Diş Beyazlatma Jeli

Diş Beyazlatma Jeli

Bembeyaz dişler, hem sağlıklı bir ağız hem de estetik bir gülüşün sırrı…  Eğer gülüşünüzün daha çekici olmasını istiyorsanız, tek seçeneğiniz pahalı profesyonel yöntemler değil. Dilerseniz diş beyazlatma jellerini kullanarak da bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz.

Sağlıklı bir ağız ve çekici bir gülüş için tabir-i caizse ışıldayan bembeyaz dişler şart. Ancak genetik faktörler, sigara içmek, dişleri düzenli fırçalamamak, çay ve kahve gibi içeceklerin aşırı tüketilmesi gibi nedenlerden ötürü dişlerde sararmalar meydana gelebilmekte. Eğer siz de dişlerinizdeki lekeler ve sararmalardan şikayetçiyseniz; evde uygulanan diş beyazlatma jellerinden kullanabilir ya da profesyonel destek alarak dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Ancak profesyonel diş beyazlatma yöntemlerinin evde uygulanan yöntemlere kıyasla biraz pahalı olduğu konusunda sizi en baştan uyarmalıyız.

Diş Beyazlatma Jeli Ne İşe Yarar?

Beyazlatıcı diş macunu ya da diş beyazlatma jeli, diş hekimine gitmeye gerek kalmadan sararan dişlerinizin beyazlamasına yardımcı olur. Diş hekimlerinin uyguladığı lazerle beyazlatma yöntemine göre oldukça hesaplıdır.

Diş Beyazlatma Jeli Nasıl Kullanılır?

Eczanelerde satılan diş beyazlatma kitlerinde; diş etini korumak amacıyla kullanılan bir ağızlık, diş beyazlatma jeli ve jeli uyguladıktan sonra kullanmak üzere diş macunu bulunmaktadır. Tüm bu ürünler genellikle ağartıcı bir madde olan hidrojen peroksit içermektedir. Diş renginizi birkaç ton açmak için bu kitlerden satın alabilirsiniz.

Diş yüzeyine uygulanan diş beyazlatma jeli kısa bir süre içerisinde diş üzerinde biriken ve dişlerin sararmasına yol açan tabakayı eritir ve dişlerinizin asıl rengine kavuşmasını sağlar. Diş jeli kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; jeli diş etine değdirmemektir. Çünkü diş jelinin içerisindeki kimyasallar diş etine zarar verebilir.

Piyasada diş beyazlatma kitlerinin yanı sıra kalem şeklinde olan diş beyazlatma jelleri de satılmaktadır. Dilerseniz bu ürünleri tercih ederek günde 1 ya da 2 kere dişlerinize uygulayabilirsiniz. Kalem şeklindeki ürünlerin en önemli avantajı tatile ya da iş seyahatine giderken çantada kolaylıkla taşınabilmesidir. Kullanımı oldukça kolaydır ve kısa sürede gözle görülür sonuçlar sunar.

Diş bakımında süreklilik oldukça önemlidir. İster diş hekimine gidip profesyonel diş beyazlatma yöntemlerini tercih edin, ister beyazlatma jellerini kullanın; dişleriniz eski beyaz rengine kavuştuktan sonra yeterli bakımı yapmazsanız tekrar sararacaktır. Bu nedenle periyodik ağız bakımını bir alışkanlık haline getirmeli ve dişlerinizi temizletmek, herhangi bir çürük veya diş eti problemi olduğunda erken tespit etmek için diş hekiminizi 6 ayda bir ziyaret etmenizi öneririz.

Klinik ortamda diş beyazlatma işlemi yapılırken ışık kaynağı kullanmadan önce dişlere beyazlatma jeli uygulanır. Bu beyazlatma jellerinin içeriğinde de yüzde 35 civarında hidrojen peroksit bulunur. Kliniklerde yapılan diş beyazlatma işleminde öncelikle diş taşı ve tartar temizliği yapılır. Ardından tüm dişlere tek tek beyazlatma jeli sürülür. Sonrasında dişlere belirlenen ışık kaynağı uygulanır. Tam da bu sırada beyazlatma jeli aktifleşerek diş minesine etki etmeye başlar. Hidrojen peroksit sayesinde oksijen ve peridroksil içermeyen, radikallere ayrılmış maddeler açığa çıkar. Bu radikaller doymamış çift bağlara tutunarak ya da renkli molekül bağlarının açılmasını sağlayarak beyazlatma işlemini gerçekleştirirler. Bu yöntemde beyazlatma jeli halk arasında mavi ışık (UV lamba) ya da yeşil ışık (KTP lazeri) kullanılarak aktive edilir. Sadece diş beyazlatma jelinin değil her iki ışık kaynağının da diş beyazlatıcı etkisi vardır. Dolayısıyla evde yapılan uygulamalara kıyasla çok daha etkilidir. Mavi ışık kullanılarak yapılan beyazlatma işlemlerinde dudaklar, diş etleri ve dil yanık yaralanmalarına karşı korunmalıdır. Yeşil ışıkta böyle bir risk bulunmamaktadır. Yine de diş etleri beyazlatma jelinin sızıntılarına karşı korunmalıdır.

Diş Beyazlatma Jelleri Nerede Satılır?

Diş beyazlatma jelini eczanelerden, marketlerin kişisel bakım reyonlarından ya da çeşitli internet sitelerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Piyasada farklı markalara ait diş beyazlatma jelleri mevcuttur. Size uygun olan ürünü deneyerek bulmanız mümkün. Dilerseniz diş hekiminiz aracılığıyla da diş beyazlatma jeli satın alabilirsiniz. Diş beyazlatma jelinin etken maddesini içeriğinde barındıran diş macunları da piyasada satılmaktadır. Günlük kullanımda iki farklı ürün kullanmayı tercih etmiyorsanız, bu macunları denemenizi tavsiye ederiz.


Dişleriniz üzerinde lekeler oluşmaya ve dişleriniz sararmaya başladıysa gülüşünüzün çekiciliğini geri alabilmek için diş beyazlatma yöntemlerini kullanabilirsiniz. Ancak pek çok insan pahalı profesyonel diş beyazlatma yöntemleri için gerekli bütçeyi oluşturamamaktadır. Böyle durumlarda eczanelerde, marketlerin sağlık ve bakım reyonlarında evde uygulanabilen çeşitli diş beyazlatma ürünlerini kullanabilirsiniz. Beyazlatıcı diş macunu, antiseptik ağız gargaraları ve diş beyazlatma jeli doktora gitmeye gerek kalmadan rengi sararmaya başlayan dişlerinizi yeniden eski beyaz rengine getirmek için uygulayabileceğiniz hesaplı bir çözümdür.

Bazı eczanelerde diş beyazlatma kitleri satılmaktadır. Bu diş beyazlatma kitleri içerisinde yer alan ürünler genellikle ağartıcı bir madde olan hidrojen peroksit içermektedir. Kitlerin içerisinde diş eti korumak için kullanılan bir ağızlık, diş beyazlatma jeli ve jeli uyguladıktan sonra temizlemek için diş macunu bulunmaktadır. Bu kitleri diş renginizi bir kaç ton açmak için kullanabilirsiniz.

Diş yüzeyine uygulanan diş beyazlatma jeli kısa bir süre içerisinde diş üzerinde biriken ve dişlerin sararmasına yol açan tabakayı eriterek dişlerinizin asıl rengine kavuşmasını sağlamaktadır. Ancak içerisinde çeşitli kimyasallar bulunduğu için diş etleri bu jele karşı dayanıklı değildir ve uygulama sırasında diş etlerini korumaya özen göstermezseniz zarar görebilirler.

Günde bir veya iki defa kullanılan diş beyazlatma jelleri ayrıca kalem şeklinde paketlerde de satılmaktadır. Kalem şeklindeki diş beyazlatma jellerini çantanızda taşıyabilir ve işte, tatilde veya evinizde bulunmadığınız zamanlarda kolayca kullanabilirsiniz.

Evde Uygulayabileceğiniz Diş Beyazlatma Yöntemleri

Profesyonel diş beyazlatma yöntemlerini ya da evde kullanabileceğiniz jelleri tercih etmiyorsanız; evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile de dişlerinizin rengini birkaç ton açabilirsiniz. Ancak bu yöntemlerin çoğunun asit özelliği taşıdığı konusunda sizleri uyarmalıyız. Çünkü asit lekeleri silerken diğer yandan diş minesine zarar verebilir. Bu nedenle de içeriğinde asit bulunan ürünleri haftada en fazla 2 kere kullanmanızı öneriyoruz.

İşte evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz 12 diş beyazlatma yöntemi…

  1. Diş Macunu

Sağlıklı bir ağız ve beyaz dişlerin olmazsa olmazı elbette ki diş macunudur. Günde iki kere, sabah kalkınca akşam yatmadan önce, dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz. Diş renginizi birkaç ton açmak istiyorsanız; beyazlatıcı özelliği bulunan diş macunlarından birini tercih edebilirsiniz.

  1. Beyazlatıcı Bantlar

Piyasada, diş beyazlatma jellerinin yanı sıra diş beyazlatıcı bantlar da bulunmaktadır. Diş beyazlatıcı bantlar hem dişlerdeki lekeleri giderir hem de dişlerinizin birkaç tona kadar beyazlamasını sağlar. Bu bantları eczaneler, internet siteleri ya da kozmetik ürünler satan mağazalardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bu bantlar, biri alt diğeri üst dişler için olmak üzere genelde 2 adettir. Kutu içinden çıkan jelin görevi ise her bandın dişinize temasını kolaylaştırmaktır.

Beyazlatıcı bantlar satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta; aldığınız ürünün Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olmasıdır. Ayrıca ürün, klor dioksit içermemelidir. Çünkü klor dioksit diş minesine zarar verebilir. Ürünün polietilenden yapılmış olmasına da dikkat etmelisiniz.

Bantların nasıl kullanılacağı genellikle kutu üzerinde verilir. Bu talimatları dikkatli okuyunuz ve eksiksiz bir şekilde uygulayınız.

  1. Limon ve Karbonat

Yukarıda bahsettiğimiz asit ürünleri içeren yöntemlerden biri budur. Dolayısıyla bu yöntemi haftada en fazla 2 kez uygulamanızı öneriyoruz. Bu yöntemi uygulamak için: 1 çay kaşığı karbonatın içine limon suyu sıkın ve iki malzemeyi de köpürene kadar karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı temiz bir diş fırçası ile dişlerinize uygulayın.

  1. Karbonat

Karbonatı limonla karıştırmadan tek başına da kullanabilirsiniz. Hemen hepimizin bildiği üzere karbonatın renk açıcı özelliği vardır. Diş temizliğinde bu özellikten faydalanabilmek için: temiz bir diş fırçasını hafifçe ıslatın ve üzerine az miktarda karbonat koyun. Dişlerinizi bu şekilde haftada 2 ya da 3 kez fırçalayabilirsiniz. Karbonat aynı zamanda ağızdaki bakterileri de yok eder.

  1. Sofra Tuzu

Karbonat kadar etkili olmasa da, sofra tuzu da benzer özelliklere sahiptir. Yani; hem renk açar hem de anti bakteriyeldir. Uygulama yöntemi de karbonat ile aynıdır: fırçanızı ıslatın ve tuza batırın. Ardından dişlerinizi fırçalayın. İşte bu kadar kolay.

  1. Karbonat, Sirke ve Tuz

Karbonat, sirke ve tuz ile elde edilen karışım dişlerdeki sarı lekeleri yok ederken diğer yandan da dişlerin birkaç ton beyazlamasını sağlar. Temiz bir kabın içine 3 malzemeden de 1 çay kaşığı kadar koyun ve karıştırın. Ardından ıslattığınız diş fırçası ile karışımı dişlerinize uygulayın.

  1. Karbonat, Tarçın ve Adaçayı

“Hem dişlerim beyazlasın hem de sağlıklı bir ağza sahip olayım” diyorsanız, bu yöntem tam size göre… Çünkü bu yöntemde karbonat dişleri beyazlatırken tarçın ve adaçayı da anti bakteriyel özellikleri ile ağız içindeki bakterileri yok eder. Karbonat, tarçın ve adaçayının bu özelliklerinden faydalanmak için: adaçayını havanda ezin. 1 çay kaşığı karbonat, tarçın ve ezdiğiniz adaçayını uygun bir kapta karıştırın. Islattığınız fırçanızı bu karışıma batırdıktan sonra dişlerinizi fırçalayın.

  1. Çilek

Yaz mevsiminin favori meyvelerinden olan çilek içeriğindeki malik asit ile hem plak oluşumunu önler hem de işleri beyazlatır. Ayrıca ağız içini temizler,  zararlı bakteri ve mikroorganizmaları yok eder. Bu meyvenin diş beyazlatma özelliğinden faydalanmak için: çileği çatalın arkasıyla ezin ve püre haline getirin. Ardından diş fırçanız ile dişlerinize uygulayın. İçeriğindeki asit nedeniyle bu yöntemin de haftada en fazla 2 kez yapılması önerilmektedir.

  1. Muz Kabuğu

Muz kabuğuyla dişlerinizi sadece 2 dakika kadar ovarak beyazlatmanız mümkün. Bu işlem için özellikle olgun bir muzu seçmenizi tavsiye ederiz. Bu işlemi 2 hafta boyunca her gün yaparsanız diş renginizde gözle görülür bir beyazlama olacaktır.

  1. Gliserin

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra birkaç damla gliserini dişlerinize uygularsanız; hem dişleriniz beyazlar hem de gliserinin anti bakteriyel özelliği ile sağlıklı bir ağza kavuşursunuz.

  1. Defne Yaprağı ve Portakal

C vitamini içeren meyvelerin büyük bölümünün ortak özelliği dişleri beyazlatmasıdır. Defne yaprağı ise anti bakteriyel özelliğe sahiptir, mikropları öldürür. Defne yaprağı ve portakal ile dişlerinizi beyazlatmak için: un haline getirdiğiniz kuru defne yapraklarıyla rendelediğiniz portakal kabuğunu karıştırın ve dişlerinize uygulayın. Portakalın içeriğindeki asit nedeniyle bu yöntemi de haftada en fazla 2 kere uygulamanızı öneririz.

  1. Neem Yaprağı

Anti bakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan neem yaprağı diş beyazlatma ve ağız temizleme konusunda oldukça iyi bir bitkidir. Yaprakları macun haline getirilip çiğnendiğinde dişleri beyazlatır. Dilerseniz neem yağını macununuza ekleyerek de bu bitkinin diş beyazlatma özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Önemli Notlar

  • Çay, kahve ve sigara gibi ürünlerin aşırı tüketilmesi diş minesine zarar verir, dişlerin lekelenmesine ve sararmasına sebep olabilir. Dolayısıyla bu tür ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Diğer yandan elma, çilek, havuç ve kereviz gibi yiyecekler dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
  • Beyaz dişler ve sağlıklı bir ağız için ilk yapmanız gereken günde 2 kez olmak üzere düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalamaktır. Bunun yanı sıra diş ipi ve gargara kullanmak da ağız sağlığı açısından önemlidir.

Yukarıdaki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Diş beyazlatma yöntemlerini diş hekiminize danışarak uygulamanızı tavsiye ederiz. Özellikle hamilelerin ve emziren annelerin diş beyazlatma yöntemlerinden herhangi birini uygulamadan önce diş hekimine danışması çok önemlidir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın