli. Bu karışım hem sindirim sistemini rahatlatacak, hem de yemek yemeyi reddetmesinin olası sebepleri arasında bulunan hazımsızlığa iyi gelecektir.

Bir Günlük Tutun

Çocuğunuzun hangi gıdaları yediğini hangilerini yemediğini, hangi yemekleri hangi yağ ve baharatlarla tercih ettiğini unutmamak için not edin.

Yemek Saatiniz Şaşmasın

Öğünlerinizi, özellikle de akşam yemeklerinizi hemen hemen aynı saatte yemeye özen gösterin. Çocuklar her ne kadar düzene ve kurallara karşı görünseler de, evde böyle bir yemek düzeni olması bir rutine alışmalarını sağlayacaktır.

Aynı zamanda, yatmadan en az üç saat önce yemek yemiş olmaları sindirim sisteminin doğru çalışmasını ve sabah iştahlı bir halde uyanmalarını sağlayacaktır.

Dikkati Dağılmasın

Çocuklar büyüdükçe etrafa duydukları ilgi artar ve dikkatleri kolaylıkla dağılabilir. Yemek sırasında yüksek sesli bir televizyonun açık olması veya ilgi çekici bir oyuncakla oynama şansı, yemeğe gösterdiği ilginin başka yöne çevrilmesine yol açabilir.

Kendi Porsiyonunu Belirlemesine İzin Verin

Çocuğunuza evdeki yemekler arasında tercihte bulunması ve kendi porsiyonunu kendisinin belirlemesi için özgürlük alanı tanıyın. Çok az veya çok fazla yemek isterse, bunun neden mantıklı olmadığını ona anlatmaya çalışıp, yine kendi kararıyla porsiyonunu değiştirmesini sağlayın.

Zorlamayın, Cezalandırmayın

Çocuğunuzu yemek yemeye hiçbir zaman zorlamayın ya da onu bu nedenle cezalandırmayın. Sofradaki yemeği yememesinin ve iştahlı olmamasının birçok sebebi olabilir; onu zorlamak sorunun kaynağını çözmeyecektir. Dahası, her yemek yemesi gerektiğinde gergin hissetmesine sebep olacaktır.

Neden Yemiyor?

Çocuklarda iştah kaybının birçok sebebi olabilir. Bazı vakalarda çocuğunuz bağımsız kararlar aldığını gösterebilmek adına sofradaki yemeğe kasten dokunmazken, bazı vakalarda çölyak hastalığı veya alerji teşhislerine kadar varabilecek sebepler olabilir. İşte, çocuklarda iştah kaybının olası sebepleri:

  • Atıştırmalıklarla karnını doyurması veya yeterince hareket etmemesi nedeniyle sofraya acıkmadan oturması,
  • Yemekten önce veya yemek sırasında gazoz ve kola gibi tokluk hissi yaratan içecekler içmesi,
  • Nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar,
  • Laktoz veya glutene karşı teşhis edilmemiş hassasiyet, gıda alerjisi veya sindirim sistemi rahatsızlığı,
  • Demir veya çinko eksikliği,
  • Büyüdüğünü ve bağımsızlaştığını kanıtlamak için ‘kendisi istediği zaman ve istediği kadar’ yiyeceğini gösterme ihtiyacı,
  • Yemek yemesi için aşırı baskı yapılması veya yemeyince ceza verilmesi sonucu psikolojik iştah kaybı.

, , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın