Deterjan Alerjisi

Deterjan Alerjisi

Deterjan alerjisi olanlarda vücut deterjanın içerisinde bulunan belirli kimyasallara tepki vermektedir. Ülkemizde ve dünyada deterjan alerjisi olan pek çok kişi bulunmaktadır. Deterjan ile direk temas durumunda ortaya çıkan bu alerji ayrıca deterjana direk temas etmeyen fakat alerji yaratan deterjanla yıkanmış giyeceklerde ya da nevresim takımı gibi tekstil ürünlerini kullanan kişilerde deterjan alerjisi yaşayabilir.

Deterjan alerjisinin ana belirtisi cilt üzerinde deterjanın temas ettiği noktalarda oluşan kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklara yol açan maddeler arasında parfümleri, ağartıcı bileşenleri ve boyayı sayabiliriz. Bu gibi kimyasallar durulama suyundan sonra bile çamaşır üstünde kalarak alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir.

Deterjan yüzünden oluşan kızarıklıklar deterjanla temastan 1-2 gün sonra çıkabilmektedir. Ciltte deterjanın ya da kıyafetlerin temas ettiği noktalarda hassaslık, kaşıntı ve kızarıklıklar görülebilir. Bir süre sonra cildin bu bölgeleri kurur ve pul pul olur. Eğer cilt deterjana uzun süre ya da sık sık maruz kalırsa ciltte iltihaplanmalar ve su toplanması meydana gelir.

Deterjan alerjiniz varsa ya da olduğunu düşünüyorsanız alerji uzmanına giderek alerji testi yaptırabilirsiniz. Deterjan alerjisi tedavisinde ilk adım alerjiye yol açan içerikleri barındıran ürünlerden uzak durmaktır. Antıhistaminler cilt kızarıklarına ve kaşıntılara iyi gelir. Kızarıklıklar ciddi boyutlardaysa kortikosteroid içeren kremler iltihabın azaltılması için kullanılabilir. Böyle durumlarda sorun olan bölgeye 20 dakika soğuk tampon uygulamak kızarıklığı ve kaşıntıyı hafifletebilir.

Bu sorunları sık sık yaşıyorsanız mutlaka bir alerji testi yaptırarak vücudunuzun neye karşı alerjik tepki verdiğini öğrenmelisiniz. Alerji testinde vücudunuz belirli maddelere doktor kontrolünde maruz bırakılarak alerjinin kaynağı bulunabilmektedir.

Deterjan alerjisi diğer tüm alerjiler gibi büyük bir sağlık sorununa yol açmadan gerekli işlemler yapıldığı zaman kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır. Ancak yinede rahatsız edici alerjik tepkilerle uğraşmak insanın canını sıkabilir. Deterjan alerjisi yaşadığınızı düşünüyorsanız deterjan markanızı değiştirin. Parfümsüz ve boya içermeyen deterjanları deneyebilirsiniz. Sorun devam ediyorsa hassas ciltler için özel olarak üretilen hipoalerjenik deterjanları kullanın.

Deterjan Alerjisi Nedir?

Alerji, bir bağışıklık sistemi kalkanıdır; vücudun toz, polen kimi maddelere ve alerjenlere yönelik aşırı duyarlılık göstermesi sonucu gösterdiği bir tepkimedir. Bu tip maddelere maruz kalan vücut, antikor salgılayıp mücadele gücünü artırır.

Alerjide, genetik özelliklerin de payı vardır. Alerjik bir bünyeye sahip birinin, ailesinin diğer üyelerinde de o kişidekine benzer alerjiler bulunur. Ayrıca, vücudun zayıf düşmesi alerjik tepkilerin artmasına sebep olur. Hamilelik ve hastalık sırasında da alerjiler artar.

Kimi zaman, uzunca bir süre boyunca bir alerji belirtisi görülmezken, kimi zaman da yıllar önceki alerjiler tekrar eder ve uzunca zaman etkileri devam eder. Alerjinin belirtilerini ve nedenlerini bulabilmek için, öncelikle bünyenin hangi maddelere alerjisinin olduğu saptanmalıdır. Ayrıca, alerjinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini, şiddetinde de durumdan duruma değişiklik olabileceğini not etmek gerekir. Genel alerji belirtileri kaşıntı, vücutta kızarıklık ve şişlikler, sorunlu nefes alıp verme ve nefes darlığıdır.

Deterjan alerjisi, deterjanın kimyasal madde olması sebebiyle, kimyasal alerjiler ana başlığı altında incelenebilir. Cilt, alerjik reaksiyonların ilk görüldüğü yerdir, dolayısıyla kimyasal bir alerjenle temas etmesinin üzerinden birkaç gün içinde belirtileri baş gösterecektir.

Bu alerji tipi, genellikle sık temizlik yapan insanlarda, temizlik işinde çalışanlarda meydana gelir. Deterjan içindeki kimyasal maddeler ve katkı maddeleri hem insan sağlığını tehdit eder, hem de çeşitli alerjilere yol açar. İnsan derisinin hassaslığı, deterjanın etkilerinin deride daha derin olmasına yol açar. Deterjandaki kimyasal maddeler, deride kızarıklık, kabarcık ve küçük yaraların oluşmasına neden olur. Özellikle beyaz tenli kimseler, bu etkileri daha çok ve şiddetli yaşar. Yaş ve cinsiyet de etkilenme şiddetini etiler. Örneğin, daha kalın deriye sahip olduklarından, erkekler kadınlara göre deterjandan daha az etkilenirler.

Alerji, deterjanla daha fazla haşır neşir olduğundan ilk olarak ellerde baş gösterir.

Deterjan alerjisinin deride kalıcı iz bırakma riski vardır. Bu durum, zamanla egzama gibi kontak dermatit deri hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle, deterjan kullananların antialerjenik deterjanlar seçmesi ve kullanımdan önce eldiven giymesi gerekir. Alerjik bünyelerde, kimi zaman eldiven de hassasiyete sebep olabilir. Bu durumda, penyeden hazırlanmış eldivenler tercih edilmelidir.

Sabunlar da en az deterjan kadar zararlıdır. İçeriğindeki potasyum hidroksit cilde zarar vermektedir. Gliserinli veya zeytinyağlı, az kaleviyle hazırlanmış yumuşak sabunlar, diğer sabunlara tercih edilmelidir. Özellikle de vücudun asidik ortamına uygun olanlar seçilmeli ve her tür temizlikte bu ürünler kullanılmalıdır.

Deterjan Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

İnsan derisi, kan damarı ve sinirler açısından oldukça zengindir. Parmak uçlarındaki sinir topuzları kan damarlarıyla beslenir. Porlardan, yani derideki gözeneklerden yabancı bir madde girdiğinde, bu madde kana ve oradan tüm vücuda yayılabilir. Vücut, bu yabancı maddeye tepki gösterir ve alerji denen durum meydana gelir. Alerji vücudun birçok yerinde görülebildiği gibi deterjan alerjisi en çok ellerde görülür. Ancak elden temas eden bir alerjinin de tüm vücuda yayılma riski bulunur.

Deterjan alerjisinin ve genel olarak kimyasal alerjinin belirtileri genellikle şunlardır:

  • Ciltte tahriş, kızarıklık ve yara oluşumu
  • Sızıntısı olan kabarcıkların oluşumu
  • Döküntü ve pullanma
  • Yanma ve kaşıntı
  • Gözde ve genital bölgede şişlik
  • Kurdeşen
  • Güneş hassasiyeti
  • Ciltte koyulaşma, sertleşme ve kimi zaman çatlama

Deterjan Alerjisinin Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer kimyasal alerji yaşadığından şüpheleniyorsa, kişi ivedilikle deri yama testi yaptırmalıdır. Deri yama testi, cildin tepki verdiği kimyasal alerjenleri tespit eder. Ayrıca, aşağıdaki soruların cevapları da, cilt doktorunun teşhiste bulunmasına yardımcı olur.

  • Son 2 gün içinde alerjik belirti oluşturacak bir şey yaptınız mı?
  • Alerjik belirtiye sebep olacak ürünler kullandınız mı?
  • Kullandıysanız hangileri?
  • Bu alerjen ürünleri hangi sıklıkta ve ne miktarda kullanıyorsunuz?
  • Daha önce yaşadığınız cilt hastalıkları ve reaksiyonlarını sıralar mısınız?

Eğer doktorun müdahalesine gerek duyulmayan, basit bir alerji söz konusuysa; evde de rahatlıkla uygulanabilecek tedavi yöntemleri şöyledir:

  • Kimyasal alerjilerin yol açtığı sorunların tedavisi için, en etkin yöntem, alerjiye sebep olan maddeleri saptayıp onları kullanmaktan kaçınmaktır. Pek çok deterjan, temizliği sağlayan kimyasalların yanında boya ve parfüm de içerir. Deterjan alerjisi olan kimseler, deterjan markalarını değiştirerek parfümsüz, boya içermeyen, hassas ciltlere özel hipoalerjenik deterjanlar tercih etmelidir.
  • Deterjan ve diğer temizlik malzemeleri kullanılacağı zaman, muhakkak eldiven kullanılmalı ve maddenin el ve cildin diğer bölgeleriyle direkt temas kesilmelidir. Eldivene karşı da hassasiyet gösteren bir alerjik bünye söz konusuysa, patiska veyahut penyeden hazırlanmış eldivenler kullanılabilir.
  • Alerjenle temas eden cilt sabun ve suyla iyice yıkanıp durulanmalıdır.
  • Eller eğer alerjenle temas etmişse, yıkanana dek vücudun herhangi bir bölgesine, özellikle de gözlere kesinlikle sürülmemelidir.
  • Semptomlar orta derecedeyse, kalamin losyonu, antihistamin ve kortizon merhemleri kullanılabilir.
  • Sık ve şiddetli şekilde semptom geliştiyse, uzman bir hekime danışılmalıdır. Alerjenin doğru şekilde tespit edilmesi ve kuvvetli bir ilaç cilt alerjisini azaltacaktır.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın