damiana-bitkisi

Damiana Bitkisi Nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Damiana, birçok şifayı bünyesinde barındıran ender bitkiler arasında yer alır. Her türlü cinsel sorunda tavsiye edilen bir bitkidir.

Damiana bitkisinin bilimsel adı “turnera diffusa” şeklindedir. Cinsel anlamda uyarıcı bitkiler arasında yer alır. Uzun ve yorucu bir günün sonunda yorgunluğunuzu atmak için bir bardak damiana çayı kısa sürede etkisini gösterecektir. Vücudunuzdaki toksin ve kimyasalların atılmasında yardımcı olarak bitkisel bir çözüm arıyorsanız damianayı denemenizde fayda var. Güçlü bir antioksidan olan damiana, vücudunuzu canlandırmak ve kendinizi sağlıklı hissetmek için tercih sebebi olabilir.

Yaprakları, sapları ve çiçekleri bazı hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılabiliyor. İştah düzenleyici, sindirimi kolaylaştırıcı, cinsel hayatı düzenleyici olarak tavsiye edilen damiananın hastalık sonrası iyileşme dönemleri için de ideal bir bitki olduğunu vurgulamak gerekiyor. Meksika yerlilerinden Mayalara kadar birçok kültürde izi bulunan damiananın günümüze kadar ulaşmasının sebebi de şifalı yönleridir. Bu sebeple bitkisel kozmetik ürünlerinde de tercih edilir. Çay yapılarak kullanımı yaygındır.

Özellikleri

Damiananın, “turnera diffusa” ve “turnera aphrodisiaca” adlı iki alt türü bulunuyor. Anavatanı Meksika’dır. Karayip Adaları, Teksas, Kaliforniya ve Güney Afrika’da da yetişmektedir. Güneşli ve kuru iklimleri, kayalık yamaçları sever. Yaprakları tırtıklıdır. Kenarları boyunda 1-3 santimetre genişliğinde 3-6 diş bulunur. Hoş kokulu, aromatik yaprakları olan damiana, küçük, bodur bir çalı türüdür. Yaprakları kama şeklindedir ve her zaman toplanabilir. Kokulu, küçük ve sarı çiçekleri vardır. Çiçeklerinin kokusu, oldukça aromatik ve güçlü bir baharat kokusudur.

Damiana; copaen, cadinen, pinen ve cineol gibi eterli uçucu yağlar içerir. Ayrıca, çok çeşitli reçine, alkaloidler, tanen, flavonlar, amino asitler, damianin, gonzalitosin, arbutin gibi maddeler de içeriğinde bulunur. Magnezyum, selenyum, çinko, sodyum gibi mineralleri ve A, B1, B2 ve C vitaminlerini de bünyesinde barındırır.

Damiana yapraklarını toplamak için en uygun zaman çiçek açma zamanıdır. Toplanan yapraklar gölgede veya hava sirkülasyonu olan bir alanda kurutulur. Yapraklarının porselen kaplarda muhafaza edilmesi tavsiye edilir. Saksılarda süs bitkisi olarak da yetiştirilebilmektedir.

Damiana Çayı ve Ürünlerinin Faydaları

Damiana bitkisinin yaprakları kurutularak alternatif tıpta ve çeşitli ilaçların yapımında kullanılır. Yapraklarından üretilen çay, çeşitli ilaçlar ve ürünlerin afrodizyak olarak kullanımı yaygındır. Özellikle çay formunun erkek ve kadınlar için cinsel sorunların tedavisinde çok önemli faydaları tespit edilmiştir. Sağlıklı bir cinsel hayat için dikkat çeken bir destekçidir. Düzenli olarak damiana çayı tüketiminin duygusal sıkıntılar, konsantrasyon bozuklukları, uykusuzluk, huzursuzluk, umutsuzluk ve üzüntü gibi içinden çıkılmaz sorunlara karşı etkileri de tespit edilmiştir. Damiana bitkisi, afrodizyak etkisi sebebiyle erkek ve kadınlar için cinsel fonksiyon düzenleyici olarak 100 yıldan daha uzun bir süredir kullanılıyor. Yaprakları, cinsel organlar üzerinde uyarıcı etkisi olan beta-sitosterol içermektedir. Kadınlarda düşük libidoyu uyarır, cinsel soğukluğu önler. Erkeklere cinsel yönden kuvvet kazandırır. Damiananın içerdiği bazı maddeler ile çeşitli vitaminlerin kombinasyonu, özellikle kadınlarda genital kasların rahatlamasını sağlar, libidolarını güçlendirir.

Damiana, farklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı gibi metabolizmaya önemli katkıları olan bir bitki türü. Örneğin; antidepresan olarak sakinleştirici etkisinin yanında idrar söktürücü ve idrar yolları antiseptiği olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca, öksürüğü gidererek kuvvet veriyor, hafif laksatif olarak müshil etkisi yapıyor. Aşırı zihinsel aktivitenin ardından kullanıldığında rahatlatıcı etkileri var. Anksiyete, sinirlilik ve depresyon durumlarında rahatlatıcı olarak kullanılabilmektedir. Tonik olarak kullanıldığında merkezi sinir sistemi üzerinde kuvvet verici etkisi vardır.

Damiana bitkisinin bilinen bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Merkezi sinir sistemini ve hormonları düzenler.
  • Sinirsel yorgunluğu giderir, sinir sistemini güçlendirir.
  • Üreme organları üzerinde olumlu etkileri görülmüştür.
  • İstem dışı ve erken boşalma sorunlarına karşı kullanılabilir.
  • Testis iltihabını kurutur.
  • Cinsel isteği artırıcı, uyarıcı ve kuvvetlendiricidir.
  • Kadınlarda düşük östrojen düzeylerinin vücuttaki etkilerini telafi eder.
  • Yorgunluğa bağlı iktidarsızlık sorunlarını giderir.
  • Cinsellikle bağlantılı depresyon, korku ve strese karşı etkilidir.
  • İçeriğindeki amino asitler sperm üretimini ve kalitesini artırır.
  • Vücuttaki oksijeni zenginleştirerek genital bölgeleri uyarır.
  • Prostat sorunlarına karşı etkileri görülmüştür.
  • Kadın ve erkeklerde kısırlığı önler.
  • Kadınların hormonlarını dengeler, regl dönemlerini düzenler, menopozda hormonsal düzensizlikleri ve geçişleri kolaylaştırır.
  • Sindirim sisteminde yağ ve şekerin parçalanmasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.
  • Psikolojik ve ruhsal yönden düzenleyici etkileri görülmüştür.
  • Endişe, stres ve korku duygularını hafifletir veya yok eder.

Damiananın tedavisinde kullanıldığı diğer bazı rahatsızlıklar şunlardır; cinsel fonksiyon bozuklukları, mesane iltihabı, nefrit, diyabet, empotans, menopoz, adet öncesi sendromu, migren, idrara kaçırma…

Damiananın Zararları

Damiana çayının faydaları azımsanmayacak kadar çok. Ancak faydaları kadar olmasa da bazı bünyelerde zararlı etkileri olabiliyor. Manik semptomlara yol açabilen damiananın özellikle şizofreni semptomlarını körükleyebildiği gözlenmiştir. Baş ağrısı ve uykusuzluk, diğer yan etkileri arasında. En önemli yan etkisi kan şekeri düzeylerini azaltması olarak gösteriliyor. Bu sebeple kan şekeri kontrol ve diyabet ilaçları ile kullanılması tavsiye edilmiyor. Hipoglisemi ve şeker hastaları için bu bakımdan uygun bir bitki değil. Bazı ameliyatlar öncesi en az iki hafta önce damiana bitkisi veya çayının tüketiminin bırakılması gerekiyor. Aşırı damiana kullanımı siyanür zehirlenmesi gibi ciddi durumlar ortaya çıkarabiliyor. Bu sebeple günlük 3 bardak damiana çayını aşmamak gerekiyor. Hamile ve emziren kadınlara da hiç tavsiye edilmiyor. Kısacası, şekerle bağlantılı rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere hamile ve emziren kadınların doktor tavsiyesi olmadan kullanması önerilmiyor.

Damiana Çayı Tarifi

Damiana çayını klasik yöntemlerle yapabilirsiniz. Sıradan bir bitkisel çay gibi kurutulmuş 1-2 çay kaşığı damiana yaprağını bir bardağa veya kaba koyun. Yaprakların üzerine 2 bardak sıcak su dökün ve kabın kapağını kapatın. Çayı 10-15 dakika demleyin. Hazırlanan karışımı süzgeçten geçirin. Tercihe göre tatlandırıcı olarak şeker veya bal kullanabilirsiniz.

Damiana çayının farklı versiyonlarını da hazırlayabilirsiniz. Örneğin, rahatlamak için bir çay hazırlamak istiyorsanız farklı bitkiler kullanmanız gerekiyor. Bu karışım için miktarları bitkisel çay yapımında kullanılan ölçülere göre ayarlayabilirsiz.

Malzemeler; bir tutam alıç bitkisi ve çiçeği, bir tutam damiana yaprağı, yarım miktar alıç meyvesi, yarım miktar seylan tarçın, çeyrek miktar yasemin çiçeği, çeyrek miktar gül yaprağı… Bu malzemeleri birleştirerek 1 bardak suda 10-15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Karışımın posasını bir keseye koyarak evinizin herhangi bir odasında hoş bir koku olarak faydalanabilirsiniz.

Farklı bir damiana çayı tarifi daha verelim.

Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı damiana yaprağı,
  • 1 yemek kaşığı taze nane yaprağı,
  • 1 yemek kaşığı limon otu,
  • 1 yemek kaşığı sarı papatya,
  • 1\4 yemek kaşığı yasemin çiçeği,
  • 1\4 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu…

Bu malzemeleri karıştırarak 2 bardak suyla 15 dakika kaynatın. Karışımın posasını süzerek içmeye hazır bir çay elde etmiş olursunuz. Afiyet olsun!

Bunları Biliyor Musunuz?

  • Damiana bitkisinin yaprakları Orta Amerika’nın eski kültürlerinden Aztek, İnka ve Maya kabileleri tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmış.
  • Damiana bitkisinin içeriğinde alkaloidlerin bir erkeklik hormonuna (testesteron) eşdeğer etkileri olduğu tespit edilmiştir.
  • Damiananın bir tohumundan 1 yıl içinde yüzlerce tohum elde edilebilir.
  • Taze damiana yaprakları, bitkisel ilaç yapımında kullanılır.
  • Türkiye’de genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.
  • Amerika’da 1888-1947 yılları arasında damiana yaprakları ulusal ilaç listesinde yer alıyordu.
  • Cinsel tonik olarak bilinen damiana, hemen hemen bütün bitki bilimcilerin tavsiye ettiği bir bitkidir.
  • Son günlerde “ev yapımı bonzai” olarak gündeme gelen kimyasal maddenin içinde bir miktar damiana yaprağı da kullanılmaktadır. Bu kimyasalın ölümcül etkileri vardır.

Kaynak:

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda tedavi niteliği taşımamaktadır, bazı bitkilerin tüketimi çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Düzenli ilaç kullananların, kronik hastalığa sahip kişilerin, hamilelerin ve çocukların uygulaması sakıncalıdır. Lütfen, öncelikle doktorunuza danışınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın