Damar Sertliğine Ne İyi Gelir?

Damar Sertliğine Ne İyi Gelir?

İnsan vücudu bir örümcek ağı gibi damarlarla örülmüştür. Vücudun içinde kanın dolaşmasını sağlayan damarlar, kanın geçişine göre kendilerini düzenler, daralıp genişlerler. Bu yüzden sağlıklı insanlarda damarlar esnek bir yapıya sahiptir ancak bu esneklik zaman içinde farklı nedenlerden dolayı bozulabilir. Damarların duvarlarında oluşan yağ dokuları, damarın orijinal yapısını bozar ve kalp krizi ve beyin kanaması gibi çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Araştırmalar gösteriyor ki; yaş, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite ve hatta stres, damar sertliğine tek başlarına veya birlikte neden olabilecek faktörler arasındadır.

Damar Sertliği Riskini Artıran Faktörler

Yaş, damar sertliğinin oluşmasında önemli bir faktördür. Genel olarak erkeklerde damar sertliğine rastlanma oranı kadınlardan daha fazladır. Buna bağlı olarak kadınların, menopoz döneminde kadınlık hormonları azaldığı için, bu periyottan sonra damar sertliğine yakalanma riskleri artar. Damar sertliğinin yol açtığı diğer hastalıklar da genellikle belli bir yaş sonrası kendisini göstermektedir.

Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon herhangi bir diğer hastalığa yol açmadan dahi, kendi başlarına vücudumuza yeterince zarar veren rahatsızlıklardır. Bu yüzden ikisinin de tedavisi özenle yapılmalıdır. Dikkat edilmediğinde sadece damar sertliği değil, kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları ya da felç gibi sonuçlara neden olabilir.

Damar sertliğinin başlıca sebeplerinden bir diğeri sigara içmektir. Sigaranın etkileri hemen ortaya çıkmadığından dolayı, insanlar kendilerine verdikleri zararı farkına varmazlar. Sigara içmek, artık günümüzde herkesin bildiği gibi vücuda birçok koldan zarar vermektedir. Akciğer, kalp ve damar hastalıklarına yol açmakta, sadece kendi oksijenimizi değil, çevremizdeki insanlarınkini de çalmakta ve onları da riske atmaktadır. Sigara içiminin azaltılmasıyla beraber, risk oranı da düşecektir.

Damar Sertliğine Ne İyi Gelir?

Damar sertliği hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. Öncelikli olarak bu durum bir doktor tarafından muayene edilerek teşhis edilmeli ve doktorun vereceği ilaç ve tedaviler izlenmelidir. Birey olarak biz bu rahatsızlığı engellemek ve oluşmasında etkili risk faktörlerinin önüne geçmek için şunları yapabiliriz:

1. Kan basıncı (tansiyon) düzenlenmelidir.

2. Besinlerle alınan yağ oranının azaltılması, kolesterol seviyesinin düşmesine, damar ve kalp problemlerinin engellenmesine yardımcı olur.

3. Düzenli beslenme her şeyin başıdır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, yatmadan önce çok ve kilo yapacak yiyecekler yememek çok önemlidir. Damar sertliğinden mustarip olan kişiler, vücutlarındaki kalsiyum ve magnezyum oranlarını artırmak için gerekli besinleri tüketmelidirler. Daha az işlenmiş ve sarımsak gibi tansiyonu dengeleyen gıdalar alınmalıdır.

4. Spor, her yaşta düzenli olarak yapılmalıdır. Günde veya haftada ne kadar spor yapmanız gerektiğini, yaş, kilo ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak, en iyi şekilde size doktorunuz söyleyecektir. Yapılan aktivitelerle kalbi yormamalı ve birden yüklenmemelisiniz. Spor yapmaya başladıktan kısa süre sonra sağlığınızdaki iyileşmeyi kendiniz de fark edeceksiniz.

5. Stresten uzak durun. Stres olduğunuz zamanlarda, vücudunuzun tüm fonksiyonları yavaşlar ve stres olma süresi uzadıkça kanın yoğunlaşarak pıhtılaşma oranı yükselir.

6. Hayatınızdaki şeker ve tuz oranlarını azaltın. Bu, hem şekerinizi hem de tansiyonunuzu koruyacağı gibi, damar sertliği gibi damar hastalıklarını ve kalp rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olacaktır. Yediğimiz meyve, sebze ve diğer besinlerin içinde halihazırda bulunan şeker ve tuz oranlarının yeterli olduğunu düşünerek, bunları ekstra kullanmaktan kaçının.

Damar Sertliği İçin Profesyonel Tedavi Yöntemleri

Hayat ve beslenme tarzında yapılan değişiklerle geri döndürülemeyen damar sertliğinin daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmaması için bazı cerrahi müdahale yöntemleri kullanılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağı hastanın genel sağlık durumuna ve damar sertliğinin derecesine göre değişebilir.

Anjiyoplasti: Engellenmiş veya daralmış koroner arterleri açmak ve kan akışını geliştirmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu işlemden sonra arteri açık tutmak için stent (küçük bir gözenekli tüp) takılabilir.

Koroner Arter Bypass: Bypass vücudun diğer bölgelerinden kan damarları alınarak uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Bu operasyon ile koroner arterler bypass yöntemiyle genişletilerek kalbe giden kan akışını geliştirilir, mevcut göğüs ağrısı hafifletilir ve muhtemele kalp krizi riski azaltılır. Aynı prosedür bacaklarda daralan veya bloke olmuş arterler için de kullanılabilir.

Endarterektomi: Bu cerrahi operasyon tıkanan arterlerin temizlenmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Operasyon ile beyne ve kalbe olan kan akışı geliştirilerek inme ve kalp krizi riskinin azaltılması hedeflenir.

Kaynaklar

, , , ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın