defne-yapragi-yagi

Defne Yaprağı Yağı Faydaları ve Kullanımı

Defne yaprağı sofralarda görmeye alışkın olduğumuz, hoş kokulu bir lezzet kaynağıdır. Bu iştah açıcı yapraklar; çorbalara, et yemeklerine aroma vermesi sebebiyle dünyada farklı mutfak kültürlerinde yaygınlaşmıştır. Ayrıca tıbbi olarak da güçlü etkileri olan bitkinin, doğal ilaç yapımlarında sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde bu yağa ‘tenhil yağı’ da denmektedir. Defne yaprağı öncelikle bağışıklık sistemine çok iyi gelmektedir. Yapraklardan yapılmış çay ve karışımların (çok hızlı bir şekilde) soğuk algınlığının her türünü iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Dolayısıyla defne yaprağının yağıda bir diğer şifa dolu üründür; Akdeniz defnesini kaynatma ve damıtma yöntemiyle elde edilir.  Defne yaprağında yüzde 5 ve yüzde 4.60 arasında eterik yağ mevcuttur. Güçlü bir antioksidan deposu olan defne yağının içeriğinde yağ asitleri ve esansiyel yağlar vardır. Ayrıca etkili bir antiseptik, ağrı kesici özelliği olduğu bilinmektedir.

Faydaları Nelerdir?

Araştırmalar gösteriyor ki defne yaprağı yağının faydaları doğal yöntemlerle tedavi ile ilgilenenler için oldukça değerli. Çünkü etki alanı çok geniş.

İşte defne yaprağı yağının insan sağlığına katkıları…

Vücudu rahatlatır, ferahlık verir: Masaj sırasında ya da banyo suyuna damlatılarak kullanıldığında sakinleştirme özelliği vardır. Kasları gevşetir, vücut ağrılarına iyi gelir. Ayrıca baş ağrılarına, boyun ve bel ağrılarına, romatizma ağrısına, soğuk algınlığına bağlı gelişen eklem ağrılarında, adele ve regl ağrılarına iyi geldiği de doğrudur. Bu özellikleriyle defne, doğanın iyileştirici gücüne bir kanıt olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa romatizmada, vücudun romatizma yangılı yerlerine sürüldüğünde rahatlama hissi vermektedir.

Soğuk algınlığında güçlü bir yardımcıdır: Soğuk algınlığı demişken, vücuda defne yağıyla masaj yapılmasıyla, enfeksiyon görüldüğü durumlarda, vücudun direnci artar ve iyileşme süreci hızlanır. Eğer gargara yapılırsa griple gelişen iltihaplanmalar, bademcik iltihaplanması gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.

Solunum sorunlarına faydası vardır: Nefes darlığı, öksürük gibi şikayetleri hafifletir. Göğsü yumuşatır ve vücudu terletir. Böylece; grip, nezle ve soğuk algınlığında meydana gelen kırıklık ve halsizliği alır.

Cildin en etkili ilacıdır: Defne yağının cilde olumlu etkileri öyle çoktur ki tek başına kullanıldığında bile başka bir ürüne gerek kalmadan, cilt sorunlarıyla mücadele eder. Örneğin; sedef, pişik, isilik, kaşıntı ve alerji gibi durumlarda başlı başına bir ilaç görevi görür. Küçük çocuklarda doğru şekilde kullanıldığında pişiğe karşı etkilidir. Bunların yanı sıra ciltte sivilce sorunları, zona, egzama ve mantar oluşumunda da aromaterapi uzmanlarının aklına ilk gelen doğal ürün, defne yaprağı yağıdır. Kuru ciltlere nem kazandırır; cildi canlandırır, besler ve yeniler. Masaj yapılarak uygulanırsa ve düzenli tekrarlanırsa, cilt dokusunun gergin kalmasına yardımcı olur. Cilt lekelerinin; örneğin güneş lekelerinin üzerine uygulanırsa, lekeleri yok etme özelliği vardır. Kısacası defne yaprağı yağı, cildin sihirli formülü gibidir.

Saç bakımında doğadan reçete gibidir. Defne yağı cilde olduğu gibi saçlara da oldukça faydalıdır. Saç dökülmelerine iyi gelen yağ, saç diplerine yedirilerek, dairesel hareketlerle sürülür. Boneyle kapatılan saç, birkaç saat bekletildikten sonra defne sabunuyla yıkanmalıdır. Defne kendine özgü yapısı sayesinde, saç diplerindeki hücreleri hareketlendirir ve saç tellerini çeşitli kimyasal etkilerden, olumsuz çevre şartlarından, kepeklenmelerden ve zamanla oluşan yıpranmalardan korur. Özellikle kepeklenmeyi engellemek için, kullandığınız şampuanınızın içerisine 10 veya 15 damla defne yağı damlatırsanız, kepeklenme sorunu azalacaktır. Defne yağının düzenli kullanımı ile saçların dolgunluk kazanmasının yanı sıra hızlı uzamasına yardımcı olduğu da söylenmektedir.

Ayak kokusuna çözüm: Suyun içine bir miktar defne yağı damlatılırsa ve ayaklar bir süre bu suyun içinde bekletilirse ayak kokusuna iyi gelir.

Hayvanlar için ilaç: Veteriner hekimlikte ilaç yapımında defne yağından yararlanılır. Hayvanların derilerinde meydana gelen iltihaplı ya da iltihapsız her türlü yaralara, çatlaklara; ineklerde sertleşen (iltihaplanan) memelere kullanılır.

Tüm bu maddelere ek olarak; defne yağının kan şekerini düşürmesi, depresyon belirtilerine olumlu etkileri hakkında araştırmalar sürmektedir.

Nasıl Kullanılır?

Bu yağlar en çok sabun üretiminde ve kozmetik alanda kullanılmaktadır. Defne yağının kullanım şekli; masaj, buğu ve lapa şeklindedir.

Masaj şeklinde kullanılması gerektiğinde mutlaka suyla seyreltilmelidir; çünkü deriyi tahriş edici özelliği vardır. Ayrıca başka yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir; örneğin saf zeytinyağı. Yaraya çok iyi geldiği bilinen defne yağının, direk problemli cilde uygulanması gerekirse; 3 damla damlatarak, parmak uçlarıyla hafifçe ovalanmalıdır. Eğer dâhilen kullanılmak istenirse, ılık bir fincan suya 4 ya da 5 kez damlatılarak, günde iki kez içilebilir. Yine de duruma göre, yağın karıştırıldığı sıvının miktarı değişebilir. Defne yağını, iç yağı ile karıştırarak ya da ağacının kabuklarıyla ezerek merhem yapanlar da vardır. Bu merhem, vücutta ağrı yapan bölgelere, romatizmaya, eklemlere sürülür.

Cilt temizliğinde kullanılacağı zaman ise bir pamuğun üzerine birkaç damla sürmek ve 30 dakika beklettikten sonra suyla güzelce durulamak gerekmektedir. Bunun dışında birçok cilt hastalığını tedavi eden kremin içeriğinde kullanır.

Kimler Defne Yaprağı Yağı Kullanamaz?

Öncelikle hamileler için defne yaprağı yağı önerilmemektedir. Cildi yakıcı özelliği dikkate alınmalıdır. Ancak bunun dışında, diğer kişilerin kullanmasında bir sakınca görülmemektedir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın