Deride Kızarıklık ve Kaşıntı

Deride Kızarıklık ve Kaşıntı

Deride kızarıklık ve kaşıntı genellikle çevresel faktörlerle oluşan alerjik reaksiyonun bir sonucu olarak görülmektedir. Ancak kızarıklık ve kaşıntının meydana geldiği bölge, kızarıklığın şekli, şişlik veya döküntü ile birlikte görülüp görülmediği gibi unsurlar nedeni hakkında daha fazla bilgi verebilir. Alerjiler dışında deride kızarıklık ve kaşıntı nedenleri arasında mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları ve cildin aşırı kuruması sayılabilir.

Alerji: Deride oluşan kızarıklıklar bir alerjenle direk temas sonucu meydana gelebilir ve kaşıntı ile birlikte şişlik görülebilir. Alerjiyi tetikleyici unsurla temastan hemen sonra ya da 24 sonrasında kaşıntı başlayabilir. Genellikle herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan bir kaç gün içinde kızarıklıklar ve kaşıntı hafifler, yaklaşık 10 gün sonra ise tamamen ortadan kalkar.

Kaşıntılı dönemde cildinizi tahriş edebileceği ve kanamaya yol açabileceği için kızarık bölgeyi mümkün olduğunca az kaşıyın. Kaşıntıyı soğuk havlu sararak ya da soğuk suyla duş alarak hafifletebilirsiniz. Aldığınız tüm tedbirlere rağmen kızarıklık ve kaşıntı azalmıyorsa reçeteli merhemler için doktorunuza danışabilirsiniz.

Alerjinin nedeni kullandığınız çamaşır deterjanından bir bitkiye kadar geniş bir yelpazede pek çok şey olabilir. Bu tip durumlardan korunmanın en kolay yolu bir alerji testi yaptırarak nelere alerjiniz olabileceğiniz net olarak öğrenmek ve onlardan uzak durmaktır.

Mantar Enfeksiyonları: Ayak mantarı gibi sık görülen mantar enfeksiyonları deride kızarıklığa ve kaşıntıya yol açmaktadır. Genellikle normal derinin çevresinde kırmızı halkalar şeklinde görülür. İlerledikçe kaşıntı artar ve deri pul pul olur. Saç derisinde, ayak ve el parmakları arasında ve genital bölgede oluşabilir. Tedavisinde doktorunuzdan alacağınız reçeteli spreyleri ve merhemleri kullanabilirsiniz. Kaşıntının ortadan kalkması sağlanacak hijyen koşullarına bağlı olarak 2 haftaya kadar sürebilir.

Diğer Cilt Sorunları: Bazen cildin çeşitli bölgelerinde kaşıntı kızarıklıklar oluşmasının nedeni sadece cildin fazla kuruması olabilir ve basit bir nemlendiriciyle sorun çözülebilir. Bazı durumlarda ise sedef hastalığının belirtisi olarak bu sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kızarıklıklar için bir cilt doktoruna gitmek en doğrusu olacaktır.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Deride Kızarıklık ve Kaşıntı İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Turkan 09 Şubat 2019 #

    İyi akşamlar benim kolumda ve bacaklarında kaşıntılar var doktora gittim yaralar için merhem verdi ama kaşıntım geçmedi halen devam ediyor ve yaralar oluşup kanıyor sizce ne yapmam gerekli?

Bir cevap yazın